• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag oppert Gommert Jan Krijger het idee om het SEHOS op te knappen tot multifunctioneel kantorencomplex.

De regering is op zoek naar een locatie voor het nieuwe ziekenhuis ‘Nos Hospital Nobo’. Op zich een nobel streven omdat het dan beter bereikbaar is, goed voor de economie om een groot project te realiseren en voor veel werkgelegenheid zorgt in de bouwsector. Maar wat gaat er dan met het grote pand gebeuren waar het Sint Elisabeth hospitaal sinds jaar en dag gehuisvest is? Hoe snel zal Otrobanda verpauperen als daar niet iets voor in de plaats komt dat voor veel bedrijvigheid zorgt? Ik probeer een win-win-situatie te bedenken waar de regering, Bisdom Willemstad (eigenaar van het pand), de lokale ondernemers van Otrobanda maar ook de hele bevolking wat aan heeft.

Stel de regering neemt het besluit om het oude Sin Elisabeth van het Bisdom Willemstad te kopen met de omliggende terreinen. Er wordt een masterplan samengesteld om het pand te renoveren en er een nieuwe bestemming voor te geven. Ons land Curaçao telt ongeveer 100 kantoren (zoals ik in het telefoonboek heb nageslagen) van ministeries, overheids nv’s, overheidsstichtingen en die ik misschien nog vergeten ben. Al deze instanties betalen maandelijks huur en sommigen zelfs bedragen die kunnen oplopen tot 62.000 gulden per maand.  Vaak moet je van het ene kantoor naar het andere rijden om een paar vergunningen in orde te maken. Het zou een heleboel tijd en geld schelen als ze allemaal bij elkaar ondergebracht zouden worden in één gebouw. Het Sint Elisabeth bijvoorbeeld.  Dat je naar één locatie rijdt en daar alles kan regelen.

Alle kamers en afdelingen van het hospitaal kunnen omgebouwd worden tot een multifunctioneel kantoorcomplex. Waar vele diensten en stichtingen ondergebracht kunnen worden. Als toekomstig eigenaar van het pand elimineer je al die hoge huren die je nu per maand kwijt bent. Een simpel rekensommetje laat al snel zien dat je binnen een paar jaar alle investeringen terugverdiend hebt en daarna geen huur meer hoeft over te maken en dus kostenbesparend bezig bent.  Geld dat we hard nodig hebben om de infrastructuur van het eiland te verbeteren, de wijken leefbaarder te maken en werkgelegenheid te scheppen. Daarnaast is het voor de bevolking tijdbesparend als je naar één kantorencomplex hoeft te rijden om al je vereiste documenten in orde te maken.

Doordat je veel overheidsinstanties in een centraal complex onderbrengt zal er een grote toestroom zijn van mensen in Otrobanda en voor veel bedrijvigheid zorgen en dat komt ten gunste van de lokale ondernemers. Dit zal de economische ontwikkeling van Otrobanda een goede stimulans geven en voor meer werkgelegenheid zorgen in de directe omgeving van het overheidscomplex. Volgens mij is dit idee de moeite waard om over na te denken, aangezien het een win-win-situatie voor iedereen zal zijn. De regering werkt kostenbesparend, de bevolking spaart tijd en geld uit en hoeft niet het hele eiland over om allerlei documenten te regelen, de winkeliers van Otrobanda hebben er veel baat bij, het kan voor meer werkgelegenheid zorgen in dit deel van het eiland, de buurt zal opbloeien en de veiligheid zal toenemen.

Een meedenkende en positieve burger

14 reacties op “Ingezonden: Het is maar een idee”

 1. Kijk maar uit dat je niet ontvoerd wordt in de gedachte….

 2. Prima plan ik roep al lang het zelfde maar dan op het oude amstel terrein of op de plek van het bouval tegenover centro pro arte lekker centraal, het zal wel werkeloosheid creeren; het merendeel van de bodes kan naar huis IT kan gecentraliseerd worden, het halve wagen park van de overheid kan terug naar de lease maatschappij en zelfs bellen kan intern. Het sehos zou meer een mooi hotel kunne worden hier heeft Otrabanda meer aan mbt de horeca en winkels ook zal er met meer toerisme in de stad het goast town idee van punda verkomen worden. Het zou prachtig zijn om het voorbeeld van het college hotel in amsterdam te volgen. Hoe dan ook het Sehos gebouw moet in gebruik brijven en gerenoveerd worden.

 3. ik wist direct na het lezen van dit plan dat ik er wel wat in zag en eruit zou komen maar ik ben 6uur aan een stuk door bezig geweest modellen te schrijven en berekeningen te maken om een oplossing te vinden voor de politieke vrienden. Het zijn er gewoon te veel 🙁 En aangezien we niet weten uit welke partij deze meedenker komt is het beter het vertrouwen direct op te zeggen alvorens toe te geven dat het echt zo simpel kan.

  F… this plan, me kinderen werken toch niet bij de isla…., eehh ik bedoel het SEHOS en me bedrijf kan er ook niet aan verdienen.

  ondanks dat we geen reden hebben om iets of iemand kapot te maken en de grond in te boren vraag ik 1 (één) goede reden waarom dit een slecht plan is….TAKE YOUR TIME!

  ps: “Een meedenkende en positieve burger” for President!!

 4. Maar.. MAAR …
  Dan kunnen we onze netwerken van pastechis niet meer in stand houden, tog ???
  FF overleggen met onze compadres en geldschieters…………………………..
  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$……………????????>>>>>>>……………..$$$$$$$$$$$$$$$$$
  Uitslag: $$$$$$$$$$$$$$$………?????????????…….%%%%%%…………
  Kunnen wij als democratisch orgaan (statenleden en ministers + criminele aanhang/support) NIET mee instemmen !!!!!!!!!!!!!!!!
  Stel je voor, straks krijgen we een strak geregelde en gecontroleerde organisatie en wat dan met onze NEVENINKOMSTEN als statenleden & ministers ????

 5. was getekend “Een meedenkende en positieve burger”?? Een burger die MEE denkt! Impliceren dat deze politici denken is een grove belediging aan hun adres en daar is niets positiefs aan. En het idee zelf… Dit zou betekenen dat bijvoorbeeld een dienst als arbeidszorg zou moeten verhuizen uit hun hotel boven de te dure parking. Die arme ambtenaren hoeven niet langer door smalle gangen en met zijn drieën op een kamer waar het enige raam niet open gaat en de kassa balie ook maar een hotel kamer is met een stuk glas in de deur. Wat gaat er gebeuren met de bevriende ontwikkelaars die niet langer geld vangen voor al die gebouwen die oorspronkelijk nooit als kantoor of voor die functionaliteit gebouwd zijn en waarvoor er wat-de-gek-er-voor-geeft bedragen betaald worden. Moeten we voor die dan ook een schouder-, …oooh die missen we al, kost-me-kopbelasting instellen?
  Dit out of the box plan is griezelig perfect….daar moet iets mis mee zijn.

 6. Prima plan. Maar voer het pas uit als HN er staat, want anders vrees dat de patiënten bij Hilton terecht komen.

 7. Prima plan!

 8. Iedereen die tegen dit idee is heeft slechte bijbedoelingen. Het idee is trouwens al op meerdere plaatsen in de wereld toegepast. Google er maar eens op.

 9. goed idee, maar van mij mogen ze het Sehos opknappen, want er is toch geen geld voor een nieuw ziekenhuis.

 10. Geachte heer Krijger,
  Hiermede verzoeken Wij uw misschien goedbedoelde ideeën voortaan niet verder rond te bazuinen. Ik,Ik, Ik en de aan mij ondergeschikte ministers maken , tezamen met enkele niet nader te noemen personen op de achtergrond,hier het beleid. Een beleid dat goed is voor mij….eh…ik bedoel natuurlijk het gehele Curaçaose folluk . ( schrijf ik dat goed?). Zeker houtsnijdende ideeën zullen Mij en Mijn ondergeschikten alleen maar in verwarring brengen en ons van het Ons welvarender makende beleid afleiden.
  Met de minste hoogachting
  Uw minpres Dr .hc. ( voor uw informatie : hc staat voor hoogste categorie. Daarvoor is minimaal een vooropleiding op Mavo 3 vereist. En connecties natuurlijk !).

 11. Jammer, dat zo’n geweldig kostenbesparend plan tegen het beleid van deze “regering” indruist, maar niet getreurd want tegen de tijd dat een nieuw ziekenhuis klaar is of daarvoor uberhaupt de eerste steen zal worden gelegd met het portret van Jacinta in de foyer zitten deze boeven op een plek met een vette bankrekening waar ze niet te pakken zijn. Een nieuwe regering zal zich daarover serieus moeten buigen.

 12. met zo’n plan zullen de zakkenvullers echt niet mee instemmen!

 13. Gommert: dit is 1 FANTASTISCH idee !!!

  Aan alle kanten een win-win-win plan !!

 14. Heel goed idee maar niet heus,je vergeet een ding en dat is,als zo’n kantoorgebouw voor de overheid word gerealiseeerd dan weet een ieder van elkaar hoe laat ze op het werk verschijnen en hoe lang ze pauze nemen en hoe laat ze weer met de noorderzon vertreken nee meneer daar hebben deze heertjes totaal geen zin in,mocht het wel zo zijn zorg dan voor één ingang en één uitgang met een prik klok. en de rest dicht spijkeren die hap.