• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) heeft het kort geding dat was aangespannen tegen de regering verloren maar laat het daar niet bij zitten. Dat meldt VIPP in een persbericht. Met de advocaat worden de mogelijkheden bekeken voor hoger beroep of andere stappen.

VIPP spande het kort geding aan omdat zij vinden dat de regering drastische maatregelen neemt. De overheid wilde met ingang van deze maand maximumprijzen invoeren voor medicijnen. Tijdens het kort geding gaven zij echter aan dit te willen opschorten naar 1 september zodat de al reeds ingekochte medicijnvoorraad nog verkocht kan worden tegen de oude prijzen.

Hard aangepakt
De vereniging vindt dat de sector eenzijdig hard aangepakt wordt als de maatregelen van de regering onveranderd worden doorgevoerd. Daarnaast geven zij aan dat inkrimping van de sector heel wat ontslagen tot gevolg zal hebben en het risico van een chronisch tekort aan geneesmiddelen. “Wij erkennen dat het voor een kort geding niet mogelijk is om alle aspecten tot de bodem uit te pluizen, maar wij hebben sterk de indruk dat de rechter wel erg goedgelovig is ten aanzien van de intenties van de regering.” De VIPP zegt namelijk dat hun argumenten worden genegeerd.

Uit den boze
“Pas tijdens de behandeling van de zaak bleek het mogelijk om een redelijke overgangsperiode (grace period) in acht te nemen om de voorraad tegen de oude prijzen kwijt te kunnen raken en dat revaluatie van de lijst van maximumprijzen nodig is, omdat die van de regering van geen kanten klopt”, zegt de VIPP. “Eerder was dat uit den boze en is de regering juist de inhoudelijke discussie met de sector stelselmatig uit de weg gegaan.”

Beroep aantekenen
“De maatregelen zijn opgelegd. De sector had te slikken.” De VIPP heeft na de uitspraak niet de illusie dat de houding van de overheid zal veranderen. “Integendeel, de regering zal zich gesterkt voelen en er een legitimering in zien om door te drukken.” Vanwege de uitkomst van het kort geding, beraden de leden van de VIPP zich om beroep aan te tekenen of andere stappen te nemen om het afbraakbeleid van de regering te stoppen.  Dit om de continuïteit en kwaliteit van de sector te garanderen.

6 reacties op “VIPP: sector wordt eenzijdig hard aangepakt”

 1. www.sfk.nl/nieuws-publicaties/PW/2012/west-europese-geneesmiddeluitgaven-nivelleren

  www.medicijnkosten.nl/

  voor de liefhebbers…

 2. De prijzen voor medicijnen zijn op Curaçao 2 tot 3 x duurder dan in Europa.
  Vergelijk de prijzen maar eens. Een eenvoudig voorbeeld? Paracetamol 50 stuks Eur0.99 x koers 2.25 = Ant. 2.23 is 0.045 per stuk
  Curaçao prijs Naf 3.02 voor 30 stuks =0.10 per stuk. Dit prijsverschil komt u bijna voor alle medicijnen tegen.
  Opmerker

 3. mijn vraag is.. waarom importeert het gouvernement niet zelf de medicijnen?
  edgar ga jij een lening aanvragen en risico lopen zonder winst.ik ruik een jaloezie bij jou.
  als de importeur snachts wakker ligt ben jij zeker bij façade. dat is het verschil.

 4. Monopolie en geforceerd hooghouden van medicijnen ten koste van mensen die vaak voor hun leven afhankelijk zijn van specifieke medicijnen.
  In mijn directe omgeving weet ik uit ervaring dat iemand die afhankelijk is van een toevallig duur medicijn in vergelijking tot andere landen dit middel hier ruim 2x zo duur is !
  Op schandalige manier profiteren leveranciers van die medicijnen van hun machtspositie ….. SCHANDALIG & MISDADIG !!!!!!

 5. @ Edgar, ja we zien dat met het water (eerste levens behoefte) ook, dat gaat heel goed in handen van de overheid, word geen winst gemaakt, en is dan gelukkig ook heel goedkoop………….ik denk dat ik maar niet verder zal gaan.

 6. Het is mij zoiezo volstrekt onduidelijk waarom op medicijnen een winstmarge moet worden gemaakt. Medicijnen zijn een eerste levensbehoefte en dienen gewoon tegen kostprijs te worden geleverd oftewel gewoon in handen van de overheid nemen.
  Dan kan centraal worden ingekocht, opslag centraal en blijven de prijzen laag. Hoeft er ook niemand aan het Spaanse Water te wonen van de opbrengst van de verkoop of nog een 60 voet jacht erbij te kopen.