• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Philippe Maaskant zijn ongerustheid over de invoering van de basisverzekering.

Als we Schotte mogen geloven, dan is per 1 september de basisverzekering op Curaçao een feit. Althans zo heeft hij de RMR verzekerd.

De Basisverzekering moet voor iedereen gelden, maar nu al hebben de ambtenaren gezegd dat ze de oude rechten willen handhaven en er dus buiten willen blijven. De vraag is natuurlijk of na de ambtenaren ook de werknemers van Overheidsbedrijven dit gaan claimen. Je kunt er op wachten. Daarna komen de stichtingen die door de overheid worden gefinancierd en natuurlijk kan het onderwijzend personeel niet achterblijven. En uiteraard houdt het SVB personeel haar bijzondere rechten? Al deze hobbels neemt dit kabinet dus nog voor 1 september…?

Zoals hier al eerder door de NAVV is geschreven zal de SVB de uitvoering gaan doen. Naast het administreren van de basisverzekering moet die dus ook aanvullende verzekeringen gaan aanbieden voor alles wat niet in het basispakket zit? Je kunt m.i. niet van verzekeraars verlangen dat ze alleen de aanvullende dekkingen nog gaan aanbieden, dus de SVB heeft ook dat gereed per 1 september? Is de SVB ook al klaar voor de wanbetalers..? In NL zijn er ondanks de zorgtoeslag op dit moment 300.000 wanbetalers bij de verplichte ziektekostenverzekering. Reken maar uit wat dat op Curaçao kan zijn.

Als de particuliere verzekeraars hun ziektekostenproduct -zoals ze hebben gedreigd- niet meer aanbieden, heeft dat een beperkt voordeel. Er vallen daar namelijk ongetwijfeld reserves vrij, bijvoorbeeld voor doorlopende kosten van behandelingen. De verzekeraar zal deze immers na 1 september niet meer hoeven te betalen, toch? Of komt er een wetje waar dat nog even wordt geregeld? Je mag hopen dat deze hele overgangskwestie door de overheid goed is doorgerekend, want de SVB mag na 1 september gaan betalen…[Hoe zat het ook al weer met hun kaspositie?]. Voor veel aspirant-pensionados is het wel een uitkomst, want die kunnen in het huidige systeem op Curaçao soms niet -of heel duur- of met uitsluitingen verzekerd worden. Ik schat dus in dat Curaçao voor pensionados aantrekkelijker wordt.

De kosten van het pakket hangt natuurlijk af van de inhoud van de dekking en op Curaçao willen we natuurlijk dat ook dat allemaal gelijk blijft..(net als de ambtenaren en.. en..). In dat verband is het leerzaam te zien wat er in NL allemaal uit het pakket is verdwenen. En passant is het eigen risico verhoogd en volgen er nog meer eigen bijdragen.

Verdwenen zijn:

• Eerste 20 fysiotherapiebehandelingen (bij chronische aandoening)

• Het trekken van tand of (verstands)kies door de kaakchirurg

• Alle fysiotherapiebehandelingen bij sommige chronische aandoeningen als chronische reuma of wervelfractuur als gevolg van osteoporose

• Maagzuurremmers (behalve bij chronisch gebruik)

• Slaap- en kalmeringsmiddelen bij meeste indicaties

• Antidepressiva bij een aantal indicaties

• Acetylcysteïne (middel voor slijmoplossing)

• Behandeling van ernstige dyslexie voor kinderen van7 en 8 jaar

• Sta-opstoelen

• Faxen voor doven

• Allergeenvrije en stofdichte hoezen

• Dieetadvies

Verder werd in NL beperkt …

• Keuzevrijheid van zorgverleners als ziekenhuis of huisarts

(gevolg van beperkte contractering van zorgverleners bij natura verzekering)

• Vergoeding van cholesterolverlagers

• Eerstelijns psychologie: vergoeding van vijf zittingen (ipv acht) met een eigen bijdrage van 20 euro per keer

• Tweedelijns psychologie (bijvoorbeeld bij ADHD, ernstige depressie of traumaverwerking): Invoering eigen

bijdrage van 100 euro (behandelingen van minder dan100 minuten) of 200 euro (alle overige behandelingen)

• Orgaantransplantatie buiten de EU

Tenslotte vraag ik me af hoe men omgaat met de vergrijzing op Curaçao. Verzekerden van 65 jaar en ouder maken gemiddeld driemaal zo veel zorgkosten dan verzekerden onder de 65 jaar. Je kunt de gepensioneerden -zeker op Curaçao- niet meer premie laten betalen, dus de premie voor jongeren moet [in verhouding tot hun gebruik van voorzieningen] behoorlijk hoog worden. Willen we Curaçao aantrekkelijk houden voor jongeren? De totale zorgkosten van de bijna 2,5 miljoen ouderen in 2009 in Nederland bedragen een derde (!) van de totale kosten van de zorg die vergoed wordt uit de Zorgverzekeringswet.

Dat alles is voor 1 september geregeld! Pabien Schotte, Pabien Constancia, Pabien Jamaloodin!

16 reacties op “Ingezonden: Invoering basisverzekering”

 1. Heeft iemand de wettekst beschikbaar van deze Algemene Ziektekosten Regeling? .
  Ik zie uit berichten in de media dat er een beperkte dekking komt (geen buitenland en beperkte voorzieningen) voor heel veel geld. Wanneer je niet in loondienst werkt (als zelfstandige of gepensioneerde) dan moet je 12% premie over het inkomen gaan afdragen. Het is niet te geloven !
  Een werknemer in loondienst betaalt slechts 3% (tegen nu 2% SVB premie). Bdenk wel dat de premiegrens van de nieuwe regeling f 100.000 bedraagt. Dat gaat dan iedereen meer kosten, meer dan men nu denkt. Bij een inkomen rond de premiegrens betaal je dan f 1.000 premie PER MAAND. De premie staat bij werkenden en bij niet werkenden in geen verhouding tot de premie die een Ennia of Fatum rekent. Ik hoop maar dat ik straks de keuze krijg. Want mijn ZKV polis opzeggen? Wil ik niet/kan niet ! Ik heb buitenland dekking nodig en liefst een goede ook. Het eiland Curacao wordt zo onbetaalbaar voor een gepensioneerde.Is dit de manier van de regering om het begrotingstekort op te lossen? Ik vind dat onbehoorlijk.

 2. @Zorro,

  “Ik mag graag serieus de waarheid vertellen, gechargeerde uitspraken doen en vooral de draak steken en het doet me altijd een groot genoegen, dat de meesten een verkeerde keuze daaruit maken.”

  Als het maar bij vertellen blijft, echte luisteren of discussies aangaan wordt je teveel.
  Wat betreft het de draak aan steken, is gewoon kleineren van personen. Een zwakte om jouw mening te versterken, lekker op de man spelen. Gevoel voor humor is overigens ver te vinden bij jou.

  En in jouw geval kan men geen keuze maken… het is net zoals bij Wiels, namelijk ben je het niet met me eens, dan ben je tegen me! En dan is vanzelfsprekend iedereen dom, te dom voor lagere school en weet ik veel wat je nog meer mee “de draag aan het steken” bent?

  Gelukkig is er dankzij jou bijna geen dag zonder gelach, dus zoals je geschreven hebt “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd” is het beste wat je vandaag hebt bijgedragen.

  Bedankt daarvoor..

 3. Er zitten verschillende ommissies en onjuistheden in het bovenstaande stuk.
  Er zijn veel ‘overheids’stichtingen die hun medewerkers bij SVB verzekerd hebben omdat BZV (waar de ambtenaren verzekerd zijn) een voor de ‘gewone’ werkgever onbetaalbare regeling kent, die ook nog eens een eigen bijdrage (bij ziektekosten) zonder maximum meebrengt voor de werknemer.
  Zoals elders al aangegeven kunnen de 60+sers/penshonados bij de SVB terecht, en dat zal zo blijven in de nieuwe regeling, ze gaan echter 12% (wat bij werkenden 9% werkgever en 3% werknemer is) betalen, zoals iedereen.

  Wat wel een heel belangrijk aspect is, waaraan hier geen aandacht is besteed, is dat deze basisverzekering voor een belangrijke groep VEEL duurder uit zal vallen dan de verzekering die ze nu hebben. Particulier verzekerden die over moeten stappen naar de basisverzekering (in eerste instantie wordt ervan uitgegaan dat wie een particuliere verzekering heeft die kan houden) gaan dezelfde 12% betalen, of ze een werkgever hebben of niet. In mijn geval zou dat een (ik hoop nog steeds theoretische) verhoging betekenen van een slordige ANG 600,- per maand, wat een onredelijk bedrag is, naar mijn idee.

 4. @zorro

  Dank je wel voor de aanvullende info. we hebben 2010 en 2011 idd met de
  Inspectie bel. verrekend. Komt allemaal wel goed.
  En by the way ga door met het steken vd draak in deze treurige tijden voor ons land
  en een groot deel v.haar bevolking.

 5. @ Josh. Ik mag graag serieus de waarheid vertellen, gechargeerde uitspraken doen en vooral de draak steken en het doet me altijd een groot genoegen, dat de meesten een verkeerde keuze daaruit maken. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.
  Pin me niet vast op die NAF 4800, maar ik kan er niet ver naast zitten. Je wordt inderdaad individueel behandeld dus niet als koppel. Zo kan de partner particulier verzekerd zijn en de ander bij de SVB. Uiteraard is de premie van de belasting aftrekbaar met een drempel van 5%. Of de SVB meteen met de drempel rekening houdt of dat het via de belasting terugkomt, weet ik niet. Meneer Angelica van de SVB kan je dat ongetwijfeld vertellen. Hopelijk heb je iets aan deze aanvullende informatie.

 6. @TomB

  Als u alles goed had gevolgd dan had u kunnen en zelfs moeten weten dat u sinds 2010 gewoon aangemeld kan worden bij de SVB. Dit betr de wet die Leeflang had ingediend. Er geldt geen enkele leeftijds nog uitsluitende beperking.

 7. @Zorro

  Ik ga er achterheen. Ben een beetje nalatig geweest de laatste tijd. Mijn vrouw betaald 480 pm dus dan zou idd 4800 ook al niet kloppen.
  Dan nog ben je voor dit bedrag verzekerd voor klasse III. Voor een korte ziekenhuisopname verleden jr hebben we bijbetaald.
  Maar goed we zijn solidaire mensen en mocht het zo zijn dat we anderen die het niet kunnen betalen ermee helpen so be it.

  Overigens lees ik met genoegen je bijdragen,. Be het niet altijd eens, maar dat moet kunnen in een democratie.

  Prettige dag verder.

 8. @ josh. Fijn dat we het toch eens zijn. Ik vind het wel een hele toestand, want zodra je belastbaar inkomen van het vorig jaar bekend is, moet bij afwijking de betaalde premie over het vorig jaar gecorrigeerd worden. Als je NAF 600 per maand per persoon betaalt betaal je te veel volgens mij. Ik dacht te weten, dat er per persoon een maximum is van ongeveer NAF 4800 per jaar.

 9. @xorro

  had even niet verder gelezen met excuses

 10. @zorro

  niet geheel eens met je hoor sinds die nwe wet van leeflang uit 2010 is er
  geen uitsluiting meer voor mensen va 50 wat voorheen wel was.
  Men kan zich gewoon aanmelden bij de svb en betaal je 10% over je jnkomen
  an premie dit is gewoon op basis van solidariteit ik ben nu 62 en betaAl bijna
  600 pm zonder uitsluiting.

 11. @zeepie. Die botikas moet wel een groot aantal niet-geneesmiddelen verkopen, omdat ze ook hun personeel moeten betalen. Recepten gaan voor een vast (laag) bedrag per regel. Daar verdienen alleen de importeurs maar aan. Apotheek in Nederland is niet te vergelijken met Botika in Curaçao. Daar zijn ze veel aardiger.

 12. Ik ben een van die gepensioneerde NL ers die graag naar Curaçao wil verhuizen als daar een fatsoenlijke en betaalbare ziektekosten verzekering zou zijn voor mensen zoals wij 70 plus, maar nergens worden we geaccepteerd we zijn na 2006 toen in NL de nieuwe zorgverzekering werd ingevoerd overal uitgegooid met dank aan het bestuur van Curaçao die niets voor hun gepensioneerden toen hebben gedaan en je ook niet de mogelijkheid hebt om je particulier bij een verzekeringsmaatschappij op Curaçao te verzekeren want die verzekeren geen mensen boven de 60 jaar, het is een grote schade dat iedereen die daar voor verantwoordelijk is hier mee wegkomt, Pensionado’s let op u zaak en ga niet akkoord met de nieuwe zorgwet die er per 1 September zou komen je wordt dan weer opgelicht door het Curaçaose boevengilde die alleen er op uit zijn zelf haar zakken te vullen.

 13. Heel zeker, dat er voor de AOV en AZV in de portemonnee van de gepensioneerden gegraaid gaat worden. Een bezoekster van een bijeenkomst over de AOV, waarvoor ook door de gepensioneerden premie betaald moet gaan worden, kwam er met minder kennis vandaan dan ze gekomen was en concludeerde, dat minister Koeiman er zelf heel weinig van begreep.

 14. Valt de psychiater onder de nieuwe verzekering? Want je wordt GEK van alle veranderingen de laatste jaren OVERAL en ALLES. Kost je enkel maar steeds meer geld, meer regeltjes en je krijgt veel minder kwaliteit in dit geval zorg. DUS waarom die eindeloze veranderingen OVERAL, welke GEKKEN willen dit toch doordrukken? Gun de mensen VRIJHEID om zèlf keuzes te maken, dat hoeft een of andere GEK (meestal zonder verstand) niet op te dringen! Ik voel me zo langzamerhand een klein kind worden, wat niets meer te vertellen heeft !!!!

 15. Alleen op de Caracasbaaiweg zitten al 4 botika’s. Allemaal doen ze goede zaken. De meest recente is zelfs dik aan het uitbreiden. Ter vergelijking: In nederland hebben ze een botika per 22.000 inwoners, dus op Curacao zouden we aan 7 genoeg hebben. In Denemarken zelfs 1 per 35000 inwoners. Standaard medicijnen kosten een vermogen en SVB en BZV betalen ze met plezier. De particuliere verzekeraars zijn slimmer en vergoeden vaak alleen generieke alternatieven. Nu krijgen we het gedrocht SVB die straks de basis-verzekering moet gaan vormen. Wat een drama. Deze basis-verzekering wordt onbetaalbaar. Ik moet in ieder geval personeel eruit sturen door al deze verhogingen. Allemaal in het voordeel van de medicijnen-mafia. Helaas niet meer te betalen voor een kleine ondernemer.

 16. Voor veel aspirant-pensionados is het wel een uitkomst, want die kunnen in het huidige systeem op Curaçao soms niet -of heel duur- of met uitsluitingen verzekerd worden.

  Reeds ruim 2 1/2 jaar bestaat de 60-plusverzekering tegen een premie van 10,4% over het wereldinkomen met een maximum en mij is niets bekend van onbetaalbaar of uitsluitingen. Het werkgevers- en werknemersaandeel is incl. een premie ziektewet, waarvoor de 60-plussers zonder werk natuurlijk niet in aanmerking komen, maar was bedoeld als eenmalige bijdrage vanwege de hogere ziektekosten bij ouderen. In de initiele plannen voor de AZV willen ze WEER die premie ziektewet laten betalen en zou de premie naar zo’n 15% gaan. Dat is natuurlijk onrechtvaardig om de ouderen weer meer premie te laten betalen voor een ziektewet, die niet bij ziekte aan de ouderen uitbetaalt.