• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag deelt de Vereniging Bedrijfsleven op Curaçao (VBC) haar ‘teleurstelling’ over het bestuur van de regering en de Staten.

 
Met zeer grote teleurstelling en bezorgdheid constateert de VBC dat de Regering en de Staten steeds meer demonstreren dat zij niet in staat zijn om het land op constructieve een inspirerende wijze te besturen. Deze stelling is onder meer gebaseerd op de volgende meest recente feiten en ontwikkelingen die zich aan het voltrekken zijn:

– De aanwijzing welke de Rijksministerraad op 13 juli jl. heeft gegeven houdt in dat Curaçao onder financiële curatele is gesteld.

– Met groot, doch onnodig machtsvertoon sluiten van de Binnenstad omdat een groep bezorgde burgers een protestbrief aan de Regering wilde overhandigen. Een disproportionele actie dat onder de categorie machtsmisbruik kan worden gekwalificeerd. Niet alleen slecht voor het imago van Curaçao als democratische rechtsstaat maar deze absurde en verwerpelijke actie heeft ook ertoe geleid dat derden o.a. zaken in Punda geheel buiten hun toedoen schade hebben geleden. Het paranoïde gedrag van deze Regering begint alsmaar ergere vormen aan te nemen.

– Het gevoerde energie beleid heeft ertoe geleid dat voor de samenleving belangrijke en strategische overheids bedrijven als Aqualectra en Curoil in korte tijd in grote financiële problemen zijn geraakt waardoor levering van stroom, water en olieproducten niet langer gegarandeerd kunnen worden vanwege het wegvallen van noodzakelijke investeringen en onderhoud.

– Ook andere overheidsbedrijven worden kaal geplukt en onderdruk gezet waaronder UTS.

– Het koste wat kost willen invoeren van een Ziektekosten verzekeringsstelsel (Basisverzekering) terwijl niet aangetoond kan worden dat dit stelsel de meest effectieve, kwalitatief beste en financieel goedkoopste is. Een gedegen onderbouwing ontbreekt.

– Het door zetten van populistische besluiten als gratis onderwijs terwijl de financiering hiervan volstrekt onduidelijk en ongeloofwaardig is. Waar komt de ANG 17 miljoen eigen middelen vandaan?

– Het aanhouden van het grote aantal en mogelijk zelfs toename van het aantal atrako’s, inbraken en andere wet overtredende activiteiten.

– Het aankondigen dat steeds meer lastenverzwarende maatregelen zullen worden ingevoerd die de koopkracht ernstig zullen aantasten, zonder dat sprake is van zicht op structurele verbetering en perspectieven.

De cumulatie van de alsmaar toenemende onbehoorlijke bestuurlijke besluiten en aanpak leiden ertoe dat het vertrouwen in de bestuurders steeds meer afneemt en de maatschappelijke onvrede en onrust steeds groter wordt. Het punt is nu bereikt waar mensen zich bedreigd voelen dat zij hun baan kwijt zullen raken en dat is een explosieve situatie.

In ieder democratische rechtsstaat zouden de Staten met spoed de hiervoor verantwoordelijke ministers op het matje hebben geroepen om tekst en uitleg te geven en te trachten de rust en het vertrouwen te herstellen. Bovengenoemde ontwikkelingen, met name het (tijdelijk) kwijtraken van de financiële autonomie en de toenemende onvrede zijn kennelijk niet zwaarwegend genoeg om de Statenleden van hun reces terug te roepen voor spoed beraad. Ongelooflijk, schandalig, schaamteloos en hopi tristu. Van leiderschap is geen sprake.

Het moge duidelijk zijn dat in een situatie van gebrek aan vertrouwen en toenemende maatschappelijke onvrede en onrust duurzame economische groei niet van de grond zal komen. Als gevolg hiervan zullen de financieel en sociaaleconomische problemen alleen maar erger worden. De bestuurders en de Staten moeten beseffen dat zij verantwoordelijk zijn voor de chaos die hierdoor ontstaat en hiervoor (persoonlijk) aansprakelijk zijn.

23 reacties op “Ingezonden: Teleurstelling”

 1. @Jan C, in die periode hebben we ondermeer de PNP, MAN, NPA, FOL en PLKP aan de macht gehad. We zijn allemaal bekened met de corruptie onder deze partijen met als klap op de vuurpijl het ALM/DCa gedoe wat het land en eiland zeer veel miljoenen heeft gekost.. en wie waren de spekkopers bij ALM.. juist de PLKP!

 2. @ Jan C/L. Maar ik heb blij dat er elke dat minder mensen zijn net als u denken.

  Ik had al serieuze twijfels, maar dit slaat werkelijk alles. Is er een dokter in de zaal?

 3. @Jan C. Ik ben altijd verbaasd als men praat over reserves. Reserves zijn wat je OVER hebt. Curacao komt tekort. Tekort op de begroting. Daarnaast zijn er nog schulden. Die achulden zijn giga.. Als er van dat geleende geld nog een beetje in kas is…om dat nu `reserves` te noemen. Schulden moeten afgelost worden. De Centrale bank heeft al aangegeven dat het aflossingsjaar een rampjaar wordt..Maar we denken reserves te hebben?

 4. @Philippe Maaskant je moet kijken wanneer zijn de problemen gekweekt. En dat is helaas in de PAR periode. No offence PARtidistas.
  Wist je dat PAR in de periode 1996 tm 2010 de staat schuld heeft opgekrikt met 3 miljard?
  Curacao heeft genoeg reserves, maar de CFT wil de doelstelling onmogelijk maken door te zeggen dat Curacao haar reserves niet mag gebruiken. Wat vindt je daarvan?
  Wees gericht op de feiten. Hier beweerd VBC dat: ” Het gevoerde energie beleid problemen levert, wie op basis van wat? Alleen paniek zaaien? Triest. Maar ik heb blij dat er elke dat minder mensen zijn net als u denken.

 5. @ JanC,

  De stand van de rente wordt mede bepaald door het risico dat de bank loopt bij de uitgifte van de lening. De overheid moest destijds hoge rente percentages bieden omdat vrijwel niemand nog bereid was om in te schrijven op de leningen.
  Sterker nog, voor veel banken was inschrijven op een staatslening een te groot risico, doch werd alleen gedaan om het land niet direct om te laten vallen.
  De schuldenlast gedurende de periode 1996 – 2010 was zo immens dat het grootste deel van de belasting inkomsten moesten worden gebruikt om de rente te kunnen betalen. Datzelfde zie je nu in Griekenland, Spanje, Portugal etc. Zodra de rente (voor de overheid) boven de 6 a 7 % komt dan zit men stevig in de problemen.

 6. @Jan C, Koffie en Suiker wordt er niet gemaakt op Curacao! en mbt Amstel waarom dronk jij polar bij de sneks ipv amstel? Daarom is het failliet gegaan ja!

 7. Beste Meneer Maaskant,

  Je bent Eunice Eisden vergeten op te noemen. Godett is eigenlijk de 12de , dus dan zijn het 12 laffe mensen in de club der lafaards van 2012.

 8. @lucho.Rosales, op deze regering stemmen is 1 maar er nu na 2 jaar wanbeleid achter staan is iets anders.. (en dan hebben we het erover dat de minpres en ministers niet eens door de screening zijn gekomen!)

 9. @pukkie. de VKC valt onder de politie

 10. @Lucho Rosales deze groep mensen probeerd hun ongenoegen kenbaar te maken en hopelijk een van de 11 statenleden te overtuigen om de stekker eruit te trekken. Geen golpe di estado.
  Je hebt gelijk; De stemmer heeft gesproken and we get what we voted for.

  Mijn vraag aan jou persoonlijk is: Gezien het verleden en karakter als G.S en een minister van justitie die brieven schrijft in een lopende strafzaak. Het onvoorbereid invoeren van gratis onderwijs, waardoor er bij ouders en scholen onrust onstaat. Een tekort van meer dan 100 miljoen door een minister die zo weinig opleiding heeft gehad, dat het onmogelijk is dat hij de financiele materie kan begrijpen. Het feit dat er 2 stakeholders van een lotterij in de gaming control board zijn gezet etc.

  Ben jij het eens met de weg van deze regering en de disharmonie die vooral P.S zaait tussen de verschillende bevolkingsgroepen op ons eiland?

  It’s just a question, no attack. Over twee jaar kunnen we zowiezo ons oordeel vellen.
  Maar ik vraag me gewoon af hoe iemand die deze regering steunt er over denkt.

  Un bon siman pa bo ruman, por fabor no tuma mi comment na malu.

 11. Wij hebben met 36.000 mensen op deze regering gestemp. Dus als jullie met 4000 handtekening zonder ID deze regering weg wilt hebben moeten jullie tog wachten tot over
  2 jaren een partij oprichten en naar de verkiezing gaan of naar Bonaire verhuizen ma’s serka di Ulanda.

 12. Waar was je VBC tussen 1996 en 2010 toen:
  – Toen lokale industrie werd gekilled. (Continental Milling, koffie, suiker, Amstel) oorzaak alle atrako’s vandaag? Doel Goisco verrijken?
  – Toen de overheid obligaties uitgaf van 11% rente terwijl de markt 6% was
  – Toen hervormingen in de zorgstelsel niet werden gedaan
  – Toen de pensioen maatregelen niet werden genomen?
  – Als overheids NV geen dividend betalen aan de regering

  Ben je VBC anno nu:
  – Als de hypotheek rente 7% terwijl de rente op spaarrekening 0,05% is.
  – Als de hotels de overnachting belasting niet afdragen

  Dus VBC (Verbannen Badgasten Curaçao) je hebt geen recht van spreken, schaam je!!!

 13. @JdV
  Helemaal mee eens. Deze regering heeft geneens meer de steun van de mensen, die op ze gestemd hebben. Een goed georganiseerde massa staking is het enige middel dat deze regering tot vallen kan brengen. Mensen moet wel bereid zijn om een aantal weken in een complete chaos te leven, want deze regering is zo aan zijn stoel gelast dat 1 week alleen niet voldoende is.

 14. @JvD; Dta we wakker moeten worden ben ik met je eens. Met een paplepel op een pannetje slaan is uiting aan je ongenoegen geven. Nu was de opkomst vrij mager. Reden: de vakbonden dreigde met een staking op water.electra en tot overmaat ging er een gerucht dat de benzine ook plat ging, Dus een algemene run op de benzine stations. Mensen die naar Punda zouden gaan kwamen gewoon vast te zitten. Maar als je dan hoort en leest dat deze o zo bekwame ministers via een achter uitgang het hasenpad kozen zegt alweer genoeg. Akshon Sivil maakte 1 kapitale fout, door het vooaf aan te kondigen. Maar hoe dan de mensen bereiken zonder dit aan te kondigen. Dat gaat gewoon niet. Met de 2e poging wordt het zaak om vooraf mensen die kant op te sturen en de uitgangen direct te blokeren. Dan kort daarop de grote massa.Laat die ministers binnen zitten al moeten we de hele nacht posten en de uitgangen bezet houden. De hermadas goed uitleggen dat het een vreedzame demonstratie is en blijft. Maar dan rijst de vraag. Hoe houden we die hermadas daar waar we ze willen hebben. De 2e poging moet goed in elkaar gezet worden. We kunnen het Het volk begint wakker te worden want ze voelen het nu in hun portomonee. Alles wordt duurder en de salarissen blijven laag. Daarnaast moet er een overleg zijn met o.a. de bonden, juist om die dag te beschermen. Nu gaven de vakbonden te vroeg hun signaal ten koste van een geplande aktie van akshon Sivil. Jammer Heel jammer.

 15. Als Curaçao verder afzakt dan zijn het deze 11 mensen die het hebben laten gebeuren.
  Misschien is het goed de namen van deze laffe club goed te onthouden.
  We kunnen ze in onze geschiedenis boeken bijschrijven, na het hoofdstuk over Tula.
  De lafaards van 2012.
  Wiels, Asjes, Cordoba, Cyntje
  Godett, Cleopa,
  Rozier, Koeyers-Felida, Garmes, Pisas, Thode
  Slechts een van hen is nodig om het hele circus te stoppen.
  Dat ze wapens willen hebben, hoeft ons er niet van te weerhouden ze onder druk te zetten.

  Ons eiland wordt gegijzeld door niet capabele ministers:
  Schotte, Hakim, Cooper, Wilsoe, Constancia, Jamaloodin, Monk,
  En ze worden op hun stoel gehouden door deze Statenleden, waarvan niemand het aandurft om ze terecht te wijzen en tot aftreden te dwingen.

 16. Helemaal eens met de VBC. Idd een schandalig staaltje van machtsmisbruik geinitieerd door staten en regering.
  Tijd voor harde acties. Ik ben er kkaar voor. Want genoeg is genoeg. En anders de mariniers maar uit Nederland maar deze kant op komen om het zaakje flink aan te pakken cq op te ruimen. Dit kan zo niet langer.
  Intreurig en triest hoe onze mensen worden misbruikt door dit stelletje criminelen. Meer en meer dan schandalig.
  What about de Hindoestaanse fotograaf van Schotte. Is dat een vriendje van Hindoestaan Jamoloodin of hoe zijn de verhoudingen.
  Iemand meer gegevens hierover.

 17. correctie :Boycots moet natuurlijk boyscouts zijn.

 18. Het is een veeg teken dat VKC bezig was “zich klaar te maken” toen journalisten van de krant belden. Deze boycots hebben wel echte wapens. Kennelijk ziet men er geen been in die eventueel tegen de eigen bevolking te gebruiken. Staat VKC niet (meer) onder bevel van de Marine ?

 19. Je zag afgelopen vrijdag al wat voor paniek er uitbrak bij een dreiging van een algemene staking. Ellenlange rijen bij benzine stations, mensen die nog snel boodschappen insloegen.
  De enige oplossing tegen het probleem Schotte is een algehele staking van alles en iedereen. Overheidspersoneel wat werk plat legt maar ook de gehele toeristen sector. Luchthaven plat! Wees burgerlijk ongehoorzaam. Dit totdat Schotte aftreed en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Buitenlandse media zullen dat dan oppakken wat de druk op hem zal vergroten. Nederland zal dan ook de druk op kunnen voeren door harder te dreigen met de waarborg functie. Schotte zal nooit uit zichzelf aftreden…

 20. Beste mensen,
  Er wordt al zoveel geschreven, echter er moet iets GEDAAN worden! Met een pollepel op een pannetje slaan is wel ludiek, maar het helpt niet! Waarom niet met ALLE vakbonden een ALGEHELE STAKING organiseren? Gewoon alles plat!!! Een heleboel mensen die nu passief zijn, zullen hier geen moeite mee hebben. Na een week zal Schotte BV wel verdwijnen denk ik.

 21. Helemaal mee eens. Lees ook eens onderstaand stuk van onze vriend Arthur Donker over die belachelijke prive fotoslaaf van Schotte, Ramsay Soemanta.
  Schotte, die beweert mas serka di bo te zijn, laat ons belastingbetalers Soemanto ruim 12,000 per maand betalen alleen om hem om Schottes arrogante Facebook pagina te laten bijwerken. Mas serka di bo? Mas serka di bo potmonie ja.

  Het moet niet gekker worden!
  Natuurlijk was ik vrijdagmiddag ook bij de manifestatie bij het paleis van de gouverneur en schreewde ook net zo hard ” Oe – Ah Schotte mester bai”.
  Zoals altijd was het een gezellige sfeer met hele aardige mensen die absoluut niet er op uit zijn om een revoltutie te beginnen zoals men dat gewend is in de Zuid Amerikaanse landen.
  Komt er opeens een nieuwe witte wagen aanrijden met drie heren erin, een stapte uit en ging tussen de menigte kijken of het wel veilig was dat er geen AK-47’s waren en geen Uzi’s of mensen met brand- of rookbommen en toen kwam de passagier uit.
  Bleek het later de persoonlijke fotograaf van meneer Schotte te zijn die tegenwoordig met chauffeur en bodygard rondgereden wordt.
  Meneer keek even rond en begon heftig te bellen en te doen, liep terug naar de auto onder luid gejoel van de menigte.
  Maar meneer liep een beetje moeilijk en werd er gelijk heftig gespeculeerd wat de reden zou kunnen zijn van zijn eendengalop omdat meneer liep alsof hij een sate stokje had ingeslikt bij Sambal
  Ik kan niet begrijpen dat een fotograaf met een bodygard en chauffeur rondgereden moet worden, waarom zijn deze mensen zo bang?
  Wat kost dat grapje wel niet want het is een kick tegenwoordig om een prive fotograaf hebben die overal naar toe vliegt en meegaat om fotos te maken wat de mensen moet doen denken dat ze goed bezig zijn om de kosten die ze maken te kunnen waar maken.
  De volgende stap is om een dienstmaagd te hebben die ze achterna loopt als ze naar de w.c. gaan om hun kont af te vegen en liefts ook met een bodygard en een chauffeur.
  Wat een stelltje clowns die duidelijk nooit wat gewend zijn, die nou tot het uitserste gaan en zich ridicuul maken en ondertussen betalen wij en dan vinden ze het raar dat de CFT ingrijpt omdat er een groot tekort is op onze budget!
  Hier moet heel gauw een eind aan komen aan de verbrassing van onze belastinggelden voordat we op het niveau van een Haiti belanden.
  Ik blijf lachen op deze klip want ik heb nog nooit een stelletje idioten zo bang gezien voor een groepje mensen gewapend met pannen, fluitjes en vuvuzellas.
  Misschien omdat ze weten dat dit het begin is van iets wat elke dag groeit en dat het het begin van het eind van hun fantasie betekent.
  Arthur Donker

 22. Omdat deze “regering” onze democratie in een democratuur heeft veranderd, behoort het feit dat een regering bij lange na niet meer op een meerderheid van de kiezer kan rekenen, hetgeen met 48% toch al niet bestond, en daarom democratisch moet aftreden, niet meer tot de opties.

 23. Als de deomscratie niet werkt zullen er andere middelen nodig zijn!