• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius krijgen komend jaar windmolens die in een derde van de energiebehoefte kunnen voorzien. De eilanden zijn nu voor hun energie nog geheel afhankelijk van de import van dure diesel.

 
Tijdens zijn werkbezoek aan het gebied zegde minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vandaag financiële steun toe voor de aanschaf van windturbines. Het plan behelst drie turbines per eiland. Volgens de minister zijn ze van een model dat speciaal is gemaakt om de zware orkanen, waar de regio bekend om is, te doorstaan. Deze maand worden er windmetingen verricht om de meest geschikte locatie te vinden.

Bonaire
Op Saba en Sint Eustatius wonen in totaal ongeveer 6000 mensen. Samen met Bonaire zijn de eilanden sinds 2010 bijzondere gemeenten binnen Nederland. Op Bonaire zorgen windmolens nu al voor een derde van de energie.

© ANP, alle rechten voorbehouden

19 reacties op “Caribisch Nederland over op windenergie”

 1. @Zorro, Beste Zorro bedankt voor je informatie. Ik zal er zeker gebruik van maken. Groetjes van Vito

 2. Voor alle relevante en eerlijke info even contact opnemen met Robert Schnog, gemakkelijk te vinden.

  Wij hebben inmiddels 4 maanden geleden een solar pump laten plaatsen voor het zwembad, inverters overal aangeschaft, alsmede nieuwe inverter koelkast
  en is onze energy rek. inmiddels al gedaald van gemiddels 1124 naar 786. Een flinke daling waar we heel erg blij mee zijn. We hebben juist niet gekeken naar “investering op de lange termijn” maar naar de daling nu.

 3. @ Vito. Stuur hem gewoon een mail henk@henkpasman.com

 4. Een gemiddeld Curacaose huishouden verbruikt 450 kilowatturen (kWh) per maand. De maximale capaciteit van van de windmolens is 30 megawatt. Dat is 22 % procent van de maximale capaciteit van135 megawatt van aqualectra.Dat betekent dat als de hele maand voldoende wind waait er 22% procent van de 450 kWh, dus 100 kWh door windenergie kan worden geleverd aldus Henk Pasman d.d. 24 juli 2012 Amigoe 30 juli 2012.. Graag wil ik van Henk Pasman weten hoeveel windmolens er op Curacao staan. Zodat ik verder kan berekenen. Wil iemand die Henk Pasman kent hierop attenderen voor mij. Zo komen wij dichter bij de waarheid dan Schotte denkt.

 5. O, sorry ben vergeten datum artikel op te schrijven. Het is een artikel van dinsdag 24 juli 2012, waarschijnlijk gepubliseerd 30 july 2012. Veel lees plezier.

 6. Voor iedereen die meer wilt weten over de energieproduktie windmolenpark verwijs ik naar het artikel “Windmolenparken” van Henk Pasman in de Curacaosekrant “Amigoe.com. Daarin heeft dhr. Henk Pasman uitgebreidt uit een gezet wat de energie prijs en de produktie van windenergie in elkaar zit. Zo heeft iedereen een betere beeld dan Schotte wat nu precies de windmolenenergie ons aan besparing opleveren. Ik raad jullie allemaal aan dat artikel van dhr. Pasman te lezen heel interessant.

 7. Pretu, als de bevolking groen energy wil hebben dan moet je experts aantrekken die dit kunnen onderzoeken en realiseren. en niet de minpres die zelf bedrijfjes opricht voor groene energy en dan zaken gaat doen! dat heet corruptie!

 8. @ pretu. Zorro, want tijdens de PAR-dynsaty bleef het alleen bij plannen en vooral alles ‘tarderen’ / op de lange termijn verschuiven om zolang mogelijk op het pluche te mogen blijven zitten.
  We zijn nu 16 jaar verder en het volk wil nu alternatieve energie en een schonere milieu/leefomgeving. Is het alweer niet goed, Zorro?

  Als jij zo capabel was dan zat jij allang aan het grote roer van Schotte, maar blijkbaar bezit jij (“WO-er”) niet de gave om met mensen om te gaan. Dhr. Schotte, bezit wel deze natuurlijke gave!
  Sommige dingen kan men namelijk niet op jou ”universiteit” leren…

  Het is zelfs prima (of het volk het wil durf ik niet voor mijn rekening te nemen), maar wat gaat het ons volk kosten? Nog een taak voor de overheid is om verantwoord met geld om te gaan en wat de prioriteiten zijn. Een andere taak is om aan de comptabiliteitsregels te voldoen en dat doet deze “regering” niet met dit project en dat er een gedegen onderzoek wordt gedaan naar het bedrijf en naar de problemen, die ontstaan als er geen wind is en als de zon niet schijnt (‘s nachts bijvoorbeeld), en wat de oplossing kost. Ook niet gedaan. Ik kan alleen de flair de bouche van Schotte toegeven, maar niet of hij met mensen kan omgaan, omdat daar geen bewijzen van zijn. Ook kan ik toegeven met veroordelingen als bewijs, dat Schotte een crimineel verleden heef en dat Wiels hem stuurt en de ballen verstand heeft van financien of economie, maar dat heeft Babaloodin ook niet. In 1996 trad de PAR aan en die begon met een lijk van ca 20 miljoen, die uit de MAN-kast kwam. De omstandigheden zeker op financieel gebied zijn zelfs bij benadering niet te vergelijken met die waarmee Schotte werd verwend. Dat wordt niet alleen door jou verzwegen, hoor, maar de PAR kon niets doen wat haar hier verweten wordt om over prioriteiten maar niet te spreken. Er was geen geld en de regering zat met een schuld tegen een gigantisch hoge rente. Vergelijk het met een gezin, dat in de schuldsanering komt. Kennis op lagere school niveau over een huishoudboekje met veel rode cijfertjes heb je toch wel vergaard? Schotte heeft met zijn keuze voor groene energie wel het onderwijs, armoede, criminaliteit etc. slechter en groter gemaakt. O nee, er waren niet alleen plannen maar was er metterdaad met diverse dingen begonnen zoals een nieuw ziekenhuis MET GELD van investeerders, AZV, onderwijs, AOV etc., hetgeen door deze “regering” in de prullenbak is gegooid of geen aandacht aan is besteed plus dat vele burgers de PAR geen verdere kans hebben gegeven om de plannen verder uit te voeren ondanks een lege schatkist, omdat ze eens wat anders dan de PAR wilden. Laat ik het eufemistisch zeggen: we zijn er niet beter van geworden en ik kan me niet voorstellen, dat een eerlijke burger met verstand dit niet zal toegeven.

 9. @Beer Hartelijke dank voor jou informatie. Ik ben er hartstikke blij wat van jou te mogen leren. Persoonlijk vindt ik het leuk wat meer te weten hierover. Nu wil ik weten hoeveel energie een huishouden op curacao gemiddeld verbruikt en dan wil ik weten wat de totale energie verbuik is per/dag op Curacao. Weet je wat meneer Beer. Ik wil wten hoeveel windmolens je nodig hebt om Curacao total van stroom voorzien met windmolens. Kijk een windmolen is hartstikke duur heb ik begrepen. Waar die dingen komen te staan heb problemen met Saltpeterzuur die daar in de lucht hangt,door ons sterke zeewind. Ik heb gehoord dat die dingen in 15 jaar worden terug betaald. Dan denk ik dat je dingen na 15/20 kan weg gooien net als de resten van de Olieraffinaderij want dan heeft de zout lucht ze allemaal opgevreten. Beer misschien zijn het wel domme vragen maar mijn kennis ligt niet op dit gebied. Ik ben een welzijnswerker snap je. Maar toch reikt mijn kennis zo algemeen en verder dan men denkt. Ik kijk vaak naar geographic tv en zo leer ik ook veel. Maar laten wij dat gedoe van Schotte even opzij zetten en bezig gaan houden met kennis overdracht. Voor diegenen die ge interesseert zijn. Nogmaals hartelijk bedankt meneer Beer.

 10. Zorro, want tijdens de PAR-dynsaty bleef het alleen bij plannen en vooral alles ‘tarderen’ / op de lange termijn verschuiven om zolang mogelijk op het pluche te mogen blijven zitten.
  We zijn nu 16 jaar verder en het volk wil nu alternatieve energie en een schonere milieu/leefomgeving. Is het alweer niet goed, Zorro?

  Als jij zo capabel was dan zat jij allang aan het grote roer van Schotte, maar blijkbaar bezit jij (“WO-er”) niet de gave om met mensen om te gaan. Dhr. Schotte, bezit wel deze natuurlijke gave!
  Sommige dingen kan men namelijk niet op jou ”universiteit” leren…

  Er moeten NU milieumaatregelen genomen worden en vooral UITGEVOERD worden zodat we de toekomstige generaties niet opzadelen met onze vervuiling. Dit soort dingen zijn dus de taak van de overheid, vooruit denken en niet verschuiven op toekomstige generaties, zoals de PAR 16 jaar gedaan heeft!

 11. Voor de 27 meest openbarende minuten van u leven :

  http://www.youtube.com/watch?v=m9wM-p8wTq4

  Jeremy Rifkin in een uitzending van Een Vandaag over de toekomst van de aarde, brandstoffen, klimaatverandering en hoe er mee om te gaan.

 12. “Windmolens draaien op subsidie” een uitspraak van Mark Rutte. Eerder werd op dit forum een systeem uitgelegd waarbij met spiegels, een zonnetoren en gesmolten zout, elektriciteit wordt opgewekt. Als hiermee waterstof wordt geproduceerd, kan die energie weer worden opgeslagen en in flessen verkocht. Een auto op waterstof ,of een waterstofcentrale ter grootte van een koelkast, kan elektrische energie leveren voor 25 huizen in de buurt. Er zijn al talloze zonnecentrales die uitstekend werken. Kijk eens op youtube wat Jeremy Rifkin hierover te zeggen heeft.

 13. Schotte gaat alleen voor de hoofdprijs en dat gaan we merken.

 14. Vito, de generatoren in deze windmolens hebben een capaciteit van 2MW (Mega Watt = 2000 kilo Watt) elk. Dat wil zeggen dat als ze maximaal draaien gedurende een uur elke molen 2MWh = 2000kWuur maakt. Kan je zelf kijken hoeveel kWh je gedurende een jaar van Aqualectra koopt, misschien 2000 kWh (is denk ik toevallig wel een reeel getal)
  Dan maakt een molen dus op vol vermogen, met lekkere wind in een uur de elektriciteit voor jouw huis voor een heel jaar. Als die molen dus 365 dagen vol vermogen zou draaien dan kan elke molen 365 woningen voorzien. Alleen ik weet niet precies wat het gemiddelde huishoudelijke verbruik op Curacao is, van een knuku huisje is dat anders dan van een huis met airco en zwembad. Daarnaast levert de molen ook niet 365 dagen per jaar het volle vermogen, maar dat doet die molen ongeveer 9 tot 10 maanden.
  Dan blijven we voor die andere 2 tot 3 maanden de dieselcentrales nodig houden, of wat zonne energie voor overdag.
  Belangrijk is dat je het verschil snapt tussen het vermogen van een molen, dus in dit geval 2000kW en het verbruik, dat is vermogen x tijd = kWh.
  Als je een lampje van 60 W een uurtje aan hebt dan heeft je elektriciteitsmeter er dus 60Wh bijgeteld en al;s je dat lampje ongeveer 16 uur aan hebt dan ben je 1kWh verder in je rekening.
  En je bent niet de enige die moeite met die dingen heeft, want ik verbaasde me vanmiddag weer over de Amigoe die ook die dingen door elkaar haalt en schrijffouten in de eenheden maakt. Een goede technische redacteur zou geen slechte investering zijn…..

 15. Op Curacao:
  “ISLA MOET SLUITEN! MAAK PLAATS VOOR GROENE ENERGIE!”

  *Groene energie initiatieven in buurlanden en eigen land*
  “Beeeh niet goed genoeg! Prijzen dalen niet… mauw mauw mauw….”

  Stop toch eens met zeiken en ben blij als iemand een stap in de goede richting zet. Moedig het aan, juich het toe en je zult zien dat dergelijke initiatieven vaker voor gaan komen.

 16. Welke deskundige kan mij vertellen hoeveel kwh een windmolen produceert. Ik weet niet of het waar is dat zo’n molen 6 Kwh en dat om geheel Curacao van stroom te voorzien je 365 kwh moet produceren per dag. Kan een deskundige op dit gebied mij uitleggen hoe dat elkaar zit. Zo kunnen wij allemaal notitie van nemen. Hoeveel verschillen in grote zijn er bij die windmolens.
  Bij voorbaat dank aan de deskundigen. Ik ben geen specialist op energie gebied.

 17. Vergeet het maar dat prijzen gaan kelderen. Als je Statia en Saba vol zet met windmolens, dan nog moet je de conventionele diesels blijven onderhouden en zorgen dat ze vele maanden per jaar draaien om de windstillere periodes op te vangen. Het enige zal zijn dat je wel wat diesel zelf besparen kan. Je hebt daarna alleen wel personeel nodig dat ook nog eens de windparken kan onderhouden, en ook daarvoor de onderdelen in voorraad houden. Waar halen ze op Saba een kraan vandaan om bij de gondel te kunnen voor sommige onderhoudsdingen…..
  Nu wordt dat wel met leaseconstructies afgedekt zal men zeggen, maar al die dingen zitten wel in die tarieven en je betaald dus bijna dubbel voor die dubbele infrastructuur van wind en diesel…….

  Want zelfs de grootste voorstander van windenergie zal het niet acceptteren dat hij door een windstilte de inhoud van zijn vriezertje kan weggooien, of dat zijn televisie geen beeld geeft.

 18. Vergeet het maar dat de prijzen gaan dalen.Op Bonaire betalen we gewoon de hoofdprijs.

 19. Mooie praatje over windenergie.Nu is het afwachten of de energierpijzen voor het volk zullen kelderen. Men heeft het konstant over goedkope energie maar het volk zelf merkt er niks van.
  Alleen maar stijgende energierpijzen heeft het gehele gebied gekent. Ik hoop dat prijzen voor het volk ook zullen kelderen.