• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Aruba en Nederland gaan nauwer samenwerken op het gebied van onderwijs, cultuur, wetenschap en emancipatie. De Arubaanse minister van Onderwijs Arthur Dowers en de Nederlandse minister van Onderwijs Marja Bijsterveldt tekenden vandaag de overeenkomst.

Om de wetenschap in de Cariben te versterken wordt een kennisnetwerk opgericht waar in elk geval Carmabi op Curaçao en een multifunctioneel kenniscentrum op St. Eustatius in participeren. Daarnaast wordt door het NWO een breed onderzoeksprogramma ‘Wetenschap op de Cariben’ opgezet met wetenschappers en onderzoekers vanuit Nederland en de Cariben. Op het gebied van monumentenzorg wordt de bestaande samenwerking voortgezet. Een nieuw onderwerp in de samenwerking is het immaterieel erfgoed, waar Aruba rijk aan is.

Verbeteren
“Hiermee tonen we commitment om samen te werken en onderkennen de wederzijdse belangen op het gebied van onderwijs, cultuur en wetenschap”, liet Dowers weten. Ook Bijsterveldt toonde zich positief over de samenwerking. “Zo kunnen we het onderwijs in de Cariben nog verder verbeteren.”

19 reacties op “Aruba en Nederland slaan handen ineen”

 1. zo zie je maar nederland bouwt alle hulp af op Curacao, bevooroordeeld de andere eilanden
  en wij maar denken dat we het middelpunt van de wereld en dat curacao met onzr aftandse isla en verouderde haven onmisbaar zijn.
  Droom maar lekker door.
  enne het gas en olie is van Bonairre hoor en nederland heeft tenminste gled om er naar te zoeken.

 2. @ Choller-Chulo:

  Het leven op de “pof” heeft niets te maken met de houding t/o NL. Feit is dat de werkeloosheid cijfers op Aruba lager zijn, criminaliteit beter wordt bestreden, culturele zaken beschrermd worden, er niet wordt afgegeven op toeristen enz.. Dit heeft jaren lang tijd nodig gehad, ik wil alleen maar zeggen dat Curacao hiervan kan leren.

 3. @De Goede Sint. Helemaal waar wat je zegt. En dat begint al op school waar je niets meer dan Papiaments kunt leren. Daar begint de tweedeling. Heel bewust gepland allemaal. Als je echt begaan bent met de toekomst van de kinderen van Curacao, leer je ze vanaf de lagere school Engels en Spaans te spreken en te schrijven. Maar dan kunnen ze wel zelf allemaal dingen lezen uit die grote boze wereld en zich een eigen mening vormen. Dat kan niet, want Wiels zegt dat hij tegen “Zijn Volk” , “in naam van God” spreekt. (Onafhankelijkheidsverklaring)
  Een heilig boontje dus.

 4. Ik heb nog nooit een goede reden gehoort van de politici van curacao, waarom ze zo graag onafhankelijkheid willen.
  wat is daar het grote voordeel van?
  het is niet in het belang van het volk, alleen maar in het belang van de politici
  dan hebben ze helemaal geen controle meer en kunnen ze zich nog rijker stelen.
  en Wiels als volksmenner weet het domme deel van deze samenleving te overtuigen.
  helaas is dit deel van de mensen rijk vertegenwoordigt, om dat de politiek hier het volk vooral dom wil houden.

 5. @ Choller Chullo, Moet je toch even op deze site de moeite nemen de brief te lezen die Cft heeft gestuurd aan Schotte, Jamaloodin en Asjes. Wellicht gaan dan je ogen open over de situatie op Dushi Korsou. De wal is het schip aan het keren hier. Dat gaat niet zonder deuken.

 6. Aruba is al een paar jaar bezig met het flink aanhalen van de banden met Nederland en dat heeft hen al veel werkgelegenheid, subsidies en projecten opgeleverd.
  En geen van die projecten tast de onafhankelijkheid van Aruba aan, ze beslissen nog altijd zelf, maar begrijpen heel goed dat het veel beter is om samen te werken dan als een klein kind te gaan lopen jammeren, schreeuwen en mekkeren.
  Wanneer beginnen de politici alhier dat eens te begrijpen ?

 7. Van enkelen hoor ik hier alleen maar weer verwijten.
  Nederland doet iets samen met Aruba en Curacao staat weer…OF Nederland af te kraken….OF Aruba.
  Enne…in 2030? ach, als dit zo negatief doorgaat….dan wordt er al helemáál geen samenwerking met Curacao gedaan.
  Dáárom wordt er meer met de andere eilanden geregeld!!

 8. Hoeveel mensen op het eiland willen nu echt met plezier studeren? Nadenken en vernieuwen zijn twee vieze woorden voor velen. Als je dat wilt móet je het eiland maar snel verlaten …… en zo daalt hier het gemiddeld IQ tot onder zeeniveau 🙂

 9. @ john

  Aruba mag dan wel “booming” zijn volgens jou maar ik zou er toch niet voor kiezen om er te gaan wonen om het simpele feit dat ze daar een structureel probleem hebben met gigantische schulden.
  Die zullen ze op 1 of andere manier ooit moeten gaan afbetalen maar vooralsnog heeft de regering daar gigantische oogkleppen op en negeren ze het probleem.

  “Leven op de pof” met een een zogenaamde “maxed-out credit card”… dat is Aruba.

  M.a.w. die “boom” is allemaal nu aangekocht op afbetaling terwijl ze de al reeds opgelopen schulden nauwelijks zijn begonnen af te betalen.

  Tja, zo kan ik mij ook rijk rekenen zeg!

 10. Laten we niet vergeten dat Aruba ook zijn momenten heeft gehad. Dus als Curacao nog in het koninkrijk zit dan zal in 2030 de regering ook wel met NL willen samenwerken. Geeft het wat tijd.. 🙂 Maar eerlijk gezegd ben ik bang dat we de route van Suriname opgaan en door NL over de rand van het koninkrijksnest gediwd worden, want dat willen de politici zo graag…

 11. Tsja, je merkt het nu al, Curacao is uit de gratie, Aruba is booming. Het zal duidelijk worden als de toerisme 2012 bekend worden > nu al is de bezetting lager als vorige jaren. vraag NL hulp bij het bestrijden van de criminaliteit, schreeuw niet het allemaal zelf te kunnen, vraag hulp aan Aruba, het is allemaal zo jammer hoe het nu gaat!

 12. Go Aruba, kijk omhoog, weg van de emmer met kikkers die elke hoogvlieger naar beneden blijven trekken. Onderzoek en wetenschap, op curacao weet helaas niemand waar dat over gaat. die interim rector van de una schijnt dr. te zijn (een van de functie eisen) maar heeft iemand ooit zijn proefschrift gezien??? ik geloof het pas als ik het heb gelezen, ik houd me aanbevolen als iemand het heeft gevonden

 13. Op Aruba zijn ze altijd al slimmer geweest en dat werd al merkbaar toen ze uit de Antillen van 6 stapten.

 14. Hou je volk dom dan weten en begrijpen ze niet wat je doet en geven ze je hun stem als je ze een BBQ en een T-shirt geeft moet MFK en PS hebben gedacht.

 15. WAKE UP KORSOU
  Weg met die EGO’s – MACHO’s en OPPORTUNISTEN
  gewoon samenwerken met behoud van trots en respekt voor elkaar !!!!!!
  NIETS MIS MEE, tog ????

 16. Hoewel het allemaal nog een beetje vaag is, straalt het positiviteit uit. En dat is goed. De wil tot samenwerken zal door sommigen wel (onterecht) worden uitgelegd als “buigen voor de kolonisator”, waar het kennelijk de wil tot echte samenwerking betreft.

 17. Nou, dit is wat je noemt slim te werk gaan, samen werken in plaats van je eigen ruiten ingooien.

 18. Aruba is volwassen geworden, maar curacao blijft voorlopig nog puberen…..
  triest voor curacao en die al die arme mensen in de achterstandswijken, die denken dat ze met deze huidige regering eindelijk geholpen gaan worden.
  het motto is bij deze marionetten: geef het volk brood en spelen, dan kunnen wij lekker ongemerkt onze zakken vullen.

 19. Aruba profiteert optimaal van haar goede relatie met Nederland. Daar kom je een stuk verder mee dan wanneer je je als schreeuwlelijk Wiels opstelt en denkt daarmee indruk te maken terwijl men in werkelijkheid in Nederland in een deuk ligt om de banananrepubliek die Curacao is geworden onder de MFK/PS.