• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De inflatie op de eilanden van Caribisch Nederland was in het tweede kwartaal van 2012 flink lager dan in het eerste kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op Bonaire was de inflatie 3,0 procent, op Sint-Eustatius en Saba kwam de inflatie in het tweede kwartaal uit op 5,3 en 3,9 procent.

Op Bonaire is de inflatie in het tweede kwartaal van 2012 uitgekomen op 3,0 procent. Een kwartaal eerder was dat 3,6 procent. De daling van de inflatie komt vooral doordat de prijzen van voedingsmiddelen en woninginrichting minder sterk zijn gestegen dan in het eerste kwartaal. De prijs van voedsel was gemiddeld 6,0 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 8,9 porcent was. Daarnaast was kleding in het tweede kwartaal zelfs iets goedkoper dan een jaar eerder.

Sint-Eustatius
De inflatie op Sint-Eustatius bedroeg in het tweede kwartaal 5,3 procent. In het eerste kwartaal van 2012 was dat nog 6,6 procent. Lagere elektriciteitsprijzen zijn de belangrijkste oorzaak voor de daling. Mede daardoor waren huisvesting, water en energie in het tweede kwartaal slechts 1,5 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was de prijsstijging met 16,2 procent veel hoger. Ook de prijzen voor benzine en onderhoud van auto’s drukten de inflatie. De prijzen van vervoer waren in het tweede kwartaal 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. In het vorige kwartaal was dit nog 8,9 procent.

Saba
In het tweede kwartaal van 2012 was de inflatie op Saba 3,9 procent. Dat was in het voorgaande kwartaal nog 5,6 procent. Ook op Saba zijn lagere elektriciteitsprijzen de belangrijkste oorzaak van de gedaalde inflatie. Huisvesting, water en energie waren hierdoor 2,3 procent goedkoper dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal lagen deze prijzen nog 7,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de voedselprijzen verlaagden de inflatie. Hoewel voeding in het tweede kwartaal 9,5 procent duurder was dan een jaar eerder was de prijsstijging minder sterk dan de 14,5 procent in het eerste kwartaal.

Bijstelling
Voor Saba zijn enkele cijfers over het eerste kwartaal van 2012 bijgesteld ten opzichte van de eerdere publicatie als gevolg van nagekomen informatie. De cijfers over het eerste kwartaal zijn nu definitief. De cijfers over het tweede kwartaal van 2012 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het derde kwartaal van 2012.

2 reacties op “Inflatie Caribisch NL flink gedaald”

  1. @Jan
    Dat moet je aan het CBS van Curacao vragen. 🙂

  2. En die van Curacao????? Of mag daar niet over gesproken worden!!!