• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een parkeerplaats met zonnecellen in het wegdek. In navolging van vergelijkbare experimenten op een fietspad in Noord-Holland, wil TNO daar ook mee aan de slag op Aruba. Het nieuwe TNO-filiaal Cariben wil deze proeven toepassen in een volledig duurzame woonwijk op Aruba.

De parkeerplaats levert energie aan de woonwijk. In de toekomst kan de opgewekte energie wellicht worden gebruikt om elektrische auto’s op te laden. In de duurzame woonwijk worden naast de ‘solarparkeerplaats’ ook proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen. De plannen zijn onderdeel van de voorbeeldfunctie die het eiland voor Europa en de Zuid-Amerikaanse markt wil vervullen.

Technieken testen
TNO wil op Aruba allerlei technieken testen die zijn bedoeld voor de Cariben en de Zuid-Amerikaanse markt. “Je denkt al snel dat de condities hier perfect zijn voor het gebruik van zonnepanelen maar het tegendeel is waar”, aldus Jan Ebbing van de TNO-afdeling Cariben op Aruba. “De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu; de hitte verlaagt het rendement en het zout tast alles sterk aan. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa.”

Ontwikkelingen
Zo zijn er meer technieken die TNO Cariben wil ontwikkelen die wel bestand zijn tegen zon en de zoute lucht. Aruba kan daarin een intermediair zijn omdat het land de Zuid-Amerikaanse cultuur en markt beter kent. Ook voor de Europese markt worden door TNO op Aruba nieuwe technologische oplossingen getest, zoals een slim elektriciteitsnet.

Geïsoleerd
“Hier kunnen we dat in het klein beter testen omdat het eiland is geïsoleerd. In Europa zijn de elektriciteitsnetwerken van de verschillende landen allemaal met elkaar verbonden. Zo kunnen we hier op kleine schaal in theorie een model voor Europa ontwikkelen. Het huidige net is niet geschikt voor veel decentrale duurzame bronnen.”
Een ander idee is om te kijken in hoeverre je hier algen kunt kweken en verwerken tot grondstof voor brandstof, voedsel en medicijnen. Aruba heeft optimale groeicondities door veel licht en warmte voor bepaalde waterplanten. Als je daar een productie voor kunt opzetten, kan Aruba ook bio-grondstoffen gaan uitvoeren en daarmee geld verdienen. Nu verdient het eiland bijna niets met export, omdat er behalve de aloë veraplant bijna niets wordt uitgevoerd”, aldus Ebbing.

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Parkeren op zonne-energie op Aruba”

 1. Je zou denken dat de zonnepanelen in het dakje boven de parkeerplaas hun plek zouden moeten krijgen: je auto in de schaduw en zon op je zonnepaneel.

 2. @ Zorro. Omdat Aruba bereid is samen te werken met Nederlandse bedrijven. En omdat Aruba niet wegloopt bij conferenties. Daarom.

 3. “De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu; de hitte verlaagt het rendement en het zout tast alles sterk aan. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa.”

  En toch propagandeert Schotte dit en wil zelfs een heel zonnepanelenpark laten bouwen. De grootste stommiteit om een bedrijf (Schotte’s EcoEnergy met stroman) te beginnen zonder enige kennis van zaken en onderzoek. Geen goedkope energie dus met zonnepanelen als je de versnelde afschrijving ook meerekent.

 4. Waarom kiezen ook deze mensen NIET voor Curacao?