• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Curaçaose economie kenmerkt zich door een fundamentele onevenwichtigheid. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK). Volgens de KvK ligt een groot deel van de oplossing voor de onevenwichtigheid in de ‘export, export en export!’

 
De exporterende sectoren tonen volgens de KvK al jaren een zeer moeizame ontwikkeling. Aan de andere kant groeien de niet-exporterende sectoren, zoals de gezondheidszorg, de sociale zekerheid en de overheids-NV’s. “De scheve verhouding tussen exporterende en importerende sectoren heeft dan ook geleid tot een toename van structurele tekorten op de betalingsbalans”, schrijft de Kamer in een persbericht.

Belastingverhoging
“De regering wordt geconfronteerd met financiële tekorten op de overheidsbegrotingen van 2011 en 2012 en bij de ziektekostenverzekering en de algemene ouderdomsvoorziening”, gaat KvK verder. “Om deze financiële problemen op te lossen zoekt de overheid zoveel mogelijk dekking door belasting- en premieverhoging. De belasting- en premieverhoging kan daardoor gemakkelijk oplopen tot 10 procent of meer in de komende jaren.”

Export
Doorzetten van dit beleid verergert volgens de KvK de fundamentele onevenwichtigheid van de economie. “Er is geen sprake van een duurzaam economisch beleid, als de groeipotentie van de export via belasting- en premieverhoging wordt verzwakt”, aldus de KvK. “Een evenwichtige verhouding tussen de sectoren vereist een versobering van de uitgaven in met name de gezondheidszorg. Tegelijkertijd moet een beleid worden ontwikkeld waarmee de financiering van de collectieve sector zo min mogelijk ten koste hoeft te gaan van de exporterende sectoren. Naar de mening van de Kamer ligt een belangrijk deel van de oplossing in export, export en export!”

6 reacties op “KvK blikt terug op ontwikkeling economie”

 1. Medereaguurders let toch niet op Rita. Dat is een alias voor Wiels cs, Schotte cs en de rest van de pastechi-eters.

 2. @ Edgar. Onze rita maakt nooit grapjes en laat het lachen om haar domheid aan ons over. Ze wil ook alle landhuizen, gebouwen en huizen uit de koloniale tijd toch ook neerhalen, zodat Curacao lijkt op Rotterdam na het bombardement. Nou dan. Rita kent geen grappen laat staan lachen en is een triest figuur.

 3. @ Rita,

  Ik hoop dat je een geintje maakt, want het is moeilijk te geloven dat je het serieus bedoelt.
  De 80/20 regeling creëert geen werk, die verschuift alleen het betalen van werklozen en onwerkwilligen naar de bedrijven en die gaan daardoor nog sneller naar de kl*ten.

 4. @edgar, en daarom komt deze goede regering met de 80/20 regeling. dan is er werk voor de ydk die door de ydk zal worden gedaan

 5. Ja alleen maar reizen en zorgen voor jezelf.. verder doet de regering niets voor het land

 6. Lijkt me een goed idee…………….premies en belastingen verhogen oftewel koopkracht van de burgers nog verder omlaag……………….waardoor nog minder consumptie……………meer bedrijven de deuren voorgoed dichtdoen…………..meer mensen op straat en dus een nog lagere koopkracht.
  Enige oplossing is gewoon minder geld uit gaan geven en nu eens paal en perk stellen aan het idiote gedrag om altijd maar pilletjes uit te schrijven zodat een Yu Di Korsou trots kan melden dat hij ‘echt wat had’ toen hij gewoon geen zin had om te werken.
  Wat echt op de schop moet is de mentaliteit alhier.
  Met een mentaliteit van niet-werken zullen we er nooit gaan komen. Er staan langs de weg geen bomen waar geld aan groeit, geld zul je gewoon moeten verdienen door te werken en niet door lui achterover te hangen.