• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oppositiepartij PAR vindt de aanwijzing van het College financieel toezicht (Cft) rampzalig. Volgens PAR-Statenlid Pedro Atacho tast een aanwijzing de autonomie aan. Radio Hoyer 2 sprak met het Statenlid en de secretaris van het Cft Kees van Nieuwamerongen over de dreigende interventie.

Het toezichtsorgaan heeft de Rijksministerraad vandaag geadviseerd tot het geven van een aanwijzing aan Curaçao om de begroting van 2012 weer in overeenstemming te brengen met de normen van de Rijkswet. Kees van Nieuwamerongen, secretaris van het Cft, legt aan Radio Hoyer 2 uit wat de reden is om tot het advies tot het geven van een aanwijzing te komen.

Statenvergadering
De PAR zag de aanwijzing aankomen en vroeg gisteren, ondanks het reces, om een openbare Statenvergadering. Volgens PAR-parlementariër Pedro Atacho is de aanwijzing rampzalig en tast het de autonomie van Curacao aan. Pedro Atacho in gesprek met Rick Hart van Radio Hoyer 2:

Agendapunt
Partijleiders van andere politieke partijen waren onbereikbaar voor commentaar. De woordvoerder van Liesbeth Spies, de minister van Koninkrijksrelaties, liet ons desgevraagd weten dat de minister niet kan vooruitlopen op de Rijksministerraad en dus geen reactie geeft. Het advies van het Cft zal één van agendapunten zijn. Premier Gerrit Schotte heeft eerder gemeld niet aanwezig te kunnen zijn. Vice-premier Charles Cooper zal moeten waarnemen, maar dat is nog niet bevestigd.

13 reacties op “‘Aanwijzing tast autonomie Curaçao aan’”

 1. Voorbeeld:

  Ik help iemand uit de shit omdat hij in grote betalingsproblemen is gekomen. We spreken af dat ik na hem geholpen te hebben al zijn schulden heb betaald toezicht zal houden op zijn financien tot hij het zelf kan. Daar gaat hij mee accoord. Maar.. nu blijkt dat hij weer in problemen is geraakt, achterstand huur bijv. rekening niet of veel te laat betaald enz.
  Blijkt dus dat hij het niet kan en raad ik hem aan dat ik het van hem zal overnemen.
  Omdat hij zelf toe moet geven dat hij er weer een zootje van heeft gemaakt gaat hij er ‘morrend’ mee accoord.

  Dag Wiels, Dag Rosier, Dag Schotte (Mavo niet afgemaakt geloof ik, creditcardfraude enz,) Dag Jamol (belastingachterstand, Dag sjeikh el H (ook belastingachterstand) enz enz
  Dag Carlos (klopt het dat je ook belastingachterstand had),
  Kortom gewoon opdonderen allemaal. Jullie zijn het schuim van deze natie.

 2. JanC is een kloon van pastechi eters Wiels, Cooper, Rosier en de rest van dat geteisem. Dat is toch volstrekt duidelijk.

 3. @ JanC,

  Deze regering zit er nu vanaf 10-10-10 oftewel bijna 2 jaar. In die tijd hebben ze niet veel voor elkaar gekregen, anders dan continu reizen en veel ruzie onderling.
  Niemand heeft hen verplicht dit land te gaan regeren, daar hebben ze zelf voor gekozen en derhalve accepteren ze ook de verantwoordelijkheid voor alles wat er geschiedt. Echter, deze club heeft een andere manier van handelen en daar ben jij ook een groot fan van:
  Alles wat goed gaat is de verdienste van de regering.
  Alles wat fout gaat is de schuld van de PAR.
  Maakt niet uit dat ze er destijds ook bij waren en ook toen in de regering zaten.
  Beetje simpel gedrag niet waar ?
  Wanneer het zo’n puinhoop was als dat ze beweren dan horen ze met daadkrachtig beleid te komen om de ‘rotzooi’ op te ruimen. In bijna 2 jaar tijd hebben we echter nog niet veel gezien.
  Alleen een groter wordend begrotings tekort, maar dat noem ik geen verdienste.

 4. @ Jan C/L. Hoe krijg het voor elkaar zo veel leugens bij elkaar. De ergste: 1,7 miljard schuld (je geeft dus toe, dat jouw regering 800.000 meer schuld heeft gemaakt) is dankzij het beruchte verraad van Cooper (MAN), die de 100% schuldsanering afwees. Met een surplus van 50 miljoen en alles voorbereid zoals AZV en ziekenhuis wil je dat geen gezonde startpositie noemen. Dus van 50 miljoen surplus naar ruim 150 miljoen negatief noem je wel een gezonde positie? Mag ik je huishoudboekje eens zien met schulden die je moet afbetalen, omdat je ook een gat in je hand hebt?

 5. Het is misschien een krasje op onze autonomie, maar een aanwijzing zou best eens de enige redding voor ons land kunnen betekenen en dat gokje zou ik best willen wagen.

 6. @Jan C, en al die fabrieken die door de PAR zijn gesloten.. je bent een payaso! Jammer voor jou maar het is afgelopen met jou PAR verhaaltje! vergeten wie er in de regeringen zaten toen.. Constancia, Asjes, Cooper en Schotte oa..

 7. Dat klopt Rietje, het beleid is het probleem. Deze regering heeft een beerput geërfd.
  – Zogenaamd gezonde start positie 2,5 miljard schuld.
  – Al die garanties waar de vorige PAR regering heeft gegeven. Denk aan al die hotels.
  – Te korten in pensioenfondsen
  – te korten in gezondheidszorg
  – oude ziekenhuis die nu aandacht behoeft.
  – de economie gebroken door acties die rapport van Lennep heeft aanbevolen (E. van Lennep et al., Schuld of toekomst: rapport van de tripartiete commissie schuldenproblematiek Nederlandse Antillen en. Aruba.)

  Dit allemaal dankzij PAR. En nu doet men dat deze regering zo slecht is.

 8. Niet de aanwijzing tast de autonomie aan, wel het beleid dat aanleiding is geweest voor de aanwijzing. oorzaak en gevolg niet omdraaien!

 9. @ Jan C/L. Daar kom je nog wel achter dan. Het is zoiets als dat Wiels tegen jou heeft gezegd van de Julianabrug in de St. Annabaai te springen en dat je dat dan ook moet doen, want anders ga je in een bodybag naar Nederland.

 10. Beste Zorro,
  Waarom winnaars en dus ook verliezers? Er zijn geen winnaars of verliezers. Vergeet niet dat de regering in dienst is van de bevolking en niet andersom. Het Cft is een onafhandelijk orgaan dat de begroting toetst aan een aantal vooraf overeengekomen regels. De begroting voldoet of voldoet niet. En als ie niet voldoet dan zijn er alleen maar verliezers, want de bevolking betaald….iedereen dus.

 11. hopi skuma, tiki chocolati. Hopi palabra, pero echte action……

 12. wat houdt aanwijzing in?
  net al richtingaanwijzer op een auto? wat de veel mensen niet gebruiken.

 13. Minister Spies zal Curacao nog 1 gelegenheid geven om orde op zaken te stellen, maar Jamaloodin zijn woorden zal blijven volhouden, zal er op zeker een aanwijzing komen. Jamaloodin kan nooit van het Cft winnen.