• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met de plaatsing van vijf nieuwe mega windmolens in het natuurgebied van Playa Kanoa heeft de overheid de voorgeschreven wettelijke procedures van tafel geveegd. Dat vinden Amigu di Tera en Defensa Ambiental. Premier Gerrit Schotte zal het windmolenpark vandaag openen.

“Oorspronkelijk zouden de nieuwe windmolens geplaatst worden op plekken waar de afgedankte molens al hadden gestaan”, aldus Yvette Raveneau, Amigu di Tera. “Van de achttien oude plekken zouden er vijf worden gebruikt, de overige zouden zo veel mogelijk in de oude staat worden hersteld. Het betrokken bedrijf NuCapital maakte bekend dat zij zich zou houden aan milieuvoorschriften van de Wereldbank.”

Bescherming
Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben in mei 2010 wel aan de overheid gevraagd om het conserveringsgebied Playa Kanoa strikter te beschermen en het betrokken bedrijf NuCapital te laten bijdragen aan het beheer van deze omgeving. “Hierop is nooit geantwoord. Intussen veranderde NuCapital haar plannen. De nieuwe windmolens zouden toch op andere nieuwe plekken van het conserveringsgebied worden geplaatst.”

Milieuvoorschriften
Dat betekent volgens Raveneau dat naast de achttien plekken van de vroegere windmolens nu vijf extra plekken aangetast worden. “Samen zijn dan 23 plekken aan de windmolens in het conserveringsgebied opgeofferd. Hiertegen maakten Amigu di Tera en Defensa Ambiental bezwaar. De sjieke milieuvoorschriften van de Wereldbank zeggen NuCapital opeens niets meer.”

Participatie
“Terwijl de regering bij herhaling hardop verklaart dicht bij de burgers te staan maakt zij reële participatie van de bevolking in zaken van ruimte en milieu, zoals vastgelegd in de wet, onmogelijk. Dit heeft zij nu uitgeprobeerd in het geval Playa Canoa”, vindt Raveneau. “De fraaie bewoordingen over natuur en milieu in het regeerakkoord blijken ook niet van betekenis. De natuurlijke omgeving opofferen om schone energie op te wekken lijkt erg veel op het tegen elkaar uitspelen van twee zaken die met de natuur te maken hebben alsof het niet anders kan.”

Brief
Amigu di Tera en Defensa Ambiental hebben dit jaar de regering gewezen op de onwettige aanpak van het Playa Kanoa project. “Ook deze brief, waarvan een afschrift naar de Staten en de gouverneur is uitgegaan, is nooit beantwoord.”

9 reacties op “‘Wettelijke procedures windmolenpark genegeerd’”

 1. Kunnen de milieuclubs even zelf duidelijk maken op welke manier een windmolen de natuur aan zou tasten?
  Windmolens en natuur gaan juist heel goed samen.
  Dat blijkt telkens als er een MER vaneen windparkplan wordt gepubliceerd. Deze windmolens kunnen er juist toe leiden dat de natuur beter wordt gemonitord dan wanneer deze windmolens niet daar gebouwd zouden zijn.

  Laat natuurclubs eerlijk toegeven dat ze de inwoners liever hoge prijzen laten betalen voor stroom, dan dat het duurzaam en goedkoop wordt.

  Wat ik mis in de berichtgeving is de manier van participeren voor gewone burgers
  En hoe inwoners kunnen investeren in dit windpark, en zelf hun eigen duurzame stroom kunnen opwekken met een stukje windpark

 2. Peter, wat zijn die juiste procedures dan?
  Volgens mij is het probleem juist dat die niet zijn vastgelegd. Wettelijke procedures hebben dan geen zin en je kan niet anders dan de overheid aan de mouw trekken om die zo snel mogelijk vast te leggen. Dat heet niet klagen..

 3. Mischien moeten de mensen van Amigu di Tera en Defensa Ambiental lekker ‘s avonds in het donker gaan zitten, ook geen aircootje meer op kantoor en gewoon op de fiets naar de besloten clubavondjes van deze plofkipridder-societeiten.
  We hebben nou eenmaal stroom nodig, liever via wind dan fosiel, zodat we allemaal weer een beetje adem kunnen halen.

 4. Amigu di Tera en Defensa Ambiental hadden gewoon een kort geding moeten aanspannen! Wat willen ze hiermee nog bereiken? Volg een juiste procedure en ga niet achteraf lopen klagen. Te laat!

 5. Ook ik houd van goede milieuregels, maar hier gaat men wel erg spijkers op laag water zoeken.
  De nieuwe windmolens zijn veel groter in vermogen, dat kan door een grotere turbine met grotere wieken. Dan kan iedereen toch snappen dat ze iets verder uit elkaar moeten staan dan de vorige om niet in elkaars “windrecht” te staan. Omdat het minder molens per locatie zijn blijven de molens gewoon in hetzelfde terrein als de vorige kleine molens.

  Besteden jullie je tijd en energie maar beter de volgende keer.
  Of bijvoorbeeld aan het dumpen van de oude funderingen bij Tera Kora.
  Volgen we dat een beetje, want dat zou toch deze week in de oorspronkelijke staat gebracht worden?

 6. En wat gaat het OM hieraan doen?

 7. Het zelfde overkomt mij ook, als je als burger gelijk HEBT dan word je onzichtbaar, voor de regering en Levend als Dood verklaart, ze doen net of je NIET bestaat! Het top punt van onbeschaafdheid is al lang bereikt, en onbeschaafde mensen MOETEN NIET doen als of ze ons representeren en regeren Maar naar huis gaan!. De structuur van mijn “moeder” WERELD taal is GEEN spelletje maar werkelijkheid, en behoord thuis in alle boeken die tot nu toe gemaakt zijn! Daar willen ze NIET van horen, en dus geen antwoord en de gevolgen GRATIS onderwijs ZONDER kwaliteit!!!

 8. fossielenenergie of windenergie? Kies maar

 9. Mosterd na de maaltijd en Schotte weet waarop hij de mosterd moet smeren.