• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Transparency International (TI) stelt vast dat wereldwijd 63 procent van 100,000 ondervraagden politieke partijen als de meest corrupte instelling van hun land vinden. Het parlement volgt op de tweede plaats; 57 procent. TI zegt dat er wereldwijd behoefte is aan het terugbrengen van de ethiek in de politiek.

Men ziet door alle landen heen vrij consistent dat er wantrouwen is tussen de bevolking en de partijen en instituten die hun belangen zouden moeten vertegenwoordigen. Ook in 25 Europese landen ziet men het parlement en de partijen als de zwakste schakels als het gaat om het bevorderen van de integriteit. Parlementen wordt passiviteit verweten. Van de 25 Europese landen die door TI zijn bekeken, hebben er maar acht gedragsregels voor parlementariërs.

Gedragsregels
Maar ook binnen de overheid zijn gedragsregels van belang om de gekozen of benoemde officials verantwoording te laten afleggen. In New Delhi gaat dat zelfs zover dat in gedragslijnen is vastgelegd wat partijen wel en niet in advertenties in kranten publiceren. In China komen overheidsfunctionarissen er niet meer mee weg als ze dure merkartikelen hebben die ze met hun normale salaris niet hadden kunnen kopen. In Italië zijn gekozen politici immuun voor vervolging en gelden voor hen de gedragsregels niet.

Onderzoek op Curaçao
Transparancy International (TI) is bezig met een National Integrity System assessment onderzoek op Curaçao. Het bureau heeft het onderzoek al in honderd landen toegepast sinds 2001. Premier Gerrit Schotte heeft het onderzoek aangevraagd, nadat er veel kritiek werd geuit op het screeningproces van zijn kabinet.

8 reacties op “Transparency International: Politiek meest corrupt”

 1. En dit kost weer Naf 500.000,00 van de belastingbetaler.

  Voor deze uitslag hoef je geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Elke dag is dit te zien, te horen, te ruiken, te proeven….. en de statenleden??? Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

  Korsou ….WAKE-UP!!!!

 2. Een land dat een mislukte MAVO scholier, veroordeeld voor een reeks van fraudes, als premier kiest heeft geen TI nodig om vast te stellen dat het zijn volk aan intelligentie ontbreekt.

  Maar als we dan toch op prutsers als Schotte stemmen, waarom dan geen Yadira Bislick als premier, dan valt er meer te genieten dan met die eeuwige fake smile van Schotte.

 3. De bedoeling was een onderzoek naar ministeriabliteit (is dat een woord?) van drie Curaçaose ministers. En nu gaan ze het hele eiland onderzoeken , behalve dus de geschiktheid van deze drie mensen. Weggegooid geld dus, voor dat beetje tijd wat Schotte hiermee koopt. Hij beseft het zelf nog niet goed, maar de rol van zijn regering is uitgespeeld. Zeker nu de bonden stelling gaan nemen. Geen electra en geen benzine, zijn zeer doorslaggevende argumenten.

 4. Het gaat niet om wat de ondervraagden er van vinden. Het gaat erom, of ze inderdaad corrupt zijn. En hier op Curacao zijn ze heel erg corrupt.

 5. Met andere woorden, 25 % is corrupt dus wij mogen ook corrtupt zijn zou Schotte zeggen.,HET BEDRIJF TI IS ZELF ZO CORRUPT.

  MET LEUGENACHTIGE REDEVOERINGEN EN WAANZINIGE IDEEÉ BELAZEREN ZIJ HUN EIGEN VOLK

 6. Uitkomst onderzoek TI in Curacao: regering 100% corrupt

  Reactie regering: “JA MAAR ANDERE LANDEN ZIJN HET OOK! Dus wij mogen dat ook zijn. Er is dus geen probleem. BS onderzoek van TI.”

 7. Waarom word dit soort gegevens die al jaren bekent zijn nu uitgesroken door TI “in opdracht van Shotte”op de dag dat er weer een actie op tilt staat tegen deze regering,het van Rerrit de Raaf bekend dat hij alles doet om deze actie’s te ondermijnen,kijk er niet van op als hij zo om 5 uur een persconferentie houd in verband met en over de afloop van de vergadering met aqualectra.hoe doorzichtig is dit alles,maar nu weten wij ook meteen dat TI niet onafhankelijk hun werk doen zij staan onder toezicht van Shotte.dit is gewoon een opdracht geweest.

 8. Je hebt er uitschieters tussen natuurlijk. De screeningresultaten van Lisa Lindial waren binnen 2 dagen overduidelijk en aan de gouverneur gegeven. Veroordeelden en zij met een schuld aan belasting en/of sociale premies zonder betalingsregeling zijn niet ministeriabel, ingezworen of niet.