• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het volgen van een studie in Nederland brengt behalve kennis, soms ook een flinke geldschuld met zich mee. Schuldaflossing gaat volgens staatssecretaris Halbe Zijlstra niet van een leien dakje: tweederde van de Antillianen die terugkomen, hebben een betalingsachterstand van drie maanden.

4000 Antillianen die in Nederland studeerden en terug zijn op hun geboorte-eiland, komen regelmatig niet over de brug met hun aflossing, blijkt uit cijfers van eind 2011. Oud-studenten die te weinig verdienen om hun schuld terug te betalen, zijn niet in de cijfers meegerekend, meldt DUB Nieuws. “Dit is een onaanvaardbaar percentage van wanbetalers”, schrijft staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer. “Zeker omdat terugbetaling onder sociale voorwaarden kan plaatsvinden.”

Lokale bankrekening
Volgens Zijlstra zijn de regels omrent het afbetalen niet altijd duidelijk. “Zo maakt maar 18 procent van de afbetalers op de Antillen gebruik van de draagkrachtregeling. Die moeten schuldenaren zelf aanvragen, waarbij ze inkomensgegevens moeten overleggen.” Zijlstra is inmiddels een project gestart dat het voor BES-inwoners mogelijk maakt om in andere valuta te kunnen betalen via een lokale bankrekening. Als dit een succes is, wordt deze regeling ook toegepast op Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Boete
Gisteren werd in Nederland de langstudeerboete in de rechtbank goedgekeurd. Dit houdt in dat studenten die langer over hun studie doen een boete krijgen van meer dan 3000 euro. Platform KIVA Curaçao kondigde eerder al aan dat de regeling voor Curaçaose studenten veel problemen kan brengen. “Het is niet duidelijk hoe deze boete betaald moet worden tijdens de studie”, liet Hassnah Elhage, woordvoerder van Kiva Curaçao, weten. “Wij vinden het alarmerend dat er studenten zijn die tegen ons zeggen dat zij de nieuwe maatregelen als struikelblok zien om door te gaan met hun studie.”

23 reacties op “‘Antillianen moeite met aflossen studieschuld’”

 1. Weer een leuk artikel over hoe moeilijk het is voor de Antillen om studie schuld af te lossen.

  Dit is een feit en zal niet veranderen. Zoals eerder vermeld, euro’s met guldens aflossen is bijna geen doen. De befaamde draagkrachtmeting houdt absoluut geen rekening met een jaarsalaris in guldens en al helemaal niet met maandelijkse vaste lasten.
  In een telefonisch gesprek met DUO wordt bevestigd dat de formule van deze draagkrachtmeting pittig is en daar niks aan veranderd kan worden. Dus hollen we met zijn allen achter de feiten aan en probeer per maand maar die onmogelijke hoge bedragen af te lossen.

  De enige verzachtende factor aangeboden door Duo sinds begin dit jaar is een aflossingsvrije periode van max 5 jaar (60 maanden). No questions asked, maar de rente loopt gewoon door.

  Ik kan hier nog lang over doorgaan, het is al enige tijd een doorn in mijn vinger , oog, nachtrust, portomonnee maar dit probleem moet van bovenaf aangepakt worden voor een structurele oplossing.

 2. Reacties zoals die van Jan levert totaal geen bijdrage in deze discussie. De situatie is complexer zoals eerder door andere discussie leden beargumenteerd.

  Jan is van de type “NSB’er” met grote minachting voor de mensheid.

  De opmerkingen van SMile, Pipo en Jelle snijden hout.

  PLB

 3. @Percy, ja, en met dank aan onze huidige regering zijn die overboekingskosten net verhoogd.

 4. @ Smile, die woonlandfactor is natuurlijk een prima idee en als ik het goed begrijp wordt ook al bij de ‘nederlandse uitkeringen’ hierover gesproken. Als ik het echter goed begrijp wordt in de laatste situatie meteen geschreeuwd ‘discriminatie’. Hoe denk JIJ daarover ?

 5. Jan, jij bent een triest geval.Zijn ALLE hollandse vaders ook vies peuken die hun
  eigen kinderen ge- en misbruiken? Waarom moet jij ALLE mensen in curacao zo
  beledigen? Ik heb in nederland gezien, hoe vrouwen hier zo publiekelijk hoereren.
  Jij een schande voor de nette en eerlijke nederlanders. Zoals je kunt zien op Curacao
  zijn de hoeren in de mondi van campo alegre , dus zover mogelijk uit het zicht van
  vooral kinderen.Nederlanders heb ik begrepen, die nu jongeren uit nodigt
  om ook daar te komen voor zogenaamde feestjes.
  FABITA, HARSTIKKE GOED VAN JOU.

 6. Ferd Jansen, waar haal jij die ionzin vandaan? Het is goed dat jij je werkelijke naam niet bekjend is. Anders heb jij het geweten. Dit is niet zomaar Osepa verdedigen, of
  vriend van Osepa. Dit is mijn baan en niet alleen van Osepa s studie geschiedenis
  maar ook van velen. STOP, STOP, Jullie zitten dingen te verzinnen triest hoor.

 7. Ik zou zeggen, blijf on topic. Het aflossen van een studieschuld is voor iedere student een zwaard van damocles. Of je nu voormalig Antilliaan bent of Tukker of Maastrichtenaar, voor iedereen is het een last die maandelijks terugkomt. Voormalige studenten van tig jaar geleden hebben ook nog iedere maand de kriebels als ze moeten betalen.
  Niks nieuws onder de zon, alleen omdat weer studenten uit Caribisch NL worden genoemd, wordt het een issue.
  En Jan, je reactie is echt schaamteloos. Gaat nergens over. Ga iets studeren waardoor je zult weten waar je het over hebt.

 8. Voor mensen die wonen in EEG landen en een uitkering krijgen vanuit Nederland, die moeten toch voor de ziektenkosten afrekenen in Nederland : op grond van het totale inkomen en in combinatie met een woonlandfactor (hangt af van de geboden zorg). Voor aflossen van studieschulden zou je ook zoiets moeten bedenken : een berekening moeten maken met het inkomen dat hier verdiend wordt en in combinatie met een ‘woonlandfactor’ voor Curacao, St. Maarten, etc. Er wordt zo iedere keer dan meer van de studieschuld afgeboekt, dan men daadwerkelijk hoeft te betalen via een “omrekening”. Zo komt automatisch meer kennis terug naar Curacao en dat kan zeker geen kwaad ……….

 9. Niks te maken met mentaliteit of feesten tijdens de studieperiode! Alle studenten genieten van deze studententijd. Antillianen hebben vaak een hogere studieachuld vanwege het feit dat ze alleen zijn in Nederland en hiedoor niet kunnen rekenen op veel steun van het thuisfront zoals nederlandse studenten, dus nemen ze vaker een aanvullende beurs en een extra lening. Jan heeft duidelijk niet kunnen genieten van wat hoger onderwijs!

 10. Overigens is het ook gewoon echt crisis in de westerse wereld. Alleen voor technici is het nog gemakkelijk om een studie af te betalen.

 11. Studentjes met een studiebeurs…de euro is gezakt peoples… nog even geduld en als het zo doorgaat kunnen we ze straks terug betalen in Karko schelpen of lionfish…. europa gaat ten onder let maar eens goed op….studie boete voor er telang overdoen ! waar gaat deze wereld naartoe …maar dan maar geen studie dat zal de volgende reactie wel zijn… alle kosten omhoog… geen dubbeltje meer over… dan maar aan de slag of zoals deze regering sla je slag…

 12. @ Serka di Bo,
  Nu doe jij hetzelfde als Jan. Hij schreef dat alle Antillianen schulden maakten en feesten enz. en jij verwijt “zijn vriendjes van de sociëteit ” dat zij hetzelfde doen. Niet álle Antillianen zijn zoals Jan ze beschrijft en niet álle Nederlanders zijn zoals jij ze neerzet.
  Wat genuanceerder denken kan geen kwaad, lijkt me.

  @ Percy,
  Natuurlijk is er veel op aan te merken over de betalingsmentaliteit van de Antillianen, daar ben ik het helemaal mee eens en hierin geef ik Jan gelijk. Maar de manier waarop dit ge-uit werd, getuigt van weinig respect voor de velen die hard werken en geen schulden opbouwen. En daar kan ik veel voorbeelden van geven.
  Ik vind het geen pas geven om mensen in een hokje te stoppen……hij is een Antilliaan dus………hij is een Nederlander dus…….

 13. @Percy,

  Dat heeft niet zo zeer te maken met betalingsgedrag, maar het meer te maken met het kunnen betalen van huur en daarbij eventueel winst maken.

  Studieschuld aflossen kan je volgens mij aan een iets andere doelgroep toeschrijven, namelijk diegene die gestudeerd hebben. Deze hebben een andere verantwoordelijkheidsgevoel, maar hoe je het went of keert het blijft lastig om met een loon in ANG af te lossen in EUR. De banken bestelen je ook nog eens met allerlei kosten, vooral die hier op Curacao.

 14. @Jan, Ik geloof niet dat de in Nederland studerende YDK’s hun tijd voldoen aan hoeren, zuipen en feesten. Ik kan je wel meedelen dat jouw vriendjes bij de sociteit daar wel een handje vol mee hebben immers paps betaald dus kunnen ze wel 8 jaar doen over hun studie geschiedenis ofzo.

 15. De reactie van Jan is ongepast, maar ik denk dat er wel iets aan te merken is op de betalingsmentaliteit van Antillianen (uiteraard in het algemeen gesproken).

  Ik ken Antillianen die hun huis verhuren en dat alleen aan Europese Nederlanders doen omdat ze dan wel op tijd de volledige huur betaald krijgen. Dat zegt denk ik wel genoeg.

 16. @Jan,
  Je gaat wel erg kort door de bocht. Zeer kwalijk dat je alle Antillianen typeert als mensen die schulden maken, hoereren, zuipen en feesten.
  Ik ben een Antilliaanse, heb ook in Nederland gestudeerd en heb daarna op Curaçao gewerkt en mijn studiefinanciering betaald.
  Mijn hele familie heeft hard gewerkt, en bestaat niet uit mensen die zuipen, hoereren en alleen maar feesten.
  Dat er Antillianen zijn die dat doen is waar, maar ga niet allen over één kam scheren.
  Omdat er hier in Nederland jongeren zijn die zich coma-zuipen en zelfs hierdoor sterven, wil niet zeggen dat alle Nederlandse jongeren dat doen.

 17. @ Sander,

  Je vergeet voor het gemak dat de schuld wordt opgebouwd in het buitenland ? Dat iemand daarna weer terug gaat naar een ander land is voor de universiteit niet zo belangrijk.
  En er bestaan afbetalingsregelingen, maar die moet je dan wel aanvragen.
  Bovendien moeten ook de studenten in Nederland hun studieschuld afbetalen en voor hen is het ook niet zo gemakkelijk.

  Alleen is het concept van een lening afbetalen op dit eiland niet zo ingeburgerd. Velen denken nog altijd dat het gratis geld is, wat je nooit hoeft terug te betalen. Eenmaal weg uit Nederland gaan ze er vanuit dat men die schuld wel vergeet.

 18. Antillianen ten top!!!

  Alles lekker gratis en op kosten van een ander…..Over een verdorven ,,mentaliteit” gesproken!!

  Voor zuipen, hoeren en feesten is er altijd wel wat geld vrij te maken bij een Antilliaan…..toch??

  Zal wel door de erfenis van het Tula-gen komen???

 19. Als je in guldens verdient en je moet in euro”s aflossen??
  lijkt me bijna ondoenlijk.

 20. Juny, ja het gerucht gaat dat MFK de studieschuld van Osepa heeft doorgestreept. Dit heeft Osepa nooit ontkend.

  All animals are equal, but MFK animals are more equal than others.

 21. Daarmee heeft Dr. Schotte in ieder geval geen probleem ( dat de UNA bereid was de naam van het instituut daarmee te grabbel te gooien….,,onbegrijpelijk!).

 22. Gewoon een brief naar Monky,die regeld het wel dat je kwijtschelding krijgt,geld zat bij de PS.

 23. Osepa heeft geen schulden meer mbt studie!