• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een gemaskerde, zwaar bewapende man heeft tijdens de première van de Batmanfilm ‘The Dark Knight Rises’ in een bioscoop in de Amerikaanse stad Aurora een bloedbad aangericht. Zeker twaalf mensen zijn omgekomen en 50 mensen zijn gewond. De verdachte, James Holmes (24), is opgepakt.

Volgens de politie ging het niet om een terroristische actie en opereerde Holmes alleen. De verdachte zei dat zijn huis vol ligt met explosieven en brandbaar materiaal en dat er een valstrikbom ligt. Uit voorzorg zijn enkele bewoners van woningen in de omgeving van het huis geëvacueerd. De politie bekijkt nog hoe ze de woning van de verdachte veilig kan betreden. Dat kan volgens een politiewoordvoerder nog enige tijd duren.

Schoten
De film was net begonnen toen volgens ooggetuigen een man met een gasmasker op, de bioscoopzaal binnenkwam en een traangasgranaat gooide. Vervolgens begon de man om zich heen te schieten. Een ooggetuige zei dat hij eerst dacht dat het schieten bij de film hoorde. In de zaal zaten ook veel kinderen. Ooggetuigen meldden dramatische taferelen toen mensen in paniek de uitgang zochten. Sommigen zaten onder het bloed. Veel mensen die in het ziekenhuis werden behandeld, hadden schotwonden en hadden gas ingeademd. De meeste gewonden waren in de leeftijd van 6 tot 31 jaar. Ook een baby werd behandeld in een ziekenhuis.

Verdachte
De politie hield de verdachte na de schietpartij aan in een parkeergarage in de buurt van het Century 16-bioscoopcomplex. De man had een geweer, een pistool en een mes bij zich. Later vond de politie nog een pistool in de bioscoop. De man was tijdens zijn actie gemaskerd en in het zwart gekleed, maar dat viel niet op, omdat veel kijkers soortgelijke kleding aan hadden.

Première afgelast
De Amerikaanse president Barack Obama kortte zijn verkiezingscampagne in de staat Florida in wegens het drama. De actrice Marion Cotillard en acteur Morgan Freeman hebben interviews bij de Franse première van ‘The Dark Knight Rises’ in Parijs afgezegd in verband met de schietpartij. De Batmanfilm zou vandaag in Parijs feestelijk worden vertoond. Volgens lokale media is de première in Parijs afgelast.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com