• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oppositiepartij PAR wil het fijne weten over de introductie van het speciale fonds ‘Yena bo tanki, yuda un bario’ (Vul je tank, help een wijk), waarbij een heffing op de benzine- en dieselprijs wordt gebruikt om het fonds te vullen.  In een brief aan premier Gerrit Schotte vraagt de partij om opheldering.

De regering heeft eind juni het besluit genomen om met ingang van 2 juli te komen met een heffing van 5 cent op elke liter benzine Mogas 95 en Low Sulfer Diesel. Met de extra inkomsten moet het fonds voor Sport en Recreatie in de wijken die deel uit maken van het ‘Plan Nashonal pa desaroyà Bario’ gevuld worden.

Benzineprijs
“Na veel druk vanuit de bevolking, verzoek om vergaderingen van de fractie van de PAR met Curoil, waar in opdracht van de premier geen gehoor aan is gegeven, heeft de regering besloten om de prijs van benzine te verlagen met een minimum. Maar aan de andere kant heeft de regering besloten om zonder de bevolking te consulteren, een speciaal fonds te introduceren”, schrijft PAR-Statenlid Marilyn Alcala-Wallé.

Fonds
Er zijn volgens Alcala-Wallé echter nog verschillende vragen over dit fonds en daarom heeft de PAR-fractie een brief gestuurd naar premier Schotte met verschillende vragen. De fractie wil onder meer weten welke juridische vorm het fonds krijgt en hoe de inkomsten worden gecontroleerd. Daarnaast vraagt PAR zich af waarom dit fonds onder het ministerie van Algemene Zaken valt en niet onder het ministerie van Cultuur en Sport.

Prijs
De fractie maakt zich ook zorgen over veranderende benzineprijs. “Vanaf deze week wordt het volk 5 cent per liter benzine gevraagd om bovengenoemd fonds te voeden. Wat moet het volk morgen betalen voor een liter benzine om het fonds te vullen?”, vraagt de PAR zich af. “Wanneer wordt het volk eerst geconsulteerd voordat beslissingen worden genomen die direct invloed hebben op de portemonee van de bevolking?”

23 reacties op “PAR wil opheldering over Sportfonds”

 1. @virago, we betalen al belastingen, ob ging naar 6 procent, alles is al duurder geworden en jij hebt er geen problemen mee? het volk kan dit niet betalen. jij met je pastechis wel. leg jij ons uit wat er gebeurt met het belastinggeld?

 2. We stemden voor “verandering”!
  De zon is nog gratis.
  Wat klagen we nog, alles was veel te duur doordat op vele stoelen rovers, dieven en corrupte bestuurders zaten.
  Die zijn allemaal vervangen en toen werd alles veel goedkoper.
  Of……. zitten er nieuwe rovers, dieven en corrupte bestuurders???

 3. Plan nashonal pa desaroya’ bario

  Het volk moet het land vragen wat ze voor haar kan doen!
  In dit geval 5 cent inleveren .
  in mij geval :vroeg het land het volk om mankracht:een kind!
  eerbiedig gehoorzamen .Het kost je altijd wat,5 cent of bloed/kracht.

  hup hup Schotte

 4. De PAR heeft de burger-initiatieven door zich erbuiten te houden bewust niet in de politieke sfeer willen trekken en desondanks werd de PAR ervan beschuldigd, dat ze achter Frente Sivil, Pro Pueblo etc. zit en dat is pertinent niet waar. Net als met 30 mei ’69 ontbreekt blijkbaar de druppel nog voor de burgers om in groten getale naar Forti te gaan zonder 30 mei te imiteren, want dat zou wel erg onverstandig zijn.

 5. Ik dacht net nog toen ik stond te tanken,PAR ga de straat op met je duizende aanhangers,of zijn jullie bang dat dat niet democratisch is,en ik dacht ook hé weer 2,00 voor het potje, maar alleen, voor WIE?????????????????????????????.

 6. @Chaetodon Capistratus (vieroogig makamba visje),

  Ook grootste partijen kunnen flut partijen zijn! 😉

 7. Als PAR echt moeite heeft de huidige regering en als grootste partij (betekent grootste achterban), dan moeten zij die manifestaties zoals een Frente Sivil etc.. niet aan hun overlaten. Als er blijkbaar echt iets mis is (wat volgens hun duizenden brieven het geval is), dan moeten zij hun achterban op trommelen en de straat op gaan tot dat de huidige regering aftreedt!

  Wat doen zij nu? Alleen maar brieven schrijven en waarschijnlijk via de achter deur ergens geld vangen??? Niks doen staat in dit geval gelijk aan medeplichtig zijn.

  In Nederland kan je bijvoorbeeld strafbaar zijn als je een persoon in nood niet helpt, maar slechts staat te kijken…. PAR kijkt alleen maar!

 8. @ rudy. PAR, ik wil een opheldering hebben van de 3 miljioen van de BRANWEERAUTOS.

  Misschien heb je het over het hoofd gezien of niet begrepen, maar dan nog maar een keer speciaal voor jou. Ook de media hebben dat destijds uitvoerig uitgelegd. De PAR heeft hier niets mee te maken en weet er niets van noch enig andere politieke partij. De afdeling brandweer en politie viel onder de gezaghebber als hoofd daarvan en was ook geen verantwoording schuldig. Probeer het svp niet nog een keer te vragen.

 9. @ Jan C/L. Daar is een referendum voor gehouden en dus instemming van het volk. Vraag maar aan Cooper van de MAN, die de 100% schuldsanering niet wilde, zodat we nog met een schuld van 1,7 miljard zitten weliswaar tegen een gunstiger rente.

 10. PAR heeft ook niet het volk geraadpleegd toen ze de rijkswetten gingen tekenen.

 11. PAR, ik wil een opheldering hebben van de 3 miljioen van de BRANWEERAUTOS.
  Niemand praat er meer over. Jullie zijn geen haar beter dan deze regeriung .
  Door jullie slechte onderwijsminister en de levensomstandigheden zijn er zoveel ydk, die naar nederland zijn verhuisd. door jullie in de 10 jaren slechte regerinsperiode.
  vergeet het svp niet. doe niet alsof jullie nu beter waren op dit moment zitten jullie, PAR,
  de ydk, te foppen, en telkens deze stomme groep op te hitse, vragen te stellen,
  zodat zij lekker in de war brengen,Het egste is dat deze groep mekaar publiekelijk
  zitten uit te schelden. Par ik zie jullie al lachen.

 12. @ Kasuari. Dat is democratie : een stem tekort en je hebt geen stem meer.
  Flutpartij PAR is overigens wel de grootste bij de laatste verkiezingen.

 13. Heeft wat weg van het oude Cuba, waar de politieagenten hun salaris uit de parkeermeters moesten halen.

 14. @Kasuari We zitten op een lijn.
  De auto is net zoals in veel landen de melkkoe aan het worden voor de overheid. Het kwartje van Kok is ook nooit verdwenen. Nu is het nog 5 cent. Volgend jaar zegt men toch iets meer nodig te hebben om het bario plan te kunnen afronden etc etc.
  Definitie van een Curacaose boekhouder:
  Hij houdt meer dan dat hij boekt….8)

 15. kijk laat me je haarfijn uitleggen. Curoil is failliet. 5 cent in het potje van schotje is het zelfde als cocaine in het potje van een verslaafde zetten. weet je wat gebeurd als ie moet? je ziet het na een paar maanden jaaa we moesten het leeghalen.

 16. Opheldering? Het is glashelder. 5 cent voor het zakkenvullen van onze bestuurders. Ze hebben klaarblijkelijk nog niet genoeg gejat.

 17. Misschien tijd dat de dieven van der Dijs en Dos Santos maar eens geld sponseren voor dit soort dingen dan hun zakken te vullen!

 18. Volgens mij haalt men meer geld binnen om voor elke brief dat de PAR heeft geschreven 5 cent te incasseren….

  Oppositie van niks! Jammer dat er zo weinig keus is op het eiland, dus voorlopig zullen we altijd wel opgescheept zitten met flut partijtjes!

 19. Zo’n sportfonds betaal je vanuit de begroting of niet als je al een gigatekort hebt. Dat fonds is namelijk geen eerste levensbehoefte voor deze wellicht wèl druk pingende wijken ……. Hoe danook, om dat geld dan maar via de benzineprijs te claimen is ordinaire diefstal!

 20. Ordinaire belasting-verhoging

 21. De PAR wil helemaal geen opheldering. Ze willen lekker blijven zitten en geen vijanden maken zodat ze nadat deze regering is gevallen rustig op het pluche kunnen kruipen.
  De vertoning van de PAR de laatste 2 jaren is ook niet echt om over naar huis te schrijven.

 22. Typisch voorbeeld van een actie van iemand die zich groter dan de rest waant en helemaal vergeten is dat hij een mislukte MAVO student en broodjesbezorger is. En helaas door de laffe meelopers waarmee hij zich omringt (Thode, Rozier, van Rijn, Osepa) in die waan wordt gelaten.

  Dit lijkt op het sprookje De nieuwe kleren van de keizer.

  Curacao is er onder Schotte niets op vooruitgegaan, met oplopende tekorten en prijzen. Alleen de familie Schotte, benoemd in allerlei niets inhoudende maar dik betaalde overheidsposities, vaart er wel bij.

 23. Laat me raden: de accountant die dit alles moet controleren is Terry Hernandez….