• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De overkoepelende organisatie van vier pressiegroepen, Frente Sivil, heeft meer mankracht nodig voor het organiseren van een megamanifestatie. “Wij willen de manifestatie op een professionele wijze organiseren, maar daarvoor hebben we meer mensen nodig”, zegt de woordvoerder Ruben Suriel.

De megamanifestatie moet ministens 10.000 man aantrekken. “Om nieuwe verkiezingen te kunnen eisen moet ten minste een half procent van de hele bevolking de straat op”, zegt Suriel. Volgens de Frente Sivil-voorman komt 10.000 man neer op twee zetels in de regering.

Advertentie
In een advertentie in enkele kranten roept Frente Sivil mensen op om de pressiegroep te komen helpen met het opzetten van een manifestatie van grote omvang. Om geïnteresseerden over te halen, somt de pressiegroep in de advertentie nogmaals alle misstanden op die Frente Sivil heeft gesignaleerd sinds 10-10-10. Volgens Suriel is een groot deel van de bevolking wel geïrriteerd door de regering, maar beseffen het ‘gevaar’ van hun handelen nog niet.

Bloedzuigers
“De huidige ministers zijn te vergelijken met bloedzuigers”, zegt Suriel. “Ze zuigen alle reserves uit de overheids-nv’s en financiële instellingen om vervolgens een dood lichaam, ons eiland, achter te laten.” Eind april organiseerde Frente Sivil een demonstratie op Waaigat, waar ongeveer duizend man op afkwam.

De advertentie (Papiamentstalig):
[scribd id=99935412 key=key-1xa8ze0vibow6iw320rk mode=list]

20 reacties op “‘Frente Sivil heeft meer mankracht nodig’”

 1. @Sjors,

  Neem Zorro niet kwalijk, zoals hij zelf al heeft aangegeven is zijn leesvaardigheid erg beperkt. Dus neem zijn reactie niet al te serieus..

  Maar Sjors het is zeker het goed recht van een ondernemer om zelf te kiezen wie hij/ zij in dienst neemt. Alleen gebeurd het vaak dat men bij het lezen van een buitenlandse naam diegene niet eens wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dus kan die ondernemer/ werkgever dan weten of hij/ zij met diegene wel of niet kan samenwerken? Het zou me benieuwen of dezelfde werkgever bij een soort programma als “The Voice” maar dan voor werkzoekenden zich had omgedraaid bij een allochtoon die per brief werd afgewezen of niet. Trouwens de bevindingen omtrent werkloze opgeleide allochtonen vs autochtonen in NL is een statistiek gegeven. En je weet dat Westerse mensen graag met statistieken werken om conclusies te trekken.

  Wat ik er mee wil zeggen is dat hoe je het went of keert men altijd een voorkeur heeft (zoals jij ook had geschreven), en als er sprake is van een voorkeur qua afkomst, dan is er sprake van discriminatie. Het kan overigens ook in het voordeel gebruikt worden, maar daar gebruikten de Nederlanders de term positieve discriminatie voor.

  Op basis van het schrijven zal ik ook bijvoorbeeld jou eerder uitgenodigd hebben dan een Zorro. Ook al heeft Zorro een NL’se achternaam en stel jij een buitenlandse achternaam (tov een Nederlandse naam)… maar jij bent qua het schrijven stukken beter omdat jij normaal een discussie kan aangaan. Dat is ook een gave wat ook niet geheel onbelangrijk is binnen een onderneming.

 2. @ Sjors. @Rita, ok dan leren jullie geen Nederlands als je in Nederland gaat wonen etc.

  Laat K. het maar niet lezen:-)

 3. @Kasuari. Waarom mag een ondernemer niet zelf kiezen wie hij in dienst neemt. Het is zijn bedrijf.. Hij loopt risico.. Heeft niets met discriminatie te maken maar met voorkeur. Jij weet zelf wel met wie je wel en niet kan samenwerken. Trouwens genoeg bedrijven op Curacao waar alleen YDK werken.. is dat ook discriminatie.. of is het discriminatie wanneer bedrijven in hun sol advertenties zetten. Moet vloeiend papiamentu spreken? (waardoor je 90 procent van de buitenlanders uitschakeld).

 4. @Rita, ok dan leren jullie geen Nederlands als je in Nederland gaat wonen.. maar klaag niet dat je geen baan kan krijgen want in Nederlaldn wonen ong 17 miljoen mensen die wel nederlands spreken en geen papiaments. daartegen is Nederland een officiele taal in Curacao. De wetboeken zijn in het Nederlands! meeste nederlanders hebben geen papiaments nodig om een baan te krijgen. dus denk maar goed na wie je er nu echt mee hebt door geen Nederlands te leren in Nederland! succes daar!

 5. @Zorro,

  En aangezien je leesvermogen zich beperkt tot een zin cq alinea, kopieer ik voor je mijn laatste alinea van mijn voorlaatste reactie voor je:
  In het kort… Jij (Zorro) en Rita zijn o.a. een van de problemen wat zich hier op Curacao afspeelt. En daarbij vergroten jullie de kloof en zijn alleen maar destructief bezig. M.a.w. daar heeft niemand wat aan….

 6. @Zorro,

  Je bent serieus geen haar beter dan Wiels. Net zoals Wiels druk jij een stempel op bevolkingsgroepen en je gaat de echte discussie uit de weg. Zorro ik ga niet eens zoals jij jouw uitschelden etc, het is een gewone discussie en dan kom jij weer met een typische Zorro reactie.

  Erg jammer Zorro, maar goed de vergelijking met Wiels is gemaakt en daarom begrijp ik jouw reacties ook wel weer. Dus bij de andere topic over Wiels zou je Wiels moeten vervangen met Zorro en uiteindelijk ook aan jou geen aandacht meer moeten schenken.

  Zorro, je doet je nickname geen eer aan.. erg jammer!

 7. @ K. Zonder dat een reactie op jou te noemen, kan ik alleen maar reageren op je eerste zin, want dat las ik te snel en als enige, toen ik jou als afzender zag. Het is genoegzaam duidelijk, dat jij een probleem hebt en niet ik en ik laat me dat zeker door jou ook niet aanpraten.

 8. @Zorro,

  Weet je wat bij jou het probleem is Zorro? Jij bent zo druk bezig om alle negativiteit te benadrukken wat er allemaal fout is aan Curacao en de Curacaoenaar en daarbij denk jij echt het idee te hebben dat alle NL’ers en alles in NL zo goed geregeld is.

  Face it, als jij blank bent, dan kan jij niet praten denken voor een donkere. Het is voor een donkere daarentegen makkelijker om te denken voor een blanke, omdat zij zien hoe de blanken over het algemeen het altijd proberen voor het zeggen te hebben. Natuurlijk zijn er nu veel meer mogelijkheden voor niet blanken, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog gediscrimineerd. Dat er bijvoorbeeld in NL een hogere percentage werklozen zijn onder geschoolde allochtonen, heeft niks te maken met geen diploma. Blijkbaar heeft een werkgever nou eenmaal een voorkeur aan een blanke medemens/ collega.

  Terugkomend op jouw discussie met Rita, zij heeft dingen gezien en meegemaakt wat haar huidige (zo nu en dan bekrompen) visie heeft gevormd. Dat wilt niet zeggen dat zij ongelijk hebt, want wie ben jij om haar zo neer te zetten? Zoals ik al eerder heb aangegeven ben jij een onderdeel van haar negatieve visie jegens Nederland. Jij probeert haar ook nu de les te lezen, maar nogmaals wie ben jij? Feit is over de hele talen kwestie, dat Nederlanders zich hier op Curacao heel erg slecht aanpassen. Er zijn zeer weinig tot geen Nederlanders die bijvoorbeeld binnen 5 jaar het papiamentu machtig zijn. Natuurlijk is hier het Nederlands ook de nationale taal, maar het gaat om respect. En ik vind dat men geen respect heeft, door te denken dat je hier in Nederland bent en daarom alleen maar Nederlands hoeft te praten.

  Naast dat zijn personen zoals een Rita weer de personen die een NL’er niet bepaald een welkom gevoel geeft. Want deze zullen op zijn/ haar beurt ook respectloos zijn door papiaments terug te praten, terwijl ze weten dat diegene (voor hetzelfde geldt een toerist) geen Papiements praat.

  In het kort… Jij (Zorro) en Rita zijn o.a. een van de problemen wat zich hier op Curacao afspeelt. En daarbij vergroten jullie de kloof en zijn alleen maar destructief bezig. M.a.w. daar heeft niemand wat aan….

 9. @ annet. Volgens heb je maar heel beperkt gelijk. De langblijvers met ook een redelijke schoolkennis van andere talen begrijpen dit dondersgoed, maar de kortblijvers als stagiaires militairen en uitgezondenen zullen wel in jouw categorie vallen, maar op zulke mensen mag Akshon Sivil niet zitten wachten en hebben we ook niet nodig. Die hebben ook weinig belang in het welzijn van Curacao.

 10. @ rita. WEER LEUGENS. In Nederland is slechts een inburgeringscursus Nederlands met een zeer beperkte kennis van het Nederlands. Belangrijk zou zijn om dan vooral gemeentelijke formulieren te begrijpen ware het niet, dat deze vaak ook in de taal van de immigrant geschreven zijn. NIEMAND IS VERPLICHT NEDERLANDS TE PRATEN, maar het is wel makkelijk voor jezelf als je het kan. Slechte ervaringen hebben sommige mensen in een ander nieuw land en als dat vaker voorkomt bij Antillianen in Nederland dan is dat eigen schuld dikke bult. De meeste mensen gaan met een open mind en veel positiviteit emigreren en slagen prima na het verschil tussen vakantie en wonen verwerkt te hebben. Het gaat erom met welke intenties je emigreert dus verdiep je daar eens in en als die niet goed zijn, krijg je uitspraken zoals van jou.

 11. annet, dan moet jij je echt schamen om dit te zeggen. Wij hoeven geen geliefden te zijn
  van de PS. Maar waarom moeten wij in nederland gedwongen nederlands spreken en jullie in curacao niet PAPIAMENTS, zo snel mogelijk leren en spreken.
  Zie je, dat bedoel ik nou, de curacaonaars komen niet bij deze groep weer nederlands
  gaan l. Wij hebben, en sommigen beleven nu noch, vervelende ervaringen in nederland.Deze mensen die hard bezig zijn om op eigen initiatief terug naar
  CURACAO te komen, willlen niet meer jou gezeik meemaken.
  JIJ MOET NU PAPIAMENTS GAAN LEREN. Frente Sivil kijk toch uit.

 12. @Serka di Bo,

  Ze mogen zijn wat ze willen zijn. Als ze maar waken dat na hun doelstellingen, de situatie niet slechter is geworden dan wat er nu allemaal gaande is. Gezien het aanbod aan “diversiteit” aan (betrouwbare) politieke partijen zouden zij Frente Sivil wellicht om kunnen toveren tot een politieke partij om direct te kunnen anticiperen in de (vervroegde?) verkiezingen.

 13. @kauari, Frente Sivil moet een zoiets worden als de IRA?

 14. Als eenieder die de mening deelt van Frente Sivil minstens 3 personen in hun omgeving weten te overtuigen mee te doen en Frente Sivil te steunen dan ben ik zeker dat half Curacao meeloopt. Het wordt tijd dit eiland te reddden uit de greep van fraudeurs en domme lieden die ons naar de verdommenis helpen.

 15. Frente Sivil moet wel doorgaan, anders zijn ze ongeloofwaardig en geven zij zich gewonnen. Maar dit kan ook het begin van het eind zijn, namelijk zij kunnen aangeven dat er bijvoorbeeld geen reacties waren gekomen, dus zijn ze genoodzaakt om hun activiteiten te staken.

  Misschien moet Frente Sivil ook met een oplossing komen, behalve de regering naar huis te willen sturen en het afdwingen van nieuwe verkiezingen. Want wat als dit zelfde hoopje stront weer aan de macht komt??

 16. Ik denk dat veel Europese Nederlanders die hier wonen deze groep wel willen steunen maar er niks van begrijpen wat er in de ad staat en wat er gezegt wordt bij zo’n bijeenkomst. Niet iedereen die hier woont spreekt en verstaat Papiamentu!

 17. Hoogste tijd dat er nu eindelijk iets gebeurt! Ik ga me aanmelden.
  Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. De tijd om te gaan is nu gekomen voor deze viendelijke, doch onopgevoede en domme regering.

 18. jullie zijn uitgeranceerd.

 19. Als alle PAR stemmers komen dan heb je al het dubbele

 20. Ik heb respect voor de vasthoudendheid van Frente Sivil, ondanks dat een groot deel van de bevolking de wandaden van de MFK/PS regering apathisch over zich heen laat komen.

  Terwijl het juist dit deel van de bevolking is dat medeverantwoordelijk is omdat ze op dit stel ongeschoolde fraudeurs gestemd hebben, in hun onnozelheid gelovend in leuzes als ‘mas serka di bo’.