• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Braziliaanse gelukzoekers nemen, sinds de goudprijs historisch hoog is, de gok om illegaal naar het oosten van Suriname te reizen. “Het is immers niet moeilijk het land binnen te komen. En dan kan het goud zoeken beginnen”, zegt John Jones, hoofdinspecteur van de Surinaamse politie.

In de dichte jungle van Brazilië en Frans-Guyana is grenscontrole nauwelijks mogelijk en ook de rivier de Marowijne, die de grens vormt tussen Frans-Guyana en Suriname, is makkelijk over te steken. “Het komt voor dat de kapiteins van een dorp (een soort burgemeester) misbruik maken van hun bevoegdheid en de illegale Brazilianen toestemming geven goud te winnen, vaak in ruil voor een paar grammen goud per week.”

Illegale goudzoekers
Door de grote mate van illegaliteit, de grote aantrekkingskracht van het goud en de barre leefomstandigheden is er snel sprake van een explosieve situatie. “De illegale goudzoekers, vaak met een criminele achtergrond en niet bang een vuurwapen te gebruiken, zijn soms maanden van huis, werken hard onder slechte omstandigheden en de opbrengst is onzeker. Ze zullen niet snel aangifte doen omdat ze dan de kans lopen het land uitgezet te worden.”

Krachten bundelen
Suriname en Frans-Guyana werken sinds twee en half jaar jaar samen aan het bewaken van de veiligheid in het grensgebied. “We houden regelmatig gezamenlijke patrouilles en bij calamiteiten, zoals laatst toen twee Franse militairen zijn doodgeschoten, bundelen we de krachten”, zegt Jones. “Dat is belangrijk omdat de Fransen op ons grondgebied niemand mogen oppakken en andersom ook niet.”

Goudkoorts
Ook in Paramaribo is te merken dat de goudkoorts mensen aantrekt. Vooral in het noordelijk deel van de hoofdstad wonen veel al dan niet illegale Brazilianen, compleet met Braziliaanse bordelen en restaurants, wisselkantoren en goudopkoopkantoren. Ook de smokkel van goud vanuit de buurlanden komt steeds vaker voor. Toch klaagt Jones niet. “We hebben extra werk door alle gevolgen van de goudkoorts, maar we kunnen de zaak goed aan.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com