• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De grondlegger van de vakbonden op Curaçao, Phelippi Benito ‘Felis’ Chakuto, is gisteren tijdens een bescheiden ceremonie op het Plasa Felis Chakuto aan de Ser’i Klip in Otrobanda herdacht. Chakuto leidde in 1922 de havenstaking en wordt gezien als de vakbondspionier.

De havenstaking liep uit tot een ernstig conflict waarbij zelfs doden vielen. Het conflict ontstond nadat in februari 1922 de vertegenwoordiger van de Koninklijke West Indische Maildienst aankondigde dat per april de lonen van 50 cent naar 40 cent per uur verlaagd zouden worden en het uurloon voor overuren ook met 25 cent zou dalen.

Ceremonie
Vervolgens werden er arbeidskrachten uit Venezuela aangetrokken die wel 50 cent per uur kregen. De havenarbeiders pikten dit niet en kwamen in opstand, wat na maanden van spanningen tot een dramatisch einde kwam op 17 juli 1922. Felis Chakuto kreeg negen jaar cel opgelegd en zat de helft daarvan uit. Chakuto overleed in 1967 op 76-jarige leeftijd. Bij de ceromonie, die georganiseerd was door de vakbond voor het havenpersoneel C.B.H. – O.V.P, waren gisteren premier Gerrit Schotte en gouverneur Frits Goedgedrag aanwezig.

Foto: Ramsay Soemanta

4 reacties op “Felis Chakuto herdacht”

 1. @Churandi,

  nee, Schotte hoeft niet te bezuinigen, dat moet het volk doen….
  Dat heb je dus echt verkeerd begrepen!!

 2. Is die fotograaf nog geen slachtoffer geworden van de te nemen bezuinigingen??
  Wort hoog tijd!!

 3. ze hebben wel tijd om te herdenken, maar ondertussen doen ze precies hetzelfde als de regering in 1922.
  namelijk zichzelf verrijken ten koste van het volk.
  SCHANDE Schotte…..

 4. Ja als je Schotte uitnodigd, krijg je er “gratis” een fotograaf bij…