• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering is akkoord gegaan met het voorstel van minister (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) betreft het AOV fonds. De huidige AOV-regeling wordt gesaneerd en een verplicht aanvullend pensioen voor alle werknemers wordt ingevoerd.

 
Het beoogde doel is een maatschappelijk aanvaardbare en betaalbare oudedagsvoorziening te realiseren waarin burgers zo lang mogelijk regie op hun eigen bestaan houden. De regering is akkoord gegaan met de volgende punten:
– De pensioengerechtigde leeftijd wordt verhoogd van 60 naar 65 jaar. Dit gaat gelden voor iedereen die op 1 januari 2012 58 jaar of jonger was
– De loongrens stijgt van 82.184 naar 100.000 gulden
– Personen die op 1 januari 2012 56 of 57 jaar oud waren, kunnen in aanmerking komen voor AOV wanneer zij 60 worden onder voorwaarde dat zij 6 procent inleveren voor elk jaar dat zij voor hun 65ste met pensioen gaan
– AOV premie zal met 2 procent stijgen met ingang van 1 januari 2013, die zal worden betaald door de werkgever
– De indexering van de AOV zal gekoppeld zijn aan de echte economische groei

Werknemers en ouderen
Als de nieuwe wet door wordt gevoerd hebben vooral werknemers en ouderen hier mee te maken. De regering wil daarom aan een flankerend beleid werken wat het volgende inhoud:
– Huisvesting voor ouderen
– Wijzigingen van de Arbeidswet
– Infrastructuur en welzijn
– Algemene verzekering

Concept
Het nieuwe besluit ligt momenteel bij de juridische afdeling. De komende week zal het concept van de wetsvoorstel naar de Sociaal Economische Raad (SER) gaan om vervolgens een nieuwe wet te worden.

7 reacties op “Regering akkoord met AOV fonds”

 1. Staatskas vullen en aan einde van de rit is hij weer leeg OJO

 2. Van 13% naar 15%. Loongrens omhoog naar 100.000. Dus dat alleen al een lastenverzwaring van Naf 4316 gulden per jaar per manager per bedrijf, daarnaast 600 per gemiddelde werknemer (uitgaande van 30K per jaar aan salaris). Dan heb ik het nog niet over de geldverkwistende nieuwe algemene ziektekosten-verzekering. Wie gaat die kostenverhogingen betalen?
  Kies:
  A. De klanten
  B. We schoppen er maar weer wat personeel uit
  C. Minder winstbelasting
  Antwoord:
  A. Inderdaad. De prijzen van zakendoen op Curacao zijn al bijna onbetaalbaar geworden, met als gevolg behoorlijke prijsverhogingen het afgelopen jaar.
  B. Nog meer mensen op straat, nog meer sociale problemen, minder groei
  C. Welke winst? Ga terug naar vraag A en B

 3. Wachte effe… wat heeft men goed gekeurd? Een wetsvoorstel? Want dat moet het zijn namelijk. De regering kan geen wetsvoorstellen goedkeuren! E sopi aki tambe lo sali hopi salu shonnan. OJO

 4. Virago, jammer maar de regering schotte steelt alles van het eiland.. als jij 65 bent is er geen enkele cent meer!

 5. @ Virago. Dan moet je nu wel erg jong zijn, want anders kan je er misschien een zakje aardappelen voor kopen.

 6. fantastisch allemaal.

  zorg ervoor dat waneer ik 65 ben ik mijn opgebouwde pendion krijg!

  hup hup schotte!

 7. Het aanvullend pensioenfonds zal nog heel wat voeten in de aarde hebben vanwege de kleinschaligheid en de betalingsmogelijkheden van de kleine bedrijven. Babaloodin zal daar met z’n security bedrijf wel weer een enorme schuld mee opbouwen.