• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De productie-eenheid van Aqualectra op Mundo Nobo wordt gesloten. Dat maakte premier Gerrit Schotte vanmiddag bekend tijdens een persconferentie in Fort Amsterdam. De productie-eenheid wordt verplaatst naar een andere plek, waar is nog niet bekend. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Reden van de sluiting is dat de installaties bij Mundo Nobo te duur en verouderd zijn. Het huidige personeel wordt bijgeschoold om op een andere plek met nieuwe technieken en installaties te gaan werken.

Onrust
Schotte had een persconferentie belegd omdat er volgens hem veel onrust is in de gemeenschap over Aqualectra. De financiële positie van Aqualectra is onhoudbaar geworden nu blijkt dat het nutsbedrijf achter is met de verplichte afdrachten, zoals sociale premies en loonbelasting. De premier ging hier tijdens de persconferentie niet op in. Schotte gaf nogmaals het belang aan van de overstap naar duurzame energie zoals wind- en zonne-energie. Drie weken geleden is een Memorandum of Understanding getekend met het Spaanse zonnepanelen bedrijf Assyce Fotovoltaica SL.

Rick Hart van Radio Hoyer 2 vroeg tijdens de persconferentie hoe tot de beslissing is gekomen om met dit bedrijf in zee te gaan en of er een openbare aanbesteding is geweest:

17 reacties op “Aqualectra Mundo Nobo dicht”

 1. Has anyone taken a look at the Assyce Group of 10 Employees??? This is from the company web page where we have NO OTHER DOCUMENTS< FINANCIAL STATEMENTS, ETC. Assyce Group engages in the design, evaluation, engineering, construction, sale, operation, maintenance, and management of renewable energy projects worldwide. It focuses on solar photovoltaic, thermal, and biomass projects. The company also involves in the design and supply of thermal solar collectors; provision of fuel supply logistics for biomass plants; and production and marketing of renewable energy. Its business areas include cogeneration in residential and tertiary sectors; trigeneration; control and monitoring of installations; energy management; simulation of energy behavior; energy bill assessment; bioclimatic architecture; sustainable building; and domotics. The company is based in Granada, Spain. Lets get real!

 2. Three weeks ago a MOU has been executed on behalf of Schattje, but nobody knows the content of it? Not even his Ministers. Why, because his pocket is getting bigger with the moneys being received and screws the people of Curacao. How can one person sign, deals, negotiate with other entity’s that only he is involved with and not even his Colleagues. The one and only reason is “PERSONNAL GAINS”, not for the island, not for the people, but for his own greed.

 3. @ Answer. Chris van Wijk van Assendelft, het vriendje van Cooper en Schotte?

 4. De “fabriek” van Mundo Nobo wordt nog dit jaar afgebroken……
  Mag hopen van niet.
  In 2000 had Aqualectra/Kodela een langetermijn strategie: 2020. Hierin was uiteraard voorzien dat Mundo Nobo weg zou moeten rond 2020. Het staat nu eenmaal op een mooi stukje eiland (lees commercieel aantrekkelijk voor projectontwikkelaars) en ja ook Aqualectra zelf weet dat deze fabriek te gedateerd is… Alleen is de waterproductie voorlopig nog erg afhankelijk van Mundo Nobo. De reverse osmosis plant bij St. Barbara heeft nog een of twee zusjes over het eiland verdeeld nodig om voldoende drinkwater te kunnen maken. Dat is een beetje in het nadeel van Mundo Nobo….
  Lijkt me sterk dat Schotte (mavo-3) hier zinvol over mee kan praten.
  Nu heb ik zelf ook mavo 3, maar daarna ook 4 en uiteindelijk nog wat elektrotechniek gestudeerd (en afgemaakt).
  Voor elke kW opgesteld zonnevermogen zal je echt gewoon ook 1kW opgesteld conventioneel vermogen moeten hebben als draaiende reserve. Dus mensen reken niet op grote besparingen in de toekomst als gevolg van wind en zonne energie.

  De enige die voorlopig bijscholing nodig hebben zitten in Forti…..

 5. Kan ook weer wat anders achter steken… Mundo Nobo opheffen en die prachtige (?) locatie aan zee verkopen aan een Nederlandse projectontwikkelaar? Ik noem maar wat. Komt er weer wat geld in het piepkleine laatje.

 6. Fijn. Nu weten we in elk geval zeker dat de water en electriciteitsprijzen drastisch omhoog gaan. Het sluiten van Mundo Nobo is het domste wat men kan doen. Elke andere locatie is, los van andere zaken, peperduur.

 7. Je kunt het beter privatiseren zo een electriciteits bedrijf. Dan kan het bedrijf zijn eigen beleid voeren. Nu is het een speelbal van de politiek die kado’tjes moet weggeven.

  En misschien nog wel veel beter dan het opwekken van zonne-ennergie is het maken van een GRID. Zoals je glasvezel kabels hebt sluit de onderlinge electriciteits netwerken ook op elkaar aan tussen landen. Een wolk boven de zonnepanelen zorgt straks voor uitval van het hele netwerk. Meneer Schotte is zeer ijdel en verdient indirect denk ik ook aan die deal, maar tegenover al die zonne en windenergie moet je een 100% grijze stroom reserve hebben staan. Als het windstil is (of te hard waait) en er geen zon is moet je die 25% toch ergens vandaan halen.

 8. @ philippe. Schotte draait inderdaad alles om. Hij denkt eerst aan het geld en pas daarna aan het energieplan, terwijl het andersom moet zijn.

 9. Schotte lijkt een beetje de weg kwijt. Hij wil na het gezichtsverlies in Nederland te graag scoren. Green is Beautyfull !! Gelezen de opmerkingen over groene stroom en zonnepanelen van TNO in Aruba, heeft dat meer haken en ogen dan “even een 10 MW proeffarmpje” Wellicht is samenwerken in deze toch verstandiger dan helemaal alleen dingen doen waar je niets van af weet. Met de mond heeft Schotte die samenwerking al toegezegd. En daar houdt het dan mee op.

 10. En zo legt Schotte de focus bij Aqualectra in plaats van bij de aanwijzing, waarin Aqualectra ook genoemd wordt. Geen onderzoek naar het Spaans bedrijf, geen openbare aanbesteding maar wel een MoU afgesloten en dat is een zonde tegen de comptabiliteitsregels. Het bedrijf heeft zelfs nog nooit een megapark voor 75 megawatt aangelegd. Meneer Schotte heeft haast en staat onder grote druk.

 11. Schotte verdiend zoiezo heeeeeel veeeeel geld. Deze regering doet niks voor de bevolking, alles voor hun eigen zak. En die Wiels is een grote ophitser, die behoord hier niet thuis, hij heeft het altijd over de geschienis, nou Wiels als je naar de geschienis kijkt dan moet je snel naar AFRICA, stuur snel tickets voor je kinderen die in Nederland zijn, een enkeltje van ned. naar africa. En schotte moet naar Colombia. Schotte is een zakkenvuller, dat is tipisch Colombiaans.

 12. Het probleem is dat Aqualectra niet als gewoon bedrijf kan worden bestuurd. Het zou de directoe moeten zijn die dit voorstelt en eventueel de RVC informeert, waarin vertegenwoordigers van de aandeelhouder, de regering. Hier gaat het andersom. De regering beslist hoe het bedrijf moet werken, welke generatoren weg kunnen, hoeveel ze moeten afdragen. Daarna gaan de commissarissen erop toezien dat de directie dat doet. Die directie ploetert verder en kan zelfs de sociale premies niet meer betalen en we hebben teveel stroomuitval. Corporate Governance impliceert dat je een bedrijf als BEDRIJF laat werken. Arme directie!

 13. Heeft Schotte al een eigen sloopbedrijf opgericht? O nee, die heeft hij al en hij is het land en volk aan het slopen.

 14. Is er wel een verband tussen de aanschaf van zonnepanelen en het sluiten van de fabriek op Mundo Nobo?

 15. Waarom vraag ik me bij iedere move van Schotte af wat hij er zelf aan verdient?

  Zou het door zijn reeks fraudes komen?

 16. Ik zie meer heil in het platleggen van het land door de gezamenlijke vakbonden dan door Akshon Sivil. Morgenochtend geen stroom zoals de vorige keer?

 17. Er is meer onrust over de regering dan over Aqualectra. Maar dat is de tactiek van deze criminelen, de schuld altijd bij een ander leggen.

  Het is voor hem beter om een persconferentie te beleggen waarin deze vleugellamme regering haar aftreden bekend maakt.