• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De schoolgebouwen op Bonaire en Saba krijgen de komende tijd een fikse opknapbeurt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) trekt voor Bonaire 20,5 miljoen dollar uit en voor Saba 7,6 miljoen dollar. Bestuurscolleges van beide eilanden tellen ook een bedrag neer.

Sinds de transitie van 10 oktober 2010 is onderwijshuisvesting een verantwoordelijkheid van het eilandbestuur. OCW en de Openbare Lichamen hebben zich samen ingespannen om de schoolgebouwen in een goede staat te brengen, zodat daarna het eiland van haar eigen begroting kan voorzien in het onderhoud van de gebouwen.

Kosten Bonaire
De plannen voor de schoolgebouwen op Bonaire kosten in totaal 39.6 miljoen dollar. Het eilandbestuur heeft nu besloten om de komende jaren zelf in totaal 19.1 miljoen dollar bij te dragen uit de zogenaamde verhoogde vrije uitkering. De opknapbeurten op Saba gaan gepaard met een totaalbedrag van 8.9 miljoen dollar. Saba neemt 1.3 miljoen dollar voor haar rekening. De plannen gaan deze grote vakantie nog van start.

Verhoging
Het OCW had eerder al 13 miljoen dollar toegezegd aan Bonaire. Deze bijdrage wordt nu verhoogd naar 20.5 miljoen dollar. Een deel van de beschikbare middelen is ingezet om de nieuwe HAVO/VWO te realiseren. Na de uitvoering van het plan zullen alle scholen beschikken over goede huisvesting en zal de Bonairiaanse overheid structureel financiële middelen via haar begroting beschikbaar stellen voor het jaarlijks onderhoud.

Nieuwe plannen
Voor de schoolgebouwen op Saba was eerder een bedrag toegezegd van 7.2 miljoen dollar. Sindsdien is gebleken dat de plannen voor een nieuw te bouwen brede school (een combinatie van kinderopvang, school, naschoolse opvang, buurtwerk en sport) in The Bottom bijna dubbel zoveel zouden gaan kosten. Om deze reden is besloten geen brede school te bouwen in The Bottom, maar de huidige gebouwen in St. Johns volledig te vernieuwen. Dat kan binnen het beschikbare budget en ook sneller worden gerealiseerd. Ook kunnen in St. Johns veel van de faciliteiten gerealiseerd worden die passen bij een brede School.

5 reacties op “Geld voor schoolgebouwen Bonaire en Saba”

 1. @Sjors: belastingen zijn hier hoger dan in Nederland dus ik zie graag het Nederlandse belastingstelsel tegemoet! Inkomstenbelasting is hier hoger dan in Nederland. BTW is in Nederland lager dan hier aangezien OB bij ons is cumulatief en kan oplopen tot veel meer dan 19%.

  Immigratie: zelfde regels over en weer. Ben ik helemaal voor. Wij zijn allemaal Nederlanders dus gelijke regels graag. Nederland kan lekker gaan betalen want onderwijs, gezondheidszorg, uitkeringen etc. Het moet allemaal op Nederlands niveau komen. Dat geld moet uit de gezamenlijke pot komen, dus Nederland zal verhoudingsgewijs veel meer gaan betalen voor deze eilanden. So be it. Gelijkheid brengt nou eenmaal verplichtingen – ook van Nederland – met zich mee!

 2. @Johnnie,

  Inderdaad. Met jou eens. Curacao heeft de boot echt wel gemist. Curacao stapt liever niet op de boot. (maar klagen wel…nu dus even afwachten hoeveel Curacaoenaren dit gaan aangrijpen om over Nederland te klagen. Zij wel….wij niet. 10-2010. Remember?)
  Bonaire en Saba. ZIJN Nederland. Hebben zelfs provincierechten en worden zo behandeld. Kost even tijd, maar dan heb je ook wat. 😉

  Veel zullen roepen; Het gaat Nederland vast daarom…of hierom! Die eilanden helpen dat wil Nederland tóch niet?
  Zie hier. Dit is nog maar het begin.

  Heb het al eerder gemeld: Wil Curacao van die regering af? Doe dat dan! Maak je eens sterk!

  (of geniet de gemiddelde Curacaoenaar van hoe het nu gaat? Dan moet je blijven zitten en blijven klagen en schelden op Nederland. Dan komt er vást wel meer steun……)

 3. @Zeno, dezelfde rechten als jij ook dezelfde belastingen betaald! en tegelijks geen immigratieregels meer voor makambas die naar Bonaire willen gaan. niet alleen de lusten vriend!

 4. Kijk een aan! Op Boneiru wordt het onderwijs wel aangepakt. Ban pidi referendum nobo pa nos yunnan tambe hanja mesun oportunidad menera e Bonerianonan. Nos ke mesun derechi ku e makambanan!!! Dezelfde rechten als de Nederlanders in Nederland graag!!

 5. Toch grappig dat miljoenen dollars naar BES eilanden gaan voor scholings projecten/huisvesting.

  Jammer dat Curacao zich zo te kijk zet door af te zetten tegen nederland en niet de samenwerking zoekt voordit, Zie voorbeeld Aruba wat andere ook al schreven.

  Jammer Curacao Boot gemist.