• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De cursus ‘Goede manieren’ van de Stichting Tegen Kindermishandeling  trok zaterdag veel jonge deelnemers. Volgens Corah Kooistra van de stichting hadden veel kinderen zich opgegeven voor de cursus waarin telefoneren, gehoorzaamheid, tafelmanieren en sociale vaardigheden aan bod kwamen.

De cursus is volgens Kooistra één van de positieve projecten van de Stichting Tegen Kindermishandeling in het kader van de intenties om bij te dragen aan een samenleving met jongeren en inwoners met een hoge moraal. Zaterdag aanstaande organiseert de stichting, speciaal voor kinderen,  de cursus ‘Public Speaking: The Obama way’ en op 28 juli wordt vanwege de grote belangstelling nog een sessie gegeven van de cursus ‘goede manieren’. Voor meer info bel naar 522-1235.

23 reacties op “Cursus ‘Goede manieren’ trekt veel deelnemers”

  1. @ eefje:
    ik douche 2x per dag! de uitzondering bevestigt alweer de regel. > Snap je hem?!

  2. @ Eefje. 1 keer per week onder de douche

    Ik kan niet anders dan toegeven, maar het is wel een tijd geleden. Het verschil in temperatuur vergeleken met Curacao is een geldig excuus en zeker bij gezinnen met lagere inkomens zou dagelijks in bad een behoorlijke kostenpost zijn. Tussendoor werd er ook gewassen maar niet zo uitgebreid als in bad of onder de douche als je die had. Zo ging dat toen ook in de jaren 60 en ging over van ouders op kinderen. In achterstandswijken was zelfs nog geen toilet zoals we nu kennen.

  3. ik zal niet ontkennen dat sommige Nederlanders lomperikken zijn.
    kijk maar naar Jan Sofat met al die patsers in hun bootjes.
    maar Nederlanders staan ook altijd hoog genoteerd met geld storten naar goede doelen.
    terwijl we toch ook altijd als zuinig bekent staan?
    dat wordt door de divers personen alhier maar even vergeten.
    ik kan trouwens over lomp gedrag gesproken ook nog wel een boekje open doen over het gedrag van diverse YDK.
    ga maar eens naar de snack….
    of laat eens wat klussen in de tuin doen.
    waar ze eten, storten ook hun vuilnis.

  4. Misschien had Rick wel Surinamers met rare geurtjes ontmoet, want het is bekent dat Surinamers altijd met fruit en zoute vis reizen om naar familie te brengen. Soms bederven die dingen. Dus ik kan me er wat bij voorstellen, heb het ook meegemaakt.

  5. @Rick, praat me niet over rare geurtjes, want als er een volk is die rare geurtjes uit hun porien produceert dan zijn het wel de Nederlanders. Pas in Nederland aangekomen in de jaren 80 schrok me rot dat mijn Nederlandse schoonfamilie maar 1 keer per week onder de douche dook en het heel normaal vonden ook nog. Ik schrok ook toen ik de Hollandse nichtjes en neefjes van mijn kinderen tegen hun ouders hoorde praten, volslagen gespeend van enig besef van respect voor hun ouders. Dat zou ik niet moeten proberen bij mijn Antilliaanse ouders. Curacaoenaars zijn juist mensen die heel erg op rare geurtjes letten, ze willen niet stinken Rick. Weet je wel zeker dat de Antillianen in het vliegtuig stonken? Of waren het gewoon de Nederlanders die niet dol zijn op een goed frisse bad.

  6. @ Louse Mathilda. Maakt me niets uit wie het boek geschreven heeft, maar zoals jij het brengt is het alsof alle Nederlanders zo zijn en dat is beslist niet waar. Ik snap niet, dat jij niet weet, dat in het internetverkeer een tekst uitsluitend bestaand uit hoofdletters gezien wordt als schreeuwen en onbeschoft.

  7. Oeps tikfoutjes, dikke vingers sorry

  8. Ik wil de Nl’rs of de Curacaoenaar niet aanklagen of veroordelen, maar het viel mij persoonlijk op dat toen ik uit de hal van Schiphol kwam na een vlucht vanaf Curacao, bij de pariaplek (rookplaats) totaal geen reactie van Nl’rs kreeg op een goedemorgen, en wel van een vermoedleijk antilliaan een bon dia terug kreeg, met een glimlach zelfs.
    Verder is het helaas wel zo dat in het vliegtuig de mensen waar je last van hebt door geluidsoverlast of door rare geurtjes Antillianen zijn die naar Curacao terugkeren dan wel daar op vakantie gaan. En dan ook nog luidkeels roepen Oh lekker weer thuis, dat zijn dan wel de in Nl wonenden.
    Hier op het eiland zijn de mensen bijna gelijk onbeleefd, vooral in het verkeer

  9. @ZORRO EEN NEDERLANDER HEEFT HET BOEK DE “LOMPE LEEUW” GESCHREVEN. ER ZIJN VELE ONDERZOEKEN DIE WIJZEN OP ONBESCHOFTHEID. VIA GOOGLE KAN JE ZIJN PRESENTATIE TERUGVINDEN.
    IK MAAK HET IEDERE DAG MEE, DE BUSCHAEFFEUR GROET EN DE MEESTE JONGEREN GROETEN NIET TERUG. JE HEBT ZEKER 2 CHAUFFEURS DIE HET AFDWINGEN, DAN KRIJGT HIJ EEN GROTE MON TERUG. EEN CHAUFFEUR LAAT JE DAN NIET MEERIJDEN TOTDAT JE NET GEDRAG VERTOONT.

  10. De mensen van Curgas, UTS, aqualectra en Wiels zouden deze cursus moeten volgen

  11. @wat een lef:
    Dus iedereen in Nederland is volgens jou een onbleleefde ploert, dus ook mijn lieve oma en moeder die al jaren volkomen belangeloos zich inzetten voor zieken en hulp behoevenden, en met hun vele, vele anderen. Het is waar dat sommige mensen in ALLE culturen onbeschoft kunnen zijn, maar jou reactie duidt erop dat jijzelf het meest gebaat bent bij de cursus “goede manieren”

    @Willeke:
    jij bent geen reactie waard!

  12. @ Louise Mathilda. Het is heel gevaarlijk om een boek te schrijven, waarin de Nederlander wordt “neergezet’ en ik lees toch dingen, die ik als zodanig niet ervaren heb. Nederlandse buren groeten elkaar voor het eerst op een camping in Frankrijk, maar het is echt niet waar, dat geen enkele buur de ander niet groet. De wisselwerking ontbreekt volgens mij en een zeer stressvol bestaan.

  13. @Willeke,

    In Nederland is er nu een programma “Snollen op Curacao”… dat getuigt van echte manieren of niet? En weet je waarom het mis is gegaan in jouw ogen? Omdat de Nederlanders in het verleden mensen met dwang heeft proberen op te voeden. Het is allemaal oorzaak-gevolg… (bijv iemand die in NL door misbruikt is op jonge leeftijd, draagt de gevolgen nog steeds met zich mee zodra hij/zij volwassen is).
    Maar dat men van de Nederland kan leren heb jij helemaal gelijk in, namelijk doe de dingen niet die NL in het verleden gedaan heeft. Verkrachtingen, harde hand regeren etc etc… maar natuurlijk werd dit allemaal gedaan buiten de NL grens ;).

    @K.A. Suari,

    Je hebt zeker liever dergelijke “dames” (Snollen op Curacao) dan een mooie Curacaose in een Roze legging met een flink doorschijnende onderbroek of niet. Over smaak valt niet te twisten, dus probeer jouw smaak niet als iemand die rond 1940-1945 voor wat onrust gezorgd had in Europa over te brengen. Trouwens heb je weer wat liefde van mij nodig? 😉

  14. @@ Willeke
    Hebt u het boek DE LOMPE LEEUW GELEZEN, (zie onderstaande beschrijving)
    HEEFT U OOIT NAAR HET PROGRAMMA “OVT “ VAN DE VPRO GELUISTERD, EEN GESCHIEDENIS PROGRAMMA.
    @@ Willeke
    Wat u aangeeft over onbeschofte Antillianen.. Elk land heeft dezelfde type mensen. IN DE HELE WERELD ZIJN MENSEN VERANDERD EN HET IS TRIEST GESTELD MET RESPECT VOOR ANDEREN.
    Roddelen: oh, oh. In Nederland praat men over “wandelgangen praat”. De makamba roddelt op dezelfde manier over een ander zoals u het beschrijft over de Antilliaan. de makamba is poeslief met je en heel belangrijk daarbij is … ze bieden je deftig een kop koffie aan en zijn heel aardig, nadien gaat het roddelen gewoon door. Ik zeg altijd alles wordt goedgemaakt met een kop koffie.
    ALS wij ‘GOEDE MANIEREN”van de makamba moeten leren , nou dan wordt het veel erger. ik geef Voorbeelden: GROETEN leer je vanaf je een baby bent.. wel, dit is het grootste probleem wat ik in Nederland ervaar. DE LAATSTE JAREN MERK JE dat men niet van groeten houdt. Ik heb bij mijn eerste baan in Nederland (1972) meegemaakt dat ze me 2 wekenlang nooit hebben gegroet. ik bleef groeten, toch dit niet kunnen afdwingen. Ik heb bij mijn huidige baan een collega meegemaakt (andere afdeling) die mij 15 jaar lang strak in de ogen aankeek en nooit terug groette. Hij begon mij te groeten toen ik zijn naaste collega kwam helpen. ’s Morgens in de bus zegt de chauffeur netjes goedemorgen, vooral de jeugd zegt nooit iets terug. Onderzoek heeft uitgewezen dat men veel klachten heeft over bedieningspersoneel.

    @ Willeke als u maar beleefd blijft, dan hebben we al heel wat gewonnen op ons eiland.
    De Lompe Leeuw
    13 nov 2006 – Nederland staat in de top drie van slechtst gemanierde volken ter wereld. Binnert de Beaufort schreef er een boek over, ‘De lompe leeuw’.
    Omschrijving
    In ‘De lompe leeuw’ onderzoekt schrijver/journalist Binnert de Beaufort de maatschappelijke verwording van ons land: waarom zijn Nederlanders van alle westerse volkeren het minst geneigd om in het openbaar vervoer op te staan voor zwangere vrouwen en bejaarden? Hoe komt het dat iedereen elkaar in Nederland tutoyeert? Waarom word je als klant in een Nederlands restaurant zo vaak afgezeken door het personeel? Waarom zijn Nederlandse kinderen in televisiecommercials altijd zo ‘lekker assertief’? In welk Nederland worden de ‘allochtonen’ geacht te integreren? ‘De lompe leeuw’ laat zich lezen als een ironische beschouwing van de hedendaagse Nederlandse maatschappij. De schrijver hecht er waarde aan te benadrukken dat de term ‘normen en waarden’ in zijn boek slechts zeer sporadisch en dan nog met de grootste tegenzin wordt gehanteerd

  15. Wat mij betreft wordt deze cursus.verplicht voor alle Curacaoenaars. Breng ze eens bij dat je je beurt dient af te wachten in de toko, niet op invalidenparkeerplaatsen parkeert, niet met een volle winkelwagen door de snelkassa gaat in de super en voor een rood verkeerslicht stopt.

    En voor de vrouwen: nooit meer met krulspelden of in een 5 maten te kleine roze legging de straat op.

  16. @Willeke, je bent helemaal geen macamba. Je doet alsof je macamba bent. Dat is heel makkelijk aan je schrijfstijl te herkennen. Je zou heel graag een macamba willen zijn, helaas. Je bent zoals jezelf aangeeft geen Curacaouse, maar wel gekleurd of zwart. We kennen dat soort macambas wel “hoor” Willeke. Maar je hebt natuurlijk gelijk, wij zijn gewoon barbaren en jij een wanna be macamba. Dat is nog triester.

  17. @wateenlef ….Ik ben een macamba die hier op Curacao al 3 jaar woont en ik sta elke dag vol verbazing hoe respectloos en ongemanierd sommige “”antilianen zijn! Geen respect voor andermans spullen of eigendom(bedoel niet alleen met inbraak),roddelen over iedereen maar tegen degene over wie ze roddelen doen ze poeslief en aardig.Eet manieren oftewel tafelmanieren kennen ze ook niet!Op afspraken komen ze of te laat of helemaal niet en aan afspraken houden kunnen ze ook niet en zo kan ik nog wel heel lang doorgaan.En even voor de duidelijk,heb het niet over alle antilianen,ze zijn niet allemaal zo,maar zat wel en natuurlijk heb je ook zulke Nederlanders!! Maar jullie kunnen nog heel wat leren van de Macamba s hoor geloof mij!!!

  18. @ Wat en lef.
    Op deze sessie heeft u in ieder geval NIETS geleerd, dat blijkt uit deze DOMme reactie, die duidelijk blijk geeft van het nog steeds ontbreken van goede manieren.
    Maar de sessie komt nog een keer, schijf u snel in en dan niet weer zitten slapen, graag 🙂

  19. @Wat een lef! Hij die zonder zonde is gooi de eerste steen. Of wel de splinter in een ander zijn oog zien, maar niet de balk in zijn eigen oog.
    Wat een ongenuanceerd en eigenlijk discriminerende reactie! Ja Nederlanders kunnen lomp en ongemanieerd zijn, maar heb je wel eens goed rondgekeken hoe goed veel Curacaoenaars dit ook kunnen? Ga je schamen!

  20. Ik was bijzonder verbaast en getroffen toen ik op deze cursus een groot aantal makambas aantrof. De makambas bewijzen dat ze alsnog wat beleefdere mensen willen worden ipv de ongemanierdheid dat ze doorgaans vertonen. Heb van hen vernomen dat ze vooral op uit zijn om het botte, het platte, dat in hun Culturele omgangsvormen besloten zit te bestrijden. Hulde aan de makambas die de moedige stap gezet hebben om zichzelf iets betere manieren aan te leren. Maar we mogen de makambas niet helemaal kwalijk nemen, Nederlanders staan immers bekend als en geregistreerd in de top 3 van de meest onbeleefde en ploertige volkeren van Europa, ze weten ook niet beter. Kunt u met z’n allen met de juiste sleutelwoorden rustig op google achterhalen. Rusland staat op nr. 1. De Nederlanders staan op de derde plaats.(numeroo 3.) Pabien.

  21. Hoeveel politici, de rolmodels voor de kinderen, waren aanwezig?

  22. Goede zaak, marktonderzoek zal aangetoond hebben dat er veel potentiele kandidaten voor dergelijke cursussen zijn.

  23. GOED nieuws!