• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURACAO – Het onderwijs zal het komende schooljaar gratis zijn. Dat heeft minister Carlos Monk (Onderwijs) gisteren gezegd tijdens een persconferentie in Fort Amsterdam. De kosten van 17,3 miljoen gulden voor het huidige schooljaar worden gedekt door zijn ministerie en de schouderbelasting komt er niet.

De schouderbelasting stond gepland voor onderwijsjaar 2013/2014. Mensen met een inkomen boven 3300 gulden zouden dan 1 procent belasting betalen om het gratis onderwijs te bekostigen. Monk wilde niet ingaan op hoe het ministerie van Onderwijs aan de 17.3 miljoen gulden komt voor het gratis onderwijs, de minister noemde dat een ‘ingewikkeld technisch verhaal’. Monk benadrukte wel dat het extra geld voor onderwijs geen invloed heeft op Sport, Cultuur en Wetenschap, wat ook onder de minister valt.

.

19 reacties op “Onderwijs gratis: geen schouderbelasting”

 1. Heeft schreeuwlelijk! Monk zijn paspoort inmiddels ingeleverd of was dat weer de gebruikelijke PS grootspraak?

  En de financiering van het gratis onderwijs gebeurt wellicht door minder pastechis van 100,000 uit te delen waar Monk zo goed in is terwijl Wiels de andere kant opkijkt.

 2. @John Baselmans,

  Inderdaad… wat jij daar net schreef is gewoon te erg voor woorden. Zij moeten de woorden “gratis onderwijs” niet in de mond moeten nemen als dergelijke situaties zich nog steeds voordoen.

  Jongeren, geen school, geen kansen, criminaliteit, na 18 jaar stemgerechtig… Er zullen meerdere payasonan aan de macht komen. Ik heb medelijden met het volk Curacao.

 3. Wat zou je doen met je financieel directeur in een groot bedrijf die plotseling ontdekt dat er nog 17 miljoen ergens in een laatje lag? Die zou je onmiddellijk ontslaan en de RvC zou de capaciteiten van de directie sterk in twijfel trekken en ze direct onder verscherpt toezicht stellen. (gut..) Maar in de politiek op Curacao roepen we HOERA!!! Zo dom zullen de Staten toch niet zijn, dat ze dit accepteren? (Hoewel..)

 4. Ik probeer de discussie over gratis onderwijs al een tijd te volgen, maar ik snap het echt niet: Laatste jaren geeft Curaçao bijna geen geld uit aan onderwijs, dat is in alle rijksbegrotingen van laatste jaren terug te vinden. Vrijwel alles wordt door USONA, dus Nederland (!!!) betaald, zelfs het Papiamentstalige onderwijs. En dan wil je het nog meer gratis hebben?

  Curaçaos geld gaat alleen naar de lokale bestuurders die zichzelf verrijken en komt niet bij de burger uit.

 5. Ben ook zeker voor gratis onderwijs maar dan moet de kwaliteit ook goed blijven!

 6. @ensejansa: Vergeet niet. “There’s no such thing as a free lunch”. We komen vroeg of laat wel te weten wat er naar de klote is gegaan zodat meneer deze populistische move kon zetten.

 7. Oeps, tata Monk bedoel ik natuurlijk, zie je wel: ik kan niet eens de namen van de grote meneren onthouden.

 8. Kom op mensen, niet zeuren aan zijn hoofd, tata Hakim legt het ons nog wel eens uit als we wat ouder zijn en meer begrijpen van de grote-mensen-wereld.

 9. Boeken voor 2 kinderen die op de middelbare school zitten 3700 gulden! Er is geen geld en je gaat naar de Giro bank Je krijgt te horen dat je geen boeken kunt kopen want je hebt geen vaste baan!
  Precies wat de regering wil je bent arm je zult verder moeten zwemmen in de goot!

 10. Ieder departament moet 6% bezuinigen, daarnaast is er nu al geen geld voor onderhoud van scholen. De kwaliteit van ons onderwijs is bedroevend (op de hollandse scholen na). Ook is er al een draagkracht regeling voor de mensen die geen schoolgeld en boeken kunnen betalen. Dus iedereen heeft de kans om onderwijs te volgen. Dit is dus een mooie besparing voor iedereen die het toch wel kan betalen. En dan loopt z’n partijbons Wiels te gillen over het ingrijpen van CFT / Nederland, terwijl z’n eigen minister complete incompetentie tentoonsteldt. Dit hele voorstel is politiek gemotiveerd en heeft niets meer te maken met deugdelijkheid van bestuur.

 11. iedereen zou voor gratis onderwijs moeten zijn.
  maar het gekke is; kan niets geloven van wat dhr Monk zegt.
  ik noem het woord Kranshi, zou ook het woord FARC kunnen noemen.
  of PSC?

  hij heeft voor mij totaal afgedaan.
  maar wie eigenlijk niet van deze coalitie.

 12. @ ensejansa,
  Zou Nederland trots zijn op zijn moed? Nou, dat geloof ik niet. Nederland zal zich terecht afvragen waar hij dat geld vandaan zal halen. Ik zou hem moedig vinden als hij zeer goed uitlegt hoe hij aan dat geld komt, nu de regering zoveel schuld heeft.
  Nederland zal ook willen weten wat dat ingewikkeld technisch verhaal is. Of denkt hij dat iedereen, maar dan ook iedereen, te dom is om zoiets te begrijpen?
  En als hij denkt dat zijn volgelingen te dom zijn hiervoor, dan hoop ik echt dat hij de meesten onderschat.

 13. @ Mossel: Het zit anders in elkaar,de kinder krijgen straks geen schoolboeken meer( kost teveel en het geld moet toch ergens vandaan komen) maar alleen de hoofdstukken die ze moete leren,en die print Dhr Monk zelf uit,zal een mooi zooitje worden.

 14. Hoe zal dit aflopen,technisch een ingewikkeld verhaal,ik kan dat niet uit leggen! zegt Monky,.zelfs een kip weet wat hij legt EEN ei dus en als het de tijd is “en het ei word niet weg gehaald”gaat zij er op broeden om kuikentjes te krijgen,Monky komt alleen met het idee van een ander!!,dat leerlingen een boek aanschaffen terwijl ze in de praktijk maar een paar hoofdstukken uit het boek nodig hebben,inderdaat je kan deze hoofdstukken waarschijnlijk ook via je computer uit printen”kost niet zo veel als een boek”maar het is toch wel makkelijk als je zo’n boek leest dan leer je nog meer dan je moet leren en dat zou deze Monky van het onderwijs eens moeten zeggen ,leren leren en niet anders als leren als je jong bent, want later heb je het nodig om een vast bestaan te verkrijgen en niet leren betekent later onder de boom hangen en domino spelen alleen daar verdien je je brood niet mee Monky.

 15. Hoet het geld er komt is een ‘‘ingewikkeld technisch verhaal’ Ik ben zeer benieuwd. Normaal gesproken is er een begroting op een departement en kan het binnen die begroting gedaan worden. Misschien wat schuiven met potjes. Maar is het nu weer dat UTS of Aqua Elecra een lening moet aangaan en dit als divident moet uitkeren. Ofwel de zoveelste uitholling van overheids NVs. Nu hijgt nederland nog een heel klein beetje in de nek van Curacao via het CTF. Wat denk je als Curacao een zelfstandig land wordt. Dan krijg je de rating instituten en IMF. Die zijn 1000x harder. Dan betaald Curacao torenhoge rentes als uberhaupt iemand al wil gaan inschrijven voor een (staats)lening.

 16. Hiermee wekt Monk de illusie vooral bij de arme boberano’s, dat de “regering” een bak met geld heeft, waaruit ongelimiteerd geld gehaald kan worden.

 17. Deze man heeft het begrepen. Hij pakt het probleem aan de bron aan!
  Eenieder heeft recht op onderwijs, goed onderwijs is het begin van minder criminaliteit.
  Ga deze man nou niet afkraken zoals altijd hier, maar kom met een beter alternatief.

  Sommige mensen doen niets anders dan klagen en maar klagen, al meer dan 20 jaar maar doen letterlijk niets!

  Dhr. Monk bedankt, Nederland is ook trots op jou moed!

 18. kennelijk is die 17,3 mio er wel… dat is al meer dan 10% van het ‘gat van schotte’. Of zou het Radulphus binnenkort worden omgedoopt in het Dos Santos College?

 19. Handig zo’n aanwijzing…

  ‘ingewikkeld technisch verhaal’ CFT wat is uw antwoord daarop?