• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de aanwijzing aan Curaçao om de begroting voor 2012 aan te passen en uitgaves beter beheersbaar te maken. Het Koninklijk Besluit dat hierop betrekking heeft is vandaag naar premier Gerrit Schotte gestuurd.

Vrijdag stemde de Rijksministerraad in met het geven van een aanwijzing aan Curaçao. Dit om de begroting in overeenstemming te brengen met de normen uit de Rijkswet Financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten. Naast het Koninklijk Besluit dat naar Schotte is verstuurd, is er ook een afschrift verzonden naar de Staten en de minister van Financiën, George Jamaloodin. Eveneens is een afschrift aan de gouverneur Frits Goedgedrag aangeboden.

Schuldsanering
“Hoewel de schuldpositie op dit moment relatief gezien niet omvangrijk is, zal bij een ongewijzigd beleid binnen afzienbare tijd de financiële schuldenproblematiek op hetzelfde hoge niveau belanden als voor de schuldsanering”, zegt de minister in de brief. “Het is dan ook nu zaak om Curaçao strak aan de verplichtingen van de Rijkswet financieel toezicht te houden.”

Onvoldoende aandacht
Het College financieel toezicht (Cft) heeft sinds 10-10-10 vaak intensieve interactie gehad met Curaçao en een groot aantal opgaven en vraagstukken gedetecteerd en hierover aanbevelingen gegeven. “Curaçao staat wat betreft structurele financiële problematiek zeker niet alleen”, gaat Spies verder. “De Europese landen, waaronder Nederland, stonden en staan voor soortgelijke uitdagingen inzake het hervormen van het zorgstelsel en pensioenen.” Volgens Spies heeft Curaçao onvoldoende gehoor gegeven aan deze uitdagingen zoals verwoord in de adviezen van het College. “De adviezen zijn alleen gericht geweest op het behoud van gezonde overheidsfinanciën waarmee Curaçao een financieel duurzame versteviging zou kunnen verkrijgen. De omvang van de problematiek is echter door Curaçao tot nu toe volstrekt onvoldoende herkend en erkend.”

Hoop
“Ik spreek de hoop uit dat de regering van Curaçao met de aanwijzing haar verantwoordelijkheid alsnog oppakt en de verlangde maatregelen adequaat ter hand neemt, teneinde de gevraagde resultaten te bereiken.” De minister hoopt tevens ook dat Curaçao op eigen kracht de weg zal vinden om tot een voortvarende opbouw van in het bijzonder de financiële functie zal komen, en dat daarbij het financieel evenwicht voor nu en later gewaarborgd wordt. Het Cft zal de vorderingen monitoren en de minister zal samen met de Rijksministerraad zich hiervan op de hoogte laten houden. Spies kaart wel aan dat een eventueel beroep van Curaçao om extra financiële middelen vanuit het Koninkrijk door het Kabinet zal worden afgewezen. “Ik ga er vanuit dat Curaçao een dergelijke situatie wenst te voorkomen en haar eigen wens tot financiële en beleidsmatige autonomie volledig waarmaakt”, aldus minister Spies.

[scribd id=100411285 key=key-223brp6jbl81htbkb882 mode=list]

28 reacties op “‘Curaçao moet zich houden aan verplichtingen’”

 1. Beste Andrew,,

  Met mijn repliek bedoelde ik zeker niet dat het raciale probleem niet bestaat, Het enige wat ik duidelijk probeer te maken is dat zowel het begrotingstekort als de aanwijzing niks met een huidskleur of raciale afkomst te maken heeft. Dus waarom maken we het er een van? Alleen om af te leiden en niet tot een oplossing te komen. De indruk die je nu krijgt is een van :

  Nederland : die bananen republiek maakt er weer een zooitje van
  Curacao: Die makambas komen ons weer vertellen wat te doen.

  En de waarheid is dat er een begrotingstekort is en die moet opgelost worden. Anders is het volk de dupe…iedereen dus. Samenwerken is hier het keyword. Ge/of misbruik de expertise van bv Nederland mbt het sluitend krijgen van de begroting, leer ervan en ga verder met de toekomst zodat je in de toekomst een dergelijke maatregel niet meer nodig is.

 2. @ Manolo Als je goed had gelezen was het waarschijnlijk opgemerkt dat mijn eerst commentaar over de Comments section ging en niet over dit artikel.

 3. @ Koetje Boe.

  Ben Antilliaan geboren en gaat dood Antilliaan. Maakt me niet uit wie allemaal aan het schreewen zijn. Mijn trots op de hele Antillen van Aruba to St. Eustatius kan zeker niet door jouw afgepakt worden met de hoog intelligent antwoord wat je gaf.

  @ Manolo Als blanke Antilliaan heb ik genoeg BS meegemaakt hier opgroeiend. Als ik met 5 jaar door een andere 5 jarige wordt uitgescholden als Makamba riku moet je mij uitleggen waar dat aanligt? Zijn opvoeding? Mijn opvoeding? Of de mentaliteit van zijn ouders? Dus kom mij alsjeblieft niet vertellen dat de tegenwoordige sfeer niet te maken heeft met onderliggende ras gevoelens van lokale. Ik heb mijn hele leven moeten vechten om geaccepteerd te worden op mijn eigen eiland want het excuus was ” Ja hij is niet een “echte” YDk. Net zoals je me gaat waarmaken dat de Ja/Nee debat van enkele jaar geleden helemaal niets te maken had met raciale tinten. Want een vriend Moreno van me zal graag met jouw in discussie gaan.

 4. @Andrew.

  Ik denkt dat je juist door je laatste zin aangeeft dat je ook tot het groepje mensen hoort die deze hele discussie over het wanbeleid van Schotte en co een raciale discussie maakt. Eentje van de blanke tegen de zwarte. De essentie is, er is een probleem en dat moet opgelost worden. Zoals al door andere aangegeven zijn er Nederlandse gemeenten die onder financieel toezicht staan agv finaciele tekorten op hun begrotingen. Deze hebben dus ook een “aanwijzing” gekregen en alhoewel ik niet de kleuren van alle wethouders ken betwijfel ik of het onder financiel toezicht zetten iets met hun huidskleur of komaf te maken heeft. Het CFt heeft dan ook de begroting van Curacao volgens vooraf afgesproken regels getoetst en een onvoldoende gegeven, niks meer en niks minder. Al dat geroep van makamba pretu, ydk blanku en alle andere tussen vormen hebben hier dus niks mee te maken. Maar het zijn natuurlijk makkelijke afleiders van het probleem en kunnen je eigen onkunde aardig verbloemen. De aanwijzing is natuurlijk niet leuk, zelfs in nederland begrijpen ze dat, maar zonder die aanwijzing gaat er waarschijnlijk niks veranderen dus is het beter dan niks doen. Nu afwachten of de regering te trots is om de begroting op orde te krijgen of dat het koninkrijk verdere maatregelen gaat nemen

 5. Waar twee honden vechten om een been gaat de derde er mee heen.
  Laat Obama niet horen dat er mee olie is dicht bij huis. Dan krijgen we in 1 dag een nieuwe regering met Schotte al dictator. i.g.g. verlost van PAR

 6. @Andrew: de Antilliaan bestaat sinds 10-10-10 niet meer. Next

 7. Ik weet nu niet echt welke van de twee groepen het ergste zijn in deze opinie sectie…….De boberanos van Wiels die elke Blanke persoon uiitschelden als “slaven eigenaren” of de net ingeburgerde Nederlander die even de Antilliaan de les wil voorlezen want ze weten niet wat zij doen.

  Van mij mogen jullie allemaal van het eiland oprotten en de silent majority hier met rust laten.

  Blanke Antilliaan zat van de racisme.

 8. Sorry, bedoelde @ Edgar.

 9. @ Rignald. Nederland wilde er zelfs een koninkrijkswet van maken, maar onze regering heeft het tot een consensusrijkswet weten te beperken. En als Schotte op dezelfde voet wil doorgaan, zal Nederland de waarborgfunctie inroepen. Tel uit je winst.

 10. @ Trai Seru,

  Curacao heeft destijds mogen kiezen voor onafhankelijkheid, doch de meerderheid van de Curacaoenaars hadden daar geen zin in.
  Vervolgens zijn er afspraken gemaakt en het concept van een afspraak is dat je je er ook aan houdt. Ik weet dat veel PS aanhangers van mening zijn dat afspraken alleen gelden wanneer het hen uitkomt, maar zo werkt het helaas niet.
  In de gemaakte afspraken is vastgelegd dat het RIjk, dus niet Nederland, toezicht houdt op een correcte financiële huishouding van oa Curacao.
  Momenteel is er geen sprake van een correcte financiële huishouding en ik ben dan ook blij dat er is ingegrepen. Ik kan mij namelijk nog goed herinneren hoe het hier een aantal jaren geleden er aan toeging. Rente percentages waar je niet overheen kon springen, ambtenaren salarissen die niet konden worden uitbetaald en een staatsschuld waar je niet overheen kon springen. Alleen de rente op die schuld was al meer dan wat er binnenkwam.
  Dus ja, we mogen blij zijn dat er nu wordt ingegrepen zodat we niet weer in zo’n situatie terecht komen.
  Echter, jij bent meer van het type: ‘liever arm en naar de kl*te’ dan ‘welvarend, met een toekomst, onder toezicht’.
  Vindt je het heel erg dat ik voor optie 2 kies ?
  Ik denk dat er velen op dit eiland zijn die ook graag voor welvaart kiezen en niet voor totale armoede a.g.v. een criminele regering.

 11. @Rignald,

  Waar wilde je eigenlijk naartoe met je opmerkingen?

 12. @P.Maaskant, Die in de USA is een halve en wat we hier makamba pretu noemen. Maar in Europa geen negers als premiers.. Trouwens lijkt me normaal dat in Zuid Afrika een zwarte heer daar president is met een bevolking van 98 procent gekleurden. Daarnaast is het punt van onze vriend Trai Seru weer duidelijk iets raciaals en iets wat nergens op slaat. Last van een minderwaardigheidscomplex?

 13. Altijd weer dat gezeur over dat verleden. Altijd weer dat gezeur over kleur. Verspilde energie! Beperk je tot het vraagstuk, waar het NU werkelijk om draait : de begroting is niet in evenwicht.
  Niet de eerste keer ………. Laten WIJZE (!) CREATIEVE MENSEN met opbouwende ideeën en deskundige oplossingen komen. Dus …….

 14. @Rignald, Heb er toch een in USA gezien..en vergeet Zuma in Zuid Afrika niet. Die is zeker een mooi voorbeeld.. Ik neem aan dat niemand zich daarmee wil identificeren. Obama is overigens president geworden OMDAT hij de raciale kaart NiET speelde. Hij houdt zich ver van raciale discussies. Voor hem gaat het om de minder bedeelde landgenoten ONGEACHT hun kleur. Dat is klasse!

 15. @Trai Seru, Hoeveel negers zijn er president in Engeland, Italie, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Argentinie, Zweden etc?

 16. @Trai, Nederland wil van jullie af.. liever vandaag dan morgen en al die olie die je hebt mag je lekker houden! (als het er is).
  Als jullie een hekel hebben aan dingen die je zijn opgelegd dan moet je ervoor zorgen dat het niet nodig is door oa een goed beleid voeren. Je moet je schamen dat Nederland dingen oplegt want het laat weer zien dat jullie het niet kunnen! dus als je boos bent ga naar Schotte en Kornuiten!
  Hmm en wanneer is er een neger als minpres in Curacao.. Schotte en de jogh zijn dat niet!

 17. @ Trai seru. Zorro begint al te bibberen uit waanhoop en onkunde.

  Dat zou inderdaad kunnen zijn ware het niet, dat ik op generlei wijze van Curacao laat staan deze regering afhankelijk ben dus ik laat dat bibberen aan anderen over. Natuurlijk word ik net zo zwaar gepakt als jij en andere bewoners door deze regering.

 18. @ Abraham Mossel. Je kan het geloven of niet, maar ik zag gisteren een reactie van een boberano, dat Wiels kan rekenen op een unieke 80% van het kiezersgepeupel dus het kan heel snel gaan en dat heb ik ook geadviseerd.

 19. @trai seru,

  hersens gebruiken……..
  olie????blijf daar maar in geloven net als in de sprookjes die wiels verteld.
  Nederland belangen bij curacao?
  dat zal best, maar die belangen zijn door Amerika opgelegd.
  nederland wil heel graag dat zijn puberale kinderen het huis uit gaan.

 20. Trai seru ten eerste is Gerrit al met TOTAL CHINA in onderhandeling en niet Nederland,ten tweede is Curaçao nog niet onafhankelijk dus mag Gerrit wel een olieboringsbedrijf vragen om adviezen,maar als er toch echt geboord gaat worden dan kunnen ze in de situatie die zig nu voordoet nog geen spijk in een stuk houd mogen slaan,ten derde,als er inderdaat olie om de eilande in de grond zit en het is financieel haalbaar om het naar boven te krijgen dan is die slimme Hollander Cuarçao even voor zijn met boren,uit goede en vertrouwde bron heb ik mogen vernemen dat het de bedoeling is dat Nederland binnen een jaar proefboringnen rondom de Bonaireaanse en Arubaanse eilanden naar gas en olie gaan uitvoeren.

 21. @ Trai seru. Je moet bekend zijn met onze globale slechte naam, waardoor niemand meer wil investeren zelfs de lokale institutionele beleggers niet. Als er Amerikaanse of andere bedrijven zouden willen investeren, zal Curacao eerst als een citroen zijn uitgeperst. Kijk bijv. maar naar de stoelgarantie en de vele vrijstellingen, die geeist en gegeven worden.

 22. @Trai seru .Het gebeurt in NL ook. Als onderdeel van een land/koninkrijk is er centraal toezicht. Binnen de EU zelfs vanuit Brussel. Stel dat de gemeente Apeldoorn in NL zou zeggen..

  “De Haagse politiek is aan vernieuwing toe, anders …. Je kan een eeuwenoude superieure manier van denken niet meer toepassen in deze tijd. In een tijd dat iedereen gelijke onderwijs heeft gehad of zelfs beter.”….?

  De Gemeenten in NL weten zich onderdeel van een groter geheel en zijn net als Curacao soms geholpen met schuldsanering. Men accepteert de regels, ook als een gemeenteraad buiten spel wordt gezet. Het probleem is dat Curacao zich geen NL wil voelen. Maar zolang dat nog wel zo is.. [met een enkel succesvol referendum -en een beetje politieke moed- kan dat door de bevolking overigens worden veranderd]..

  De feiten in NL; Van de 415 gemeenten zijn 8 gemeenten vanwege de financiële positie onder preventief toezicht geplaatst (Bellingwedde, Apeldoorn, Beuningen, De Ronde Venen, De Utrechtse Heuvelrug, Muiden en de 2 artikel 12-gemeenten Boarnsterhim en Millingen aan de Rijn). Uit de meerjarenramingen van gemeenten blijkt echter dat bij een groot aantal gemeenten sprake is van (oplopende) tekorten.

  Apeldoorn heeft 157.000 inwoners…

 23. Trai seru je hebt het niet begrepen.

 24. @ zorro,Ik denk helaas van wel,maar dan over een jaar of twintig,ik denk dat het eerder niet zal lukken, zeker niet met regeringen die nu aan de macht zijn,dan zal het iets sneller gaan,er komt dan een keer een tijd dat we er gewoon uit getrapt worden.

 25. Zorro begint al te bibberen uit waanhoop en onkunde. Leer zelf jouw paplepel vasthouden Zorro-tje, je ben oud genoeg!

 26. De Nederlandse politiek is aan vernieuwing toe, anders gaan andere landen met de ‘buit’ ervandoor. Je kan een eeuwenoude superieure manier van denken niet meer toepassen in deze tijd. In een tijd dat iedereen gelijke onderwijs heeft gehad of zelfs beter.

 27. Als dit zo doorgaat verliest Nederland Curacao voor goed, net als Suriname.

  Curacao zal dan andere landen als Frankrijk en Amerika benaderen voor olieboringen etc. Nederland leert het ook nooit, he.
  Curacao heeft een gruwelijke hekel als Nederland anno 2012 Curacao dingen oplegt. Zal me niet verbazen als Curacao al Amerika en Frankrijk benadert heeft voor olieboringen etc.
  Nederland wordt op deze manier uitgesloten van verdere ontwikkelingen van olieboringen op het eiland omdat ze het na 400 jaar nog steeds niet geleerd hebben!
  Daarom zal een ‘neger’ nooit premier van Nederland worden. Ze voelen zich nog steeds superieur aan alle rassen, waanzin en hardnekkige stereotype gedrag.

  Zelfs België richt zich niet meer op Nederland, en Amerika ook niet meer.

 28. “Ik ga er vanuit dat Curaçao een dergelijke situatie wenst te voorkomen en haar eigen wens tot financiële en beleidsmatige autonomie volledig waarmaakt”, aldus minister Spies.

  Zou ze volledige onafhankelijkheid bedoelen?