• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Yvonne Martin haar ervaring die zij heeft gehad met de politie tijdens een verkeerscontrole.

 

Afgelopen maandag rond 10.30 uur werd ik in verband met een politiecontrole op de openbare weg, gevraagd om te stoppen met mijn auto en mee te werken aan een politiecontrole. Uiteraard wil ik meewerken, ik heb al mijn papieren op orde.

Mijn rijbewijs, mijn identiteitsbewijs, motorrijtuigenbelastingskaart en keuringsbewijs heb ik bij mij, helaas mijn laatste verzekeringsbewijs van betaling niet, ligt thuis in de la, voorgaande bewijs van betaling wel. Ik vraag of ik mijn verzekeringsbewijs mag gaan ophalen en op locatie waar we staan brengen of anders op het politiebureau komen laten controleren. De jonge agent zegt dat hij het gaat vragen en komt terug met de mededeling dat het niet mag. Ik ben verbaasd en ga in gesprek met hem om hem duidelijk te maken dat ik graag het bewijs wil ophalen. Hij luistert niet, vraagt of ik de autosleutels aan hem wil geven zodat de auto weggesleept kan worden met één van de sleepauto’s die daar klaarstaan.

Ik zeg nee, ‘ik wil mijn bewijs ophalen’. Het rechter autoportier staat open en hij komt met zijn rechterarm naar binnen om de autosleutel te pakken, pakt mij in mijn nek en sleurt mij uit de auto met mijn rechterarm op mijn rug. De autopapieren heb ik op schoot en alle papieren vliegen in het rond en waaien weg. Ik roep ‘mijn autopapieren’ , een aantal omstanders rapen de papieren op en geven die aan een ander persoon? Een mannelijke politieagent en een vrouwelijke politieagent rennen naar mij toe en zeggen dat ik rustig moet blijven. Ik lig inmiddels met mijn knieën op de grond en de jonge agent slaat mijn beide armen op de rug in de boeien. Vervolgens word ik naar hun politieauto geduwd en op de achterbank geduwd.

Zo zit ik een 30 minuten in de politiewagen te kijken wat er op straat gebeurd. Er komt op een gegeven moment een pick-up naast de politieauto stilstaan. Een man stapt uit en heeft zijn papieren gehaald om te laten zien. Hij mag wel zijn papieren halen, ik niet! De jonge agent en de vrouwelijke collega stappen in en brengen mij met beledigingen naar het politiebureau in Otrobanda. Daar heb ik van 11.00 tot 16.30 uur geboeid moeten wachten.

Ik ben beledigd, geïntimideerd, gekleineerd en als ik wat vroeg dan moest ik wachten totdat zij het tijd vonden een proces verbaal te maken. Tijdens het geboeid zijn vast aan een stoel, kreeg ik een papier ‘mededeling rechten verdachte bij het ophouden verhoor, art 82.’ te lezen. Ik zei dat ik het niet eens was met de procedure, dat ik niets verkeerds had gedaan en dat ik wilde bellen. Het papier werd weggehaald en de jonge agent schreef: ‘weigert te ondertekenen’. Mijn tas werd weggezet op een tafel in een andere kamer. Ik kan nog meer details beschrijven maar laat het even zo. Ik ben onvoorstelbaar geschrokken van deze discriminatie en intimidatie. Allereerst wil ik het onder de aandacht brengen zodat politici en andere dit kunnen lezen. Wellicht heeft één van jullie een advies of kan mij aanreiken wat ik het beste kan doen.

28 reacties op “Ingezonden: onheus behandeld door politie”

 1. Controle op Politie kan ook gedaan worden door
  De Raad voor de Rechtshandhaving. Secretariaat: hencocecilia@hotmail.com
  Zou zeker een berichtje sturen.

 2. @ Josee. 2) de wegenbelastingkaart krijg je toch alleen als je de verzekering hebt betaald? … politie kan dus z’n/haar conclusie trekken? …

  Daar zit em nu juist het probleem, dat bijvoorbeeld de verzekering voor 3 maanden wordt betaald en daarna opgezegd. Sommigen verzinnen van alles om goedkoop auto te rijden en dat schijnt te lukken. Een aanrijdinkje door eigen schuld is ook geen probleem, want er valt geen cent door de aangeredene te halen en met een klap hier en een klap daar of met een ander rokend autootje rijden ze er weer lustig op los.

 3. wegenbelastingkaart betaal je direct voor het hele jaar! de verzekering kan je bijvoorbeeld in 3 termijnen betalen…. Er rijden hierdoor genoeg autobezitters zonder autoverzekering!

  Controle is perfect maar geef men wel de tijd om de papieren even op te halen. Ik heb zelf ook een halfjaar rond gereden zonder de verzekeringsbewijs, wel keurig betaald maar niet wetende dat ik het altijd in de auto moet hebben.

 4. 1) alle autopapieren niet in 1 mapje? …
  2) de wegenbelastingkaart krijg je toch alleen als je de verzekering hebt betaald? … politie kan dus z’n/haar conclusie trekken? …
  3) reactie van de politie is BUITEN alle proporties …

 5. @ jan van putten. Dat is nu exact wat de politie bij een ander wel deed!!! Wachten.

 6. Helaas kunnen sommige personen van ingezonden reacties óók de desbetreffende politieagent zijn. Duidelijk het volledig ontbreken van gezond verstand en (daarom) enkel in regeltjes kunnen denken. Ziekelijke machtswellust en een IQ 80 – 20 ……..

 7. Dit is maar een kant van het verhaal.
  Respecta polis pe respecta bosnan.
  Wees beleefd tegen de ordehandhavers als je ook beleefd behandeld wilt worden.

 8. Voor elke autoriteit waar ook ter wereld moet je je zelf heel klein maken en met ja meneer, nee meneer praten. Of het bij de amerikaanse douane is of een politie agent in zuidamerika gewoon altijd heel beleefd blijven ook al is de mededeling die ze aan jouw adres geven niet leuk. Zodra je een toon aanslaat ben je de sigaar. Onthoud het voor altijd.

 9. helaas heb ik hetzelfde meegemaakt mijn verzekeringspapieren lagen nog op het assurantiekantoor maar zij hadden mij hier niet voor gewaarschuwd maar dat terzijde. ik werd aangehouden, geen papieren en ik mocht ze ook niet laten brengen… boete 400 NAF.wat schetste mijn verbazing een kennis van mij was ook aangehouden door een andere agent en die mocht zijn papieren wel laten bezorgen! Verder mocht ik daarna wel gewoon doorrijden. Ik heb mijn beklag bij het OM gedaan en moest uiteindelijk een boete van NAF 50,- betalen. Wat heet met twee maten meten.

 10. regels zijn regels.

  ook is de verhoogde controle een wens van onze bevolking.

 11. Beste dame, u kunt zeuren zoveel als u wilt maar u had uw papieren niet in orde.

  En dan bent u nog zo arrogant om te verwachten dat de politie, betaald van onze belastingcenten, op u wacht terwijl u op Westpunt uw papieren gaat halen?

 12. @ Mark Sulsters. Niet alleen uit jouw verhaal constateer ik het meten met 2 maten. Jou hadden ze voor het een een boete moeten geven en voor het andere een waarschuwing en zo gaat het ook meestal. De gevaarlijkste overtreding wordt dan beboet. De kas van het land moet ook gevuld worden en zou het boetebedrag in de begroting opgenomen moeten worden en met meer blauw op straat en wetshandhaving kunnen de ministers daar heel wat van reizen.

 13. @ RJ. Elke burger wordt geacht de wet te kennen, maar is dat ook zo?

 14. Heel vervelend voor die mevrouw. Maar ik wil toch ook een keer het andere, wel typisch Curacaose, geluid laten horen. Toen ik kortgeleden op de Caracasbaaiweg reed hadden ik en mijn zoon onze riem niet om EN ik zat te bellen. En we worden naar de kant gezwaaid door een politieagent. Dan verwacht je wel een aantal boetes te krijgen. Papieren alstublieft. Nu waren die gelukkig wel allemaal in orde.
  Dus, na wat praten over dat we in het vervolg toch maar beter een riem om konden doen en niet meer bellen, mochten wij vervolgens gewoon verder rijden. Want ze stonden er immers om de papieren te controleren en niet om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven.
  Zo kan het dus gelukkig ook nog.

 15. Als het zo is dan is het niet leuk voor deze dame wat ze mee heeft gemaakt ,maar ja de papieren hoor je bij je te hebben regels zijn regels .

 16. Peter,
  Vokomen mee eens over het systeem, anno 2012, computer tijdperk is het toch ongekend dat de politie niet beschikt over betere /modernere onderzoek metodes heeft om gegevens te achterhalen en dat bij de overheids instanties/ banken, nog allerlei handelingen ”met de hand” geschreven moeten worden en dat je als persoon/klant uren bezig bent om een simpel formulier/bewijs etc. te bemachtigen.
  Wordt eens wakker Curacao U loopt volkomen uit de pas.

  Wat de verhalen van deze 2 personen betreft schandalige behandeling.

 17. Maar goed dat ze niet is weggelopen, want vanwege de beroerde conditie gaat onze politie meteen schieten. Toch zijn er mensen, die willen dat minister Wilsoe nog 2 jaar blijft zitten om te zien of hij nog iets goeds kan. Een zeer groot risico.

 18. Nog even en ze gaan kindsoldaten recruteren, voorbeelden zijn bekend, is dit echt een afrikaanse uitvinding ? Hitler maakte er zich ook tegen het eind van de oorlog schuldig aan, maar iemand die mein kampf leest of gelezen heeft kan natuurlijk op hetzelfde idee komen, alhoewel het geen eigen idee meer is, maar meer een plagiaat. Nu is het bekend dat uit de hoek van de PS wel meer van deze plannetjes komen, how come ?

 19. Heerlijk die machtsmisbruik. Met een uniform en wapen denken ze dat ze heel wat zijn. Echte criminelen zitten ze niet achter aan. Nee, ze willen hun leven niet riskeren voor de burger, die pesten ze liever. Wat is de slogan ook al weer die op de politie auto’s staat?

  Als dit land de administratie eens op orde had. Dan kunnen ze zo in de computer zien dat mevrouw haar verzekering in orde heeft, de wegenbelasting betaald is, de keuring in orde is en hadden ze kunnen zeggen mevrouw de volgende keer moet u uw papieren bij u hebben. Maar nee, de (administratieve) chaos zorgt voor werkgelegenheid.

 20. Eigen schuld Yoga nono, zorg dat je je papieren op orde hebt en wees beleefd, wedden dat je verzwegen hebt dat je de politieman een grote mond gaf!

 21. Dit zijn wel zeer verschrikkelijke verhalen! wegslepen omdat je verzekeringspapier niet bij je hebt.

  Bomboklad: hopelijk dat dit jou ook een keer overkomt.

  Politie moet eens gaan een computersysteem opzetten zodat ze alleen de kenteken hoeven in te tikken ter controle. Toch belachelijk dat we in deze tijd al dit papierwerk moeten meenemen!

 22. Wat een verhaal…
  Erg triest dat dit soort dingen gebeuren, er heerst zo veel onderhuidse haat en onbegrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen op het eiland, ik wordt er eng van. We zijn altijd trots geweest op de grote diversiteit in de samenleving op Curaçao, dit is ondertussen zo goed als verdwenen.
  Ik heb veel in Afrika gewerkt, en de treatment die je op de luchthavens en van de autoriteiten krijgt is schandelijk…..ik hoop dat het op Curaçao niet zo ver komt, maar soms begint het er verdomd veel op te lijken.

 23. Ik ken nog zo’n verhaal:

  Vriendin van mij (een bekende, hardwerkende makelaarster op het eiland), rijdt ‘s ochtends vroeg van haar huis naar werk (Jan Thiel – Schottegatweg Oost). Ze was een beetje aan de late kant en kiest daarom via Jan W en Giroutte te rijden.

  Op de weg van Giroutte ziet ze opeens een road-block met veel politie. Ze dacht dat er iets aan de hand was, dus keert de wagen om toch de Caracasbaaiweg te nemen…… dat had ze dus beter niet kunnen proberen….

  loeiende sireners achter haar aan. Ze stopt, en 2 agenten schreeuwen en eentje slaat ruw hard op haar motorkap. Een deuk.

  Ze krijgt nog net een verbaasde “he!” eruit, en wordt dan terstond uit de auto gesleept, tegen de auto aangesmeten en in de boeien geslagen en afgevoerd in een politie wagen. Onderweg voegen zich nog enkele loeiende politiewagens en 2 motoren.

  Met hele escort naar het politiebureau. Mijn vriendin mocht niet naar iemand bellen dat ze te laat is en waar ze is. Haar cellphone rinkelt onophoudelijk van ongeruste vriend en haar werk, maar opnemen mag ze niet. Beledigingen, uitlachen en kleineringen onderweg, ze schaamt zich te pletter met al die loeiende wagens en motors om haar heen, met haar als eninge passagier…

  Bij het OM aangekomen gaat het wat beter. Nog steeds in de boeien en in shock moet ze een paar uur wachten. Eindelijk komt er een OvJ. Tranen vliegen uit haar ogen. Nadat ze haar verhaal doet, wordt de soep gelukkig minder heet gegeten. Ze legt uit dat ze dacht dat er iets aan de hand was bij Giroutte, en daarom besloot een andere weg te nemen omdat ze op tijd wild zijn op haar werk.

  Ze wordt gelooft, krijgt enkele excuses, en mag uiteindelijke onverrichte zaken naar huis.

  Heel erg geschrokken. en totaal verbaast over zoveel machtsvertoon en het onnodig intimiderend en ruwe optreden.

  Nu, een half jaar verder, is dit het gekste verhaal wat ze in 20 jaar heeft meegemaakt.

  Yvonne, het wordt tijd dat dit soort verhalen bekender worden, goed dat je de moeite nam eea op te schrijven. Tijd om tegen dergelijke willekeur en dergelijk optreden te protesteren!

  We heten toch niet allemaal Gerrit die wel de voorkeur heeft voor dergelijke malle politie-escortes 🙂

 24. Er komt een tijd van gerechtigheid en vergelding, zowaar helpe mij God almachtig!!

 25. Nou kan ik mij voorstellen dat dit nog een correcte behandeling is vergeleken bij de behandeling van de bruinhemden van Wiels en Wilsoe als die hun zin krijgen !

 26. eigen schuld dikke bult u begint al fout in het eerste stukki
  u heeft helemaal niet uw papieren in orde
  o o o o wat dom en dit overkomt u geen tweede keer meer neem ik aan !

 27. Helaas mevrouw, u had uw papieren NIET op orde. Daar gaat het fout.

  Echter zoals u bent behandeld raakt verder kant nog wal en slaat nergens op.
  Ik raad u aan een klacht in te dienen bij de korpsleiding van het KPC, de ombudsman en/of aangifte te doen bij Bureau Interne Zaken van het KPC wegens oneigenlijk gebruik maken van bevoegdheden.

  Waar komt de bevoegdheid vandaan om u te boeien???
  In elk geval veel sterkte.

 28. Rot politie systeem, helaas is het ook zo in NL en in de VS politie agenten zijn geen mensen, gewoon wilde honden met macht. Ik ben het eens dat het anders MOET, maar te veel idioten begrijpen het niet