• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vakbond SEU is bezig met het analyseren van rapporten om tot een standpunt te komen voor een goed beleid voor Aqualectra. “Wat gaan niet akkoord met wat er nu op tafel ligt”, zegt Errold Bishop van SEU. Bishop doelt op het slechte beleid van de aandeelhouders van onder meer Curoil, Curgas, Aqualectra en CPA.

De vakbonden STKO, CBV, ABVO, UGTK/CADMU, PWFC en STK zijn het niet eens met de uitlatingen van premier Gerrit Schotte tijdens de persconferentie over Aqualectra vorige week donderdag. Schotte zei toen dat er door de werknemers van Aqualectra met geld wordt gesmeten en onverantwoordelijk met het bedrijf wordt omgegaan.

Voor alternatieve energie
Bischop geeft ook aan dat zij tegen het opwekken van alternatieve energie zou zijn. “Dat is niet waar, integendeel, we moedigen we dit juist aan. Dit zijn nieuwe ontwikkelingen en daar moet je in meegaan. Maar het is onverantwoord om 100MW te beginnen. Het gebruik van windmolens brengt kinderziektes met zich mee. Je zou moeten beginnen met 5MW en dat dan moeten opvoeren. Het is bewezen dat direct met 100MW beginnen, gedoemd is om te falen.”

Waarschuwing
“Wij zijn sinds de jaren ’80 bezig met windmolen, dus waarom zouden we tegen alternatieve energie zijn?” Bishop geeft aan dat zij de overheid alleen waarschuwen en adviezen wil meegeven. Waarom de overheid met zo een reactie komt denkt Bishop wel te weten, maar houdt zijn mening daarover voor zichzelf.

Algemene vergadering
Om 15.00 uur hebben de vakbonden een algemene vergadering met al het personeel van Aqualectra. “Daar zitten onder andere de Raad van Commissarissen en de directie bij. Het wordt een interactieve vergadering waarbij het personeel ideëen kan aandragen en mee kan discussiëren over bepaalde punten. “We willen dat de aandeelhouders van hun standpunt afzien en dit wijzigen. Wat nu op tafel ligt is niet goed en wij willen hen dit bewijzen.” Bishop wil samen met de aandeelhouders komen tot een verantwoordelijk beleid.

Vergadering Schotte
Morgen is er een officiële vergadering waar de vakbonden met Schotte om tafel gaan zitten. “Deze vergadering zouden we vrijdag hebben maar is verschoven naar morgen. Daarnaast hebben we alle nodige informatie en documenten vrijdag verstuurd naar Schotte.” De vakbonden moeten van de premier nog een tijd en locatie doorkrijgen. “De dag staat in ieder geval wel vast, dus we wachten af hoe laat en waar we morgen moeten zijn”, aldus Bishop.

6 reacties op “‘Aandeelhouders moeten standpunt wijzigen’”

 1. geen slecht idee om de markt open te gooien, we hebben nu een bedrijf die jaren de prijzen hebben kunnen bepalen zonder een echte bedreiging van buiten af.
  Lekverlies van 30 % , tuurlijk als je niet durft op te treden in bepaalde wijken en bij bepaalde personen. wij de goeden blijven wel betalen hoor want je kan niet anders.
  Er zijn nu bepaalde ministers met een schuld van enkele tonnen maar die worden niet afgesloten , als wij de goeden iets te laat zijn met betalen dan je hebt niks meer.

  ik stel voor zorg maar v,oor je eigen nuts voorziening, windmolens, zonnecollectoren alles is vrij te bekijken en te bestellen .
  lever het niet door maar zorg alleen voor een back-up .

  enne de kapitaal daling is te danken door het lek verlies komt door niet vorderen van rekeningen bij hun vriendjes of niet optreden in bepaalde wijken.

 2. Aandeelhouders stichten een bedrijf en benoemen doorgaans een directie voor het runnen daarvan een. Daarnaast is er een raad van Commisarisen die de directie controleert. De directie maakt plannen die ter goedkeuring worden voorgelegd aan de RvC en uitgevoerd door de directie. Na afloop van het boekjaar wordt de balans opgemaakt en de winst bepaald. Als alles goed gaat krijgt de directie decharge van het gevoerde beleid. Een deel van de winst kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders een ander deel kan worden geïnvesteerd in het bedrijf. De aandeelhouder bemoeit zich dus absoluut niet met de dagelijkse gang van zaken en ook de RvC heeft die bevoegdheid niet, zolang alles volgens plan verloopt. Bij het privatiseren van overheidsbedrijven is de zaak niet aanmerkelijk anders. Deze constructie is gekozen, juist om de overheid als aandeelhouder op afstand te zetten. Helaas, in het Politieke Wonderland wat Curaçao heet ,is alles kennelijk anders. Hier heeft de aandeelhouder het voor het zeggen en bepaalt hij het beleid. Ik ben heel benieuwd wat een rechter hiervan vindt.

 3. @Irving,ik heb onze Gerrit laatst toch duidelijk horen zeggen dat een overheid n.v op Curaçao geen winst hoeft en moet maken.En daarbij heeft deze regering alle intresanten stoelen waar bekwamen mensen op zaten uit de overheids n.v gesodemietert,en geldschieters cq vriendjes op geplaatst die toeten nog blazen van het desbetrefende bedrijf heben,ja het naar de kloten helpen van een bedrijf daar zjn goed in en natuurlijk niet te vergeten de zakkenvullerijen.

 4. Mensen, hier vindt een onversneden uitverkoop van een belangrijk nutsbedrijf plaats. Onze energievoorziening wordt verder geprivatiseerd en in buitenlandse handen geplaatst. Dat is potentieel gevaarlijk. En dat door Soberanoids?

 5. Er word geen tegenspraak geduld van de bonden,Scotte zal hoe dan er voor zorgen dat hij zijn commissie zal ontvangen van het bedrijf die de zonenpanelen met toebehoren gaat leveren.punt uit,als de dial gemaakt is denkt hi,j maakt mij niet uit of het werkt of niet ze zoeken het maar uit de bevolking,mij een worst als ik de poet maar binnen heb.Shotte op zijn best.

 6. Wel een boude uitspraak dat ‘Aandeelhouders moeten standpunt wijzigen’ , in principe zitten die daar om geld te verdienen dus ze zijn in principe ook niet geneigt hun standpunt te wijzigen als dat betekent minder geld verdienen. Hopelijk hebben de vakbonden een goed doorgerekend plan om ze te laten zien dat ze op langere termijn geld kunnen verdienen anders is het schreeuwen tegen de zee….