• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte heeft gistermiddag bij windturbine 2 op Playa Kanoa symbolisch het startsein gegeven om de windparken van zowel Playa Kanoa als Tera Kòrá op te starten. De twee parken zullen 22 procent van de energiebehoefte van de gemeenschap leveren.

In werkelijkheid draaien deze molens al enige tijd en Aqualectra neemt de stroom van deze nieuwe generatie windturbines af ten behoeve van het algemene net.

Aanleg
Onder de naam NuCuraçao Windparken BV hebben de partners NuCapital en Aspiravi hun schouders gezet onder de aanleg en het beheer van de nieuwe parken met een totale capaciteit van 30MW. Onder anderen gouverneur Frits Goedgedrag, premier Schotte, vicevoorzitter Amerigo Thodé van de Staten, minister Charles Cooper, de consul-generaal van de Verenigde Staten, commissarissen van Aqualectra en de bankiers waren aanwezig bij de opening.

Windmolens
In plaats van de eerder al uit de omloop genomen 30 windmolens, zijn er nu twee nieuwe windparken opgezet met tien windturbines. Die zijn 80 meter hoog en hebben drie wieken met elk een lengte van 45 meter. Het civiele deel van het project is uitgevoerd door de lokale aannemer ABJL & Partners, terwijl de elektrische infrastructuur is geleverd door het lokale bedrijf MESC. De turbines zijn geleverd en geïnstalleerd door VESTAS Benelux.

Uitbreiding
Het gebruikelijke programma van toespraken werd aangevuld met muzikale, theatrale en acrobatische opvoeringen onder coördinatie van Art-Click, met Dennis Aalse als de bandleider en met medewerking van Danzarte en andere lokale artiesten. De rode draad door het programma was een reis naar de toekomst met schone energie. Ter plekke ondertekenden Aqualectra, NuCapital en Aspiravi in het bijzijn van premier Schotte een memorandum of understanding voor uitbreiding van de bestaande windparken en om nieuwe molens te plaatsen in de omgeving van Fuik.

Foto’s: Ramsay Soemanta

16 reacties op “Schotte geeft startsein windmolenparken”

 1. Volgens Schotte’s collega Rutte, draaien windmolens voornamelijk op subsidie. Als de Curacaose windparken 20 % van de benodigde capaciteit leveren is dat natuurlijk prachtig. Maar je zult toch moeten zorgen voor back-up voor de periode als het minder of niet waait. Dat betekent dat altijd de volledige capaciteit toch achter de hand moet worden gehouden.
  Het terugsturen van gehuurde generatoren kan wel eens helemaal verkeerd uitpakken. Maar goed dat Schotte overal zelf verstand van heeft, dan zal er wel nooit iets fout gaan. En als het fout gaat is het de schuld van de PAR of van Nederland.

 2. Carolina, ik zie iet in waarom de macambas dienen te vertrekken, zij waren eerder op Curacao dan dat wat zich nu lokaal noemt.
  De macambas zijn de laatsten die moeten vertrekken, want hun aandeel in de criminaliteit in zo goed als nihil en ze hebben de beste en betaaldevbanen, hetgeen goed is voor de economie en dus voor iedereen.
  Let wel, zij hebben deze banen verkregen door hard te werken en hard te studeren en dus niet door het in ontvangst nemen van pastechis zoals de medewerkster van Monk of Ramsay Soemanta en zijn vrouw.
  Wat dat betreft hebben we van de volgens jou lokalen weinig te verwachten. Zoals afgelopen week bekend gemaakt studeert slechts een minderheid van de bursalen af en de meerderheid van hen betaalt de studielening niet terug. Een mentaliteitskwestie, want hoewel ze beweren niet de middelen tot terug betalen te hebben zie je ze wel lopen met iedere maand een nieuwe ipod, ipad of iphone.

 3. @Carolina,

  De eerste ‘Kasuari’ is dezelfde Ferd Jansen, die het leuk vind, om mensen zoals jij, met meerdere namen (inclusief die van anderen) zijn (racistische en beledigende) mening te geven. Dit soort personen blijven het grootste probleem voor Curacao, vooral omdat mensen van de huidige regering dit gebruiken om stemmen te winnen. En zoals je dat misschien onbewust niet doorhebt, het lijkt ook te werken bij jou.

  Dus deze gefrustreerde meneer blijft wel zeuren over de diploma’s van deze regering, maar hoe men het went of keert, zij zijn blijkbaar slimmer dan een persoon als Ferd, want hij wordt gebuikt voor hun doeleinden. De regering kent haar volk beter dan een Ferd, maar die heeft er moeite mee, omdat hij misschien wel een paar bladzijden uit het hoofd kan leren, maar in de praktijk er geen drol van bakt. En dat blijkt wel weer door al zijn kleinerende opmerkingen wat neo-kolonialistische kenmerken zijn. Een Zorro heeft daar ook last van, alleen ben ik weer dom door het groter geheel te zien (volgens hen) en jij ook Carolina.

  Maar Carolina los gezien van het bovenstaande moet jij jouw keuze niet baseren om op personen zoals een Ferd, want daar help je Curacao ook niet mee. Een wind molenpark is heel mooi, maar je moet je er wel een paar vragen bijstellen.
  – hoeveel heeft het gekost, en denk jij dat al dat belasting geld alleen maar op de rekening van de verkoper is gekomen. Of is er een grote kans, met deze regeringsleden, dat er individuen hebben mee kunnen profiteren. Een rekening openen in Luxemburg is zo gedaan 😉
  – is door aanschaf van deze windmolenpark de electriciteit goedkoper geworden, wat door hen beloofd was?
  – dus al met al, wie is hier echt op vooruitgegaan? Ik merk niks en wat de uitstoten van aqualektra betreft, wereldwijd gezien stelt dat niks voor…

  Jij en ik moeten nu hoe dan ook betalen om de tekorten weg te werken, maar we betalen ook extra voor hun luxe reizen, extra pensioen, etc etc. Zelfs gebouwen huren willen ze voor het dubbele doen, alleen de helft moet overgemaakt worden naar een andere rekening. Daar betalennwij voor Carolina.. En een windmolenpark verandert daar niks aan.

 4. Groene energie ten koste van de natuur?? Kom nou! A propos, hiermee zitten we al aan het maximum dat we via duurzame ednergie kunnen opwekken. Dat zonnepark is quatsch. Dan liggen we plat.

 5. beste Caroline,

  je noemt NL racistisch….
  maar vergeet voor het gemak dat de YDK ook heel racistisch is.
  luister maar eens goed bij de snack als ze het over chinezen hebben of over makamba”s
  helaas schijnt er altijd een wij en zij situatie te moeten zijn.
  dat vindt ik heel jammer.
  ik geef meteen toe dat een hoop nederlanders ook dom zijn en daarom racistisch.
  want las je een beetje nadenkt dan kom je tot de conclusie dat iedereen gelijk moet zijn.
  maar helaas domme mensen denken niet na….

 6. Carolina zegt: ‘YDK is en blijft voor jullie altijd corrupt, domme mensen.’.

  Beste Carolina, ik vergeef je taalfouten maar kijk eens naar de regering: Schotte, Jamaloodin, Constantia, Wilsoe, El Hakim, Monk. Allemaal geen enkele opleiding genoten en allemaal geen greintje integriteit. Twee (Schotte, Constantia) met strafbladen en een (Jamalodin) verdachte in een grote strafzaak, twee (Jamalodin en el Hakim) met mega belastingschulden, een (Wilsoe) op de payroll van een crimineel (dos Santos) en de Colombiaan Monk geeft medewerkers pastechis van tonnen en regelt voor vriendjes de verhuizing van Kraanshi naar een peperduur pand.

  Mag ik dan zeggen dat ik het volk dat op deze onbenullen gestemd heeft niet veel hoger aan sla?

  En ja, dan kom je tot de conclusie uit de eerste regel.

  Helaas.

 7. Ferd Jansen,Henk westenbroek, en anderen, die de YDK dom noemen, wat doen jullie
  op Curacao? Voor jullie zijn wij de YDK, vaak als domme mensen benoemd.
  Ga dan in Gods naam terug naar nederland naar jullie rasistiche wilders toe. YDK is en blijft voor jullie altijd corrupt, domme mensen. Wat doen jullie hier dan? Of hebben jullie
  niet genoeg kunnen stelen van de curacaose bodem? Zoek die directeur van de woningbouw Vesta, die in de 3 miljioen heeft gestolen en nu als multimiljionair in
  Bonaire woont. Wij geloven niet in jullie woorden, dus kap er mee.

 8. helaas ferd, je hebt gelijk.
  de domme massa van dit eiland zal altijd op de verkeerde partijen blijven stemmen.
  de gene die veel beloven en niet doen, die zullen weer winnen.
  dus eigenlijk hebben nieuwe verkiezingen geen zin.
  zelf weet ik ook niet op welke partij ik moet stemmen.
  zelfs de PAR heeft voor mij afgedaan……

 9. Beste Mark: De waterplant op Fuik zou de waterprijzen omlaag brengen! Maar helaas. Ook de windmolens zullen geen prijsverlaging teweeg brengen. Droom maar lekker!
  En Don Quichotte vecht niet meer tegen windmolens. Hij is lintjesknipper geworden.

 10. Carolina, het zijn juist mensen zoals jij met een lage opleiding die tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen en van wie het stemrecht beter ingetrokken kan worden omdat ze stemmen op de partij die hen voor de verkiezingen de grootste lomito of fles whisky geeft.

  Mensen zoals jij die geloven in loze beloftes als ‘mas serka di bo’ want Schotte reist de hele wereld over van jouw geld en is alleen maar mas lieu di bo.

  Mensen zoals jij die te weinig opleiding hebben genoten om de strafrechtelijke vonnissen tegen Schotte te begrijpen omdat die vol staan met moelijke juridische woorden.

  Doe daarom jezelf maar ook ons een plezier en blijf bij de volgende verkiezingen (2014, maar hopelijk volgende week al) thuis en je zult zien dat als wij voor jou stemmen het een stuk beter zal gaan!

 11. Heel positief. Doorpakken en nog meer van die molens neerzetten. We moeten stoppen met dat verstoken van die vieze en vooral dure olie. Kan eindelijk die prijs van de electriciteit omlaag, want die is ronduit belachelijk duur.

 12. KASUARI, ik bedoelde het, het kan mij geen donder schelen, dat jij weer Schotte
  een andere beleding naar zijn hoofd toe wenst of noemt

 13. Het kan net een worst zijn, als jij Schotte een charlatan,noemt. Het gaat om de bevolking die hiermee geholpen wordt. Laat dat svp. met deze hulp, die ons wel kan steunen

 14. Ik denk dat het op dit soort momenten is dat Frente Sivil in aktie moet komen. Ga tijdens weer een walgelijk media offensief van onze MAVO3 premier achter hem staan met een bord met ‘ SCHOTTE = KORUPSHON’, of wacht hem ermee op als het kleine patsertje komt aangereden met zijn zwaailichten en escorte.

  Deel aan de aanwezigen documenten uit waarin het corrupte verleden van Schotte uit de doeken gedaan wordt (er zijn er tientallen). Doe dit vooral ook als Schotte weer een ontmoeting heeft met een buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder, want daarmee raak je de op status beluste Schotte in zijn ziel.

  Reageer ook op de Facepaginas van Schotte en zijn fotoslaaf Soemanta, waarop nos prome minister als een heilige wordt neergezet. Een heilige met meterslang strafblad. Want terwijl Statenvragen maanden onbeantwoord blijven vind Gerritje wel tijd om ieder uur zijn Facebook te updaten.

 15. Vooral zo door gaan Gerrit met je eigen willetje doordouwen en de stem van je volk naast je neer leggen, zijn 3 openingen op de dag dat het volk je nodig heeft belangrijker dan een vergadering met de vakbonden en met mensen die het niet met je eens zijn,schaam je.Maar je kent het spreekwoord,wie een kuil graaft voor het volk pleurt er zelf in.

 16. De PR show van charlatan Schotte gaat gewoon door, en het volk niet gehinderd door enige intelligentie trapt er weer massaal in.