• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De economie toont een lichte vooruitgang in 2011 ten opzichte van 2010, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De groei is 0,6 procent in vergelijking met 0,1 procent in 2010. “De economische groei op Curaçao is in vergelijking met de Caribische regio relatief stabiel.”

De economische groei wordt berekend aan de hand van de volumegroei in het productieproces en de conjunctuurontwikkeling, deze gegevens zijn nog voorlopig, omdat nog niet over volledige gegevens van alle bedrijfstakken kan worden beschikt.

Economische ontwikkelingen
De groei van de economische activiteiten in 2011 heeft voornamelijk plaatsgevonden in de bedrijfstakken industrie (8,6 procent), handel (4,1 procent), en hotels en restaurants (3,4 procent). De bedrijfstak industrie stijgt in 2011 na een sterke daling in 2010. Eén van de voornaamste industriële bedrijven was namelijk voor een groot gedeelte van het jaar 2010 niet operationeel. Verder zijn de activiteiten met betrekking tot de scheepsreparaties toegenomen in 2011.

Toerisme
De activiteiten in de handel zijn toegenomen door een stijging van de invoer van goederen en diensten en de handelsactiviteiten van bedrijven in 2011. De groei in deze bedrijfstak is ook veroorzaakt door een stijging van de consumptieve bestedingen. Het aantal verblijftoeristen uit Noord- en Zuid-Amerika zijn het meest gestegen met ruim 27 procent in 2011. Als gevolg hiervan heeft een stijging in de bedrijfstak hotels en restaurants plaatsgevonden door een toename in de verblijftoeristen op het eiland en een hogere bezettingsgraad van de hotels in 2011.

Bedrijfstakken
In 2011 geeft de bedrijfstak zakelijke diensten een daling aan van 2,5 procent. Het gevolg hiervan zijn het verminderen van de verhuur- en andere zakelijke activiteiten. De bedrijfstak nut vertoont een matige daling in 2011. De daling is voornamelijk toe te schrijven aan de daling in prijzen van voornamelijk elektriciteit en de gestegen productiekosten. Andere indicatoren in het nut zoals de productie van water en elektriciteit wijzen op een groei, maar de stijging in kosten had een te groot effect op de gehele bedrijfstak. Bij de activiteiten in de bedrijfstak bouw is er een inkrimping van 0,4 procent. Hier blijkt dat grote aanbestedingen voor bouwprojecten verder zijn afgenomen in 2011. Ten opzichte van het jaar 2010 is de bedrijfstak minder sterk gedaald.

Wereldeconomie
Volgens de ‘World Economic Outlook’ van het Internationaal Monetair Fonds bedraagt in 2011 de groei voor de wereldeconomie 3,9 procent vergeleken met 5,3 procent in 2010. De mindere groei is vooral aangevoerd door China en India, die een groei laten zien van respectievelijk 9,2 en 7,2 procent in 2011. In de Verenigde Staten is de economie in 2011 met 1,7 procent vooruitgegaan, ook in de Eurozone is er een groei van 1,4 procent. De economie van Zuid-Amerika is met 5,7 procent gegroeid. In het Caribisch Gebied is de economie met 0,5 procent vooruitgegaan na een krimp van 0,8 procent in 2010. De economische groei op Curaçao is in vergelijking met de Caribische regio relatief stabiel.

4 reacties op “Economie licht gegroeid in 2011”

 1. Gelukkig maar. Ik had zelf het idee dat ondernemers op het eiland niet enthousiast zijn. Maar Hakim zal wel andere gegevens hebben. Meer import is altijd goed en een kleine aantasting van de koopkracht door benzine- schouderbelasting- OB- en Betere Wijkbelasting is te verwaarlozen. Deze regering blijft ook gewoon bestaan , zonder zich ooit af te vragen waar het geld vandaan moet komen voor alle plannetjes. Dat moet toch voor een gewone burger ook mogelijk zijn. Gewoon een beetje liegen, dat is normaal ? Gefeliciteerd Curacao met dit succes.

 2. Oud niews…
  Brengt alleen maar verwarring….

 3. Die lichte stijging komt voor rekening van de luchtvaartbedrijven die onze politici over de hele wereld gevlogen hebben en daar (business class) flink aan verdiend hebben. Om nog niet te te spreken van de omzet die Anabolodin met zijn cocktails in de VIP lounge op de airport heeft gescoord.

  Spekkoper was Insel Air, niet geheel toevallig de luchtvaartmaatschappij van de echtgenoot van Stella van Rijn, Schottes troetelpoedel.

 4. Vertoonde in 2011.. we zitten inmiddels in 2012