• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao heeft een aanwijzing gekregen van Nederland. Dit betekent dat Nederland Curaçao dwingt tot bezuinigingen. Premier Mark Rutte en minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) benadrukten beiden dat de aanwijzing in ‘het belang is van de bevolking en de toekomstige generaties van Curaçao’.

Curaçao zal vanaf heden maandelijks gecontroleerd worden door het College financieel toezicht (Cft) en de regering mag geen nieuwe leningen afsluiten. Het kabinet heeft tot 1 september om de begroting op orde te krijgen. Voor een beoogde lening voor het nieuwe ziekenhuis komt daar nog bij dat die alleen kan worden aangegaan als de hervorming van de gezondheidszorg is geëffectueerd en een sluitende exploitatie van het ziekenhuis kan worden gegarandeerd.

Zware beslissing
Het Nederlandse kabinet schaart zich achter het advies van het Cft om een aanwijzing te geven. “Dit was een zware beslissing”, aldus Rutte. Spies noemde de aanwijzing ‘noodzakelijk’. “We zien dat Curaçao zich inspant in eigen huis om orde op zaken te stellen, maar we zien ook dat de noodzakelijke besluiten niet genomen zijn.’’ De bewindslieden van Nederland gaven vandaag een persconferentie over de besluiten die vandaag tijdens de Rijksministerraad zijn genomen. De conferentie was live te volgen via de website van RTL Nieuws.

Raad van State
Premier Gerrit Schotte is het niet eens met de aanwijzing en gaat in hoger beroep: hij stapt naar de Raad van State. Volgens Schotte is de regering bezig met zestien hervormingen en is er al 30 miljoen gulden bezuinigd. Het tekort zou bovendien geen 160 miljoen, maar 85 miljoen gulden bedragen. “De aanwijzing verandert voor ons niks. We zijn dit al aan het doen, dit was niet nodig”, aldus Schotte. Rutte en Spies zijn op de hoogte van de mening van Schotte en noemen dit een onderdeel van de afspraken. Schotte zal vandaag via een live-verbinding met TeleCuraçao een persconferentie geven.

Schuldsanering
“Op 10-10-10 hebben wij Curaçao en Sint Maarten een goede startpositie gegeven door de schuldsanering, wat ging om een flink bedrag: 1,5 miljard euro”, zei Rutte. “Maar bij die schuldsanering zijn er afspraken gemaakt op financieel en juridisch gebied.” Het Cft is onderdeel van het financiële toezicht. Het Cft is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de begrotingen van Curaçao en Sint Maarten. Volgens de afspraken die gemaakt zijn toen Curaçao in oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, heeft de Rijksministerraad het recht om de regering van Curaçao een aanwijzing te geven om de begroting aan te passen.

Centrale bank en inkeerregeling
Daarnaast is tijdens de Rijksministerraad ook gesproken over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Spies heeft de zorgen van Nederland over de Centrale Bank besproken met Schotte en de premier van Sint Maarten, Sarah Westcot-Willems. Beide premiers hebben aangegeven om voor het einde van het zomerreces, op 24 augustus, een plan van aanpak klaar te hebben liggen om de Centrale Bank op orde te krijgen. Ook is er gesproken over de inkeerregeling van Curaçao. Spies benadrukte dat de inkeerregeling het witwassen van geld en terrorisme ‘onverlet’ laat.

33 reacties op “‘Aanwijzing is in belang bevolking Curaçao’”

 1. @popchi…..ba perde kabuja!

 2. @POPCHI, deze regering houdt ook niet van ons.. ze doen helemaal niets voor ons. alles is maar duurder geworden.. meer ob, dure benzine en dus dure producten nu 5 cent schotte fonds en schoudertax. wat doen ze nu voor ons? idd bedrijven sluiten hun deuren want ze kunnen geen winst meer halen doordat alles maar duurder wordt.

 3. @ Popchi
  Bodemschatten???Waar??? Die zogenaamde gasbel??? Daar hadden ze het in de jaren 60 al over.
  Vergis je niet, het overgrote deel van de Nederlanders zal er geen traan om laten als Curaçao helemaal onafhankelijk wordt. Graag zelfs, denk ik. Nederland steunt nu al de zwakke landen van de Euro zoals Griekenland, Spanje, Portugal, meer geld in de bodemloze put van Curaçao stoppen, daar zitten ze echt niet op te wachten.
  En over marionetten gesproken, wat zijn degenen die nu aan de macht zijn op Curaçao? Ze houden zoveel van het Curaçaose volk dat ze elke week in zeer dure restaurants eten om dat te vieren en maken al die reizen zgn. voor de bevolking. Ze reizen meer dan de hele regering van Nederland samen. Om maar niet te spreken over de dienstauto’s waar ze in rijden, sorry, waar ze zich in LATEN rijden. En dan al die bodyguards…..
  En arme Rutte op zijn fiets zonder één bodyguard.
  Nee Popchi, denk iets beter na. Wat heeft Wiels voor het volk gedaan behalve schreeuwen, dreigen en anderen respectloos behandelen en de dommen voorhouden dat Nederland de boeman is. Ondertussen wel geld van de boeman aannemen en het verbrassen.
  Ik hoop dat het eiland een goede regering krijgt, met mensen die ECHT om het eiland en het volk geven. Geen PAR en geen andere partijen die al geregeerd hebben, maar mensen die niet hun eigen zakken willen vullen. Ik hoop dat de kiezers met hun verstand kiezen en niet achter degenen lopen die het meeste lawaai kunnen maken en loze beloften maken.
  En Popchi, nee, ik ben geen makamba, maar een YDK die dit eiland naar de verdommenis ziet gaan en dat echt heel erg vindt.

 4. @Popchi di kabuya
  Ben je nu zo dom of doe je alsof.
  Dankzij Wiels en consorten zit de bevolking opgescheept met een norm tekort wat b ij aantreden van deze boeven n iet het gevalwas.
  Dus of beter lezen, of je huiswerk beter doen. Dit slaat echt nergens.
  En Wiels houdt van ons,? BDat moet je strakd zeggen als alles nog verder verhoogd zal gaan worden.
  Nu al is de armoede toegenomen sinds 10..10.10. Of maak je je geen sorgen om je medemens.
  Wiels moet een flink pak op zijn lazerij hebben. De man is een schande voor mijn kleur en een schande voor mijn Land Curacao.

 5. @ Tekort uit voorgaande jaren, nou dacht ik dat zwarte piet al door onze landgenoten in Dordrecht om zeep was geholpen, tover jij hem weer uit een oude doos en dat al in Juli.

 6. @ Popchi. Niet Wiels maar Hulanda houdt van ons land en ons volk, want zonder deze aanwijzing zou het tekort aan het einde van deze regeringsperiode vlot richting 1 miljard gaan en richting Griekenland. Nu zijn we ook de klos, want die bezuinigingen gaan het volk geld kosten of ben je die 0,05 cent op benzine, schoudertax en OB-verhoging vergeten en daar gaat nu nog meer bij komen.

 7. @ Tekort uit voorgaande jaren. Het tekort bestaat uit 98 miljoen gulden voor de dekking van tekorten uit voorgaande jaren!

  Je hebt er geen snars van begrepen. Met voorgaande jaren wordt bedoeld het jaar 2010 vanaf 10-10 en 2011. Deze “regering” begon zoals ook Asjes in de Staten heeft verklaard met een surplus van 50 miljoen!!!!!!!! Surplus betekent een overschot en geen tekort. Met het tekort van ruim 150 miljoen en het surplus is er dus door “deze regring” ruim 200 miljoen “weggesluisd” en zeker niet allemaal naar het land en het volk.

 8. Dit houd in meer Curaçaoënaars ontslaan, maar daar heeft niemand het over. Raar, he…
  Dit soort maatregels had in het verleden onze offshore-industrie kapot gemaakt en overgeheveld naar Holland die er miljarden aan verdient. En daar hoort men niemand over raar he…

  Wiels had en heeft gelijk, Hulanda houdt niet van ons. Wat Hulanda wil is, marionetten aan de macht zetten om onze bodemschatten te hebben, voor de zoveelste keer.

  En nu maar afwachten wie onze bodemschatten weg gaat geven zonder de bevolking iets te vragen. Wie (welke partij) gaat nieuwe wetten maken om afstand te nemen van onze bodemschatten? We zijn benieuwd. Anno 2012…

 9. Iedereen heeft gelijk. Schotte zegt : er wordt aan gewerkt. Rutte zegt : Niet hard genoeg , er zijn tekorten. De maatregel is de eerste stap , sinds 10-10-10 , op weg naar Curacao’s volledige onafhankelijkheid, zo zij dat wil. Als Curacao in staat blijkt haar eigen zaken goed te kunnen regelen, zal de bevolking meer achter volledige onafhankelijkheid gaan staan. Precies wat Wiels zegt, dus ook Wiels krijgt gelijk, maar die wil dat met ruzie bereiken, in plaats van met werken. De resultaten van die “Wiels methode” zijn inmiddels duidelijk geworden. Maar zijn motto “Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven” zou eens in goed Papiaments moeten worden vertaald,zodat dit voor iedereen duidelijk wordt.

 10. Minister Liesbeth Spies omschreef de besprekingen van vandaag als ‘een indringende discussie’.
  Het tekort bestaat uit 98 miljoen gulden voor de dekking van tekorten uit voorgaande jaren!

  Of no, PAR ?
  Laten we wel eerlijk wezen, en hou op met de zwarte piet te verschuiven op anderen. Mw. Spies zegt het zelf !

  http://amigoe.com/curacao/119476-aanwijzing-rmr-een-feit

 11. 13-7-2012 Radio 1, John Leerdam te gast bij het programma Sportzomer. presentatie o.a. Thijs v.d. Brink .Het gesprek ging over RMR en Curaçao. ik werd ontstemd door de vraag van de vrouwelijke presentator ‘ZIT HET IN DE GENEN”? HET GING OVER CORUPTIE IN die gebieden. een belediging aan dat deel van de bevolking die 2 banen hebben om het hoofd bovenwater te houden.

  luister naar het gesprek met Leerdam; 13-7-2012 ( tussen10.15-10.30 uur ‘s-morgens)
  (zie link)

  http://sportzomer.radio1.nl/nieuws-pagina/1045/rijksministerraad-bij-elkaar-om-te-praten-over-curacao.html

 12. Oja @Vito ik was nog wat vergeten,Het schoonmaken van stranden, wat ons zakkenvuller wonder Jacinta ff er wil doorheen drukken gaat ook niet door 1.8 miljoen aan 40 mensen 45.000,00 voor 6 maanden is naf 7.500,00 permaand “aannemers aan mijn hoela”ze worden gewoon door een(1 man) vriendje schoon gemaakt ( zie marie panpoenen/ caracasbaai).De contracten moeten nog worden opgesteld! en die worden afgekeurd door het CFT,dat word wat minder zuipen voor haar.

 13. @VITO,een aanwijzing is het zelfde als ingrijpen,en dat heeft nederland nu dan ook gedaan,deze financele aanwijzing is direct van kracht 13.07.2012 en is voor het eiland een zeer ernstige zaak,ze staan onder cuturele bij het CFT/ RMR en zijn verplicht elke maand de boekhouding /elk bonnetje ?in leveren ,geen leningen meer kunnen aangaan,en als klap op de vuurpijl is Jamaloodin nu als eenigste die mag teken voor uitgaven met mede weten van het CFT dus Jamaloodin is nu alleen verantwoordelijk hij kan niks meer afschuiven op zijn ambtenaren kijken hoe lang hij nog minister wil zijn!!.Ook heeft de MRM een stokje gestoken wat betreft de inkeerregeling deze kan niet zo door gaan.Ook is curaçao niet meer bevoegt om zig met buitelandszaken te bemoeien zoals de zaak Santos.daarbij mogen zij ook geen olie produkten via Chávez ?? leveren aan Iran.wat niet ingegrepen Vito,goed lezen in het vervolg dan oordelen groetjes.

 14. Schotte gaat in hoger beroep.. …ik heb te doen met de Curacaose bevolking
  het hoefde niet zover te komen als men luistert naar de signalen van ontevredenheid in de samenleving. het is toch normaal dat je een gezonde begroting als beschaafd eiland moet hebben.
  het is zo erg dat men niet in wil zien dat ze fout handelen. Men corrigeert elkaar niet, want zulke ego’s denken alleen aan hun eigen haagje.
  wij die in Nederland wonen hebben al flink moeten inleveren met de huidige crisis en er komt nog meer aan.
  Onafhankelijkheid zal nog meer ellende met zich meebrengen met een persoon als mr. Wiels.
  DIOS spar dushi Korsou.

  PS: @Zorro.. danki voor je goede kijk op de zaak. ik hoop dat Rosaria een goede bijdrage kan leveren.

 15. Spies en Rutte geven nu weer teveel ruimte. Het konte draaien politiek is begonnen. Rutte had meer daadkracht moeten door direct in te grijpen. De vorige minister Donner heeft al genoeg ruimte gegeven om in te grijpen. Rutte moet namens het Curacaosevolk direct ingrijpen en het gehele kabinet Schotte onder curatele stellen. Gewoon de opdracht te geven dat gehele bende voorlopige onder huisarrest te stellen zolang een justicieel loopt. Rutte doen en geen konte draaien meer anders is het gebeurd na de verkiezingen van 12 september.

 16. Nu is het wachten op de exodus naar Nederland.
  Waarschijnlijk breekt de pleuris uit op Curacou,dus jongens koffers pakken en wegwezen!

 17. Wiels zal wel in Nederland zijn om de hand van Schotte vast te houden.

 18. Pisas en Gomez?? De ene kletst als een kip (pik) zonder kop en de ander heeft een restaurant gehad wat op de klippen ging. Oud Cactus Club!! Helaas geen cv aanwezig

 19. Het is altijd het zelfde liedje als de pluritus uit breekt met nederland zit Wiels in een buitenland waar hij een bloedhekel aan heeft dat nederland of amerika.Ben benieuw wat de schreeuwer te roeptoeteren heeft als hij terug is,de poppetjes dan of wordt het de vogeltjes dans uit NEDERLAND.

 20. Lew Foi Kas, Garmes heeft als kok gewerkt?

  Wil je zeggen dat wij onze regering laten controleren, want dat is de functie van een Statenlid toch, door een hamburgerbakker?

  Geen wonder dat we een tekort van 160 miljoen hebben.

 21. Mocht Schotte c.s. het stoutmoedige idee hebben om de kont tegen de krib te gooien dan wreekt de aanwijzing zich vanzelf. Curacao heeft haar kredietwaardigheid verloren en kan zlefs geen hamburger op krediet kopen. Dieper kunnen we bijna niet vallen.

 22. Ik heb net de 1ste reactie van Schotte gezien na de Rijksministerraad. Hij leek zowaar bijna een beetje geirriteerd. Hij zei eigenlijk een beetje schouderophalend dat die aanwijzing niks aan het handelen van de regering zou veranderen en dat alles wat de aanwijzing inhield, de regering al doen was. Hij vergeet derhalve dat het onder curatele stellen nogal veel gevolgen heeft: Geen geld lenen, elke maand rapporten aan Cees de Jager etc etc. Ipv de onahankelijkheid van Curacao te waarborgen heeft ie dat door zijn regering’s ondeskundigheid, om zeep geholpen. Dank je wel pannenkoek!

 23. @ van Westenbroek, Garmes heeft als kok gewerkt…..
  Ik denk dat er nu door Schotte en co. een propaganda machine in stelling wordt gebracht waar Nederland (nog) zwart(er) gemaakt gaat worden. En helaas gaan veel, heel veel mensen op het eiland hier in mee.

 24. @ Edgar. Dat uitnodigen kan nog net, maar zeker niet of je volgt de regels of je wordt onafhankelijk en dat weet je heel goed. Alleen het volk van Curacao heeft zelfbeschikkingsrecht over onafhankelijkheid of provincie van Nederland.

 25. Schotte word nu erg “”bang”” want nu worden ze maandelijks Financieel in de gaten gehouden en dan kunnen ze niks meer””stiekum””doen of onnodig geld verbrassen!! Tja en dan nog de kans dat er nog meer “”vuiligheid””te voorschijn gaat komen he!!!!!!

 26. Opmerkelijk dat Wiels niet op Curacao is.. waar is hij?

 27. Van Schotte weten we dat hij, zelfs middels examenfraude, geen enkel diploma heeft weten te behalen en dat hij zelfs als broodjesbezorger en (paintball)verfverkoper mislukt is waarna hij zich een tijdje in een hotel wist te handhaven alleen omdat dat hotel van zijn schoonvader was die iemand met weinig intelligentie zocht zodat deze hem niet in de weg zou lopen bij zijn louche zaakjes.

  Nu zag ik afgelopen week in de Statenvergadering Schotte’s partijgenoten Pisas en Garmes spreken en was verbaasd door hun grote onkunde en de door hen geetaleerde domheid.

  Kan iemand mij vertellen wat er op de CV’s (studie en werk) van Pisas en Garmes staat?

 28. @ Zorro,

  Ik denk dat Nederland dan Curacao gaat uitnodigen om onafhankelijk te worden. Dan krijgen we het volgende slikken of stikken vraagstuk…………………..of je houden aan de regels of je wordt onafhankelijk.
  Wiels mag dan wellicht juichen, maar de bevolking juicht niet met hem mee.

 29. Was te verwachten……Nu kijken hoe het aan de bevolking verkocht wordt en welke maatregelen genomen worden. Nederland zal waarschijnlijk weer als de discriminerende satan afgeschilderd worden.

 30. Maar wat als de “regering” de kont tegen de krib gooit en op de oude voet doorgaat? Geld van de schuldsanering terughalen en stoppen met alle subsidies? En als dat niet helpt, wat dan?

 31. Was te verwachten!
  (sarcasme aan) En nu is het wachten op de “poppetjesdans van Wiels”! Ik ben benieuwd! (sarcasme uit)
  Nu moeten ze wel de begroting op orde gaan krijgen. Jeez, hopelijk gaat er eindelijk wat gebeuren. Schotte kan naar de Raad stappen wat hij wil, dit is in het Statuut geregeld en zolang die gevolgd wordt heeft hij geen poot om op te staan.

 32. ‘Premier Gerrit Schotte is het niet eens met de aanwijzing en gaat in hoger beroep.’

  Schotte gelooft in zijn eigenkinderlijke fantasie en laat zich als Kadaffi in zijn hoogtijdagen met een reeks bodyguards en prive fotograaf over de hele wereld feteren. En de meelopers waar hij zich mee omringt (Stella van Rijn, Sheldrey Osepa) doen uiteraard niets om hem enige wijsheid bij te brengen want zij profiteren volop mee.

  En zo beseft Schotte totaal niet dat de hele wereldom hem lacht en, en dat is wel erg, om Curacao dat zich laat vertegenwoordigen door een ongediplomeerde fraudeur met een volkomen terecht minderwaardigheidscomplex.

 33. Deze keer geen slappe knieen van Nederland en hebben ze gedaan wat ze moesten doen en KUNNEN/MOGEN doen. Een wanhopige gang naar de Raad van State zal Schotte niet helpen, want Nederland gelooft die Sjors van de rebellenclub echt niet meer. Nou zal je aap Wiels zien vlooien.