• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO– Pueblo Soberano staat vandaag stil bij de grote havenstaking die 90 jaar geleden onder leiding van Felis Chakuto, grondlegger van de Curaçaose vakbonden, en zijn aanhangers werd gehouden. De staking liep uit tot een ernstig conflict waarbij zelfs doden vielen.

 
Het conflict ontstond nadat in februari 1922 de vertegenwoordiger van de Koninklijke West Indische Maildienst aankondigde dat per april de lonen van 50 cent naar 40 cent per uur verlaagd zouden worden en het uurloon voor overuren ook met 25 cent zou dalen. De havenarbeiders pikten dit niet en kwamen in opstand, wat na maanden van spanningen tot een dramatisch einde kwam op 17 juli 1922.

Herhaling
Volgens Pueblo Soberano is deze gebeurtenis samen met de slavenopstand en de opstand van 30 mei 1969 “een les om ons eraan te herinneren dat opstanden tegen onderdrukking en machtsmisbruik altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling en vooruitgang van de mensheid, en dus ook op Curaçao. Ze helpen ons beseffen dat de geschiedenis zich door de jaren heen herhaalt en daardoor, naar alle waarschijnlijkheid, ook in de toekomst zal blijven herhalen.”

16 reacties op “Pueblo Soberano herdenkt havenstaking 1922”

 1. @Rita,

  Ook wat inhoudelijk discussies betreft verschil jij niet veel van Zorro. Blijkbaar kan je ook geen antwoorden geven op directe vragen.

  Nuanceer in het vervolg gewoon je uitspraken en denk in een groter geheel dan alleen blank vs donker of NL vs CUR, net zoals Zorro.
  Houdt het gewoon bij de werkelijkheid met wat er zich op dit moment op het eiland afspeelt… dat is verreweg van positief.

 2. @Rita,

  Wat is jouw mening dan dat benzine met 5 cent verhoogd is voor zakkenvullerij?
  Wat is jouw mening mbt het verhogen van de OB belasting van 5% naar 6%?

  Of zal jij daar niks van merken, omdat je mee aan het graaien bent? Anyway mocht jij een keer inhoudelijk ingaan, zou je dan ook jouw geschatte jaarinkomen willen geven? Die vervolgens vergelijken met mensen die hier leven van het minimum inkomen?
  Alvast bedankt en ik zal je niet afschieten, maar inhoudelijk alles met je bespreken.

 3. Respectloos gedrag van een liegende volksvertegenwoordiger. Hij claimt gewoon gebeurtenissen waar hij , noch zijn PS ook maar iets mee te maken hebben. Wiels heeft stront nodig om in te roeren. Als het dan stinkt, kan hij een ander de schuld geven. Nou, kijk dan eerst maar eens naar de wanprestaties van je eigen ministers in deze kleuterklasjes regering. Je bent net zo’n corrupte graaier als de rest, maar tracht alles op anderen af te schuiven. Je paladijntjes zoal Rita en Bandabow schrijven dan ook nog wat onzin. Wiels is niet de oplossing, Wiels is het probleem voor dit eiland.

 4. @rita en daar hebben ze zeker niet voor betaald he. en de YDK die uitkering opslurpt heb je daar wat over te zeggen??? oh ja zeker

 5. @ rita. niet genoeg grote stukken grond gekregen van hun zoge-
  naamde flinke omayra leeflang. Zij denken dat wij allemaal Soberannos zijn,
  schrijven zomaar idiote stukken, zodra je niet eens bent met hun beledigingen.

  Bewijzen, rita. Noem namen zoals Jan C over failliete bedrijven die van Omayra Leeflang grote stukken grond hebben gekregen, maar een antwoord zal wel weer niet komen as usual. Bedoel je niet Cooper en illegaal bouwen van Amparo dos Santos? En nog vraag je je af waarom we jullie stukjes gewauwel idioot, leugenachtig, dom en nonsens noemen en dat noem jij beledigingen. Ik noem het de waarheid zeggen.Als je het niet eens bent met doorgaans goed onderbouwde feiten, moet je echt professionele hulp zoeken.Je kan er niets tegenin brengen, wanneer wordt beweerd dat water nat is. Als je dat dan toch probeert te doen, kan je tegengas verwachten.

 6. 90 jaar geleden….. lekker belangrijk…..
  wat er nu gebeurt dat is belangrijk.
  deze maffia regeerders moeten opstappen….
  en de mensen, die nog in dit tuig geloven, ga jullie schoolgeld terug vragen.
  want jullie hersens zijn niet goed ontwikkeld.

 7. Nu komen de gepensioneerden ook in opstand omdat ze 12% meer premie moeten gaan betalen over en belastbaar loon. De basisverzekering invoeren zonder overleg is geen onderdrukking? OB verhoging zonder overleg? politiebonden wachten nog steeds op antwoord van Wilsoe? Wilsoe wilde de avondtoeslag verlagen zonder overleg! Komt aardig overeen met het bovenstaande heer Wiels!! Wilsoe is van PS.

 8. Bandabow, je hebt gelijk. Deze types zitten al een tijd deYDK op te hitsen. Zij hebben niet genoeg terrasjes op curacao, niet genoeg grote stukken grond gekregen van hun zoge-
  naamde flinke omayra leeflang. Zij denken dat wij allemaal Soberannos zijn,
  schrijven zomaar idiote stukken, zodra je niet eens bent met hun beledigingen.

 9. Pronken met andermans veren.

 10. P S, moet van onze geschiedenis afblijven, eerst probeerden ze het met TULA nu weer dit.

  De PS heeft samen met de MFK en MAN er voor gezorgd dat de OB van 5 na 6 % is gegaan.
  de winstbelasting dus voor de rijken is verlaagd, benzine met 5cent is verhoogd.
  even een rekensom iedereen heeft een auto we rijden gemiddeld 15.000 kilometer per jaar.
  gemiddeld verbruik van een auto is 1 op 12, dus om 15.000 kilometer te rijden komt de lasten verzwaring aan de pomp uit 1300 liter maal 0,05 cent uit u portemonnee gestolen

  inderdaad door dat soort streken kan er onrust komen.
  Gratis onderwijs heeft hetzelfde, die betalen we zelf, maar dan wel twee keer eerst volgens de loonbelasting en daarna via de voorgestelde schouderbelasting

  Wiels je bent goed bezig

 11. “Volgens Pueblo Soberano is deze gebeurtenis … een les om ons eraan te herinneren dat opstanden tegen onderdrukking en machtsmisbruik altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling en vooruitgang van de mensheid, en dus ook op Curaçao.”

  Mooie reden om in opstand te komen tegen deze regering waarvan dorpsgek Wiels een grote hoofdschuldige is van het huidige machtsmisbruik…!

 12. @Abraham Mossel, omdat de geschiedenis van ons eiland jou niet interesseert. Het enige wat jou wel interesseert is zelf premier van Curacao worden. Je kan premier van Curacao worden in jou ego dromen maar niet in het echt.

 13. “Het conflict ontstond nadat in februari 1922 door de vertegenwoordiger van de Koninklijke West Indische Maildienst per april de lonen van 50 cent naar 40 cent per uur verlaagd zouden worden en het uurloon voor overuren ook met 25 cent zou dalen.”

  Nu verlagen ze de lonen niet, maar door alle verhogingen in prijzen heeft men het relatief gezien moeilijker dan in 1922. De lonen blijven nota bene hetzelfde….
  Dus PS weet wat je zegt voordat je weer populistisch aan het doen bent…

 14. Respect !

 15. Herdenken Welke plek,in je nest zeker,slaap zacht H Wiels,welterusten en oogjes toe zij de uil en hij blies het fabeltje uit.

 16. En ,moet ik nou onder de indruk komen roeptoeter, of is dit een bedreiging !,ga aan het werk en los de problemen op waar het volk onderlijd,daar word je voor betaald en niet om allerlij oproer/rotzooi uit te kraaien.