• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) maakt zich zorgen over de beslissing van minister Carlos Monk van Onderwijs, Cultuur en Sport, om gratis onderwijs in te voeren. Het uitblijven van de beslissing maakt het moeilijk voor het RKCS om zich voor te bereiden op het komend schooljaar.

De directeur van het RKCS, Lisette van Lamoen-Garmers doet een beroep op ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs om de schoolboeken van hun kinderen toch zelf te betalen. Minister Monk heeft toegezegd dat het Landsbesluit er binnen anderhalve week is, maar Van Lamoen-Garmers heeft er weinig vertrouwen in dat het Landsbesluit er dan daadwerkelijk is. “Het RKCS kan niet zolang wachten, omdat er anders geen boeken zijn bij aanvang van het schooljaar”, aldus de directeur.

Voorfinancieren
Ouders die de boeken niet kunnen betalen, kunnen een beroep doen op de Giro. De bank wil de boeken voorfinancieren, maar dat zal de ouders volgens Van Lamoen-Garmers extra geld gaan kosten. Van Lamoen-Garmers legt aan radiopresentator Rick Hart van Radio Hoyer 2 uit waarom ze, ondanks het toegezegde gratis onderwijs, een beroep op de ouders van leerlingen doet.

8 reacties op “RKCS bezorgd over tot standkoming gratis onderwijs”

 1. @Zorro U begrijpt mij precies …. . Iedereen heeft dan in ieder geval dezelfde (!) druk van het boek in de klas. Nieuwe drukken met te verwaarlozen (!) wijzigingen worden vaak ènkel uitgegeven ten bate van de schrijver / uitgever. Natuurlijk niet altijd, hoor. Maar de taak van de leraar is om vernieuwde drukken kritisch te beoordelen en ènkel indien echt nodig als vervanging aan te laten schaffen. De besparing blijft hoe dan ook aanzienlijk, ja toch?

 2. @ Smile! Langer gebruik lukt lang niet met alle boeken, omdat nieuwe drukken veel van de oudere drukken kunnen afwijken. Iedere leerling moet dezelfde druk hebben met de laatste ontwikkelingen vooral op computergebied.

 3. dit wordt net als die gratis 10 uren internet voor iedereen.

 4. Jongens dit is aleen nog maar het begin.. straks met onafhankelijk is het echt nivo Haiti!

 5. Waarom de schoolboeken niet door de schóól aan te schaffen en door de leerlingen te laten HUREN (voor een symbolisch / democratisch bedrag)? En deze dus gedurende langere tijd steeds OPNIEUW te laten gebruiken? Zo leren de leerlingen meteen om fatsoenlijk met hun boeken ( en in hun latere leven ook met andere dingen) om te gaan. Dit systeem is trouwens al stokoud en wereldwijd toegepast.Je mag het in deze tijd ook nog eens een ‘groen’ idee noemen.

 6. 1-Moeten die boeken niet zowieso worden besteld? Of het voor de ouders nou wel of niet gratis is?
  2-Er zijn al veel mensen op vakantie dus als dat een grote groep is die het wel kan betalen- ze zijn er nu niet om het te doen.
  3-Hoe zat het met de regeling die al bestond? Gratis school voor arme mensen?

 7. Wiels heeft er in zijn niet te beschrijven onkunde en drammerigheid weer een puinhoop van gemaakt. Gaat hij zo nog 2 jaar door? Bodybag voor die man ?Oh my God ! Geef hem bijles, te beginnen met mavo 2. Wie niet lacht die Curaçao beziet …….

 8. “MonkeyBusiness” !!!!!!!
  (;q(=… Jagh…. (;q)=….