• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De politieke partij VVD wil met een nieuwe iniatiefwet de, volgens hen, kansarme immigranten uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten weren. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg aan voorbijgangers of zij het terecht vinden dat de VVD deze wet wil invoeren.

De 38-jarige Lionel roept meteen: ‘discriminatie!’. “Dit soort regels moeten voor iedereen gelden, niet alleen voor deze eilanden. Maar voor elke bevolkingsgroep uit een ander land.” Lionel is ook van mening dat het voor Curaçao anders is. “Dit eiland is te klein en kan niet alsmaar mensen toelaten, dat kunnen we niet dragen.” De 32-jarige Sandra begrijpt wel dat VVD deze wet wil invoeren. “Ik vind het wel jammer dat ze hier op Curaçao altijd zo negatief zijn over Nederland. Zowel Nederland als Curaçao moeten zich naar elkaar toe wat meer openstellen.

Nederlands paspoort
“De VVD moet het niet zo bekijken”, zegt Elvis (42). “Stel dat we geen regels zouden hebben en 100.000 mensen besluiten uit Nederland naar Curaçao te verhuizen, dat kan Curaçao niet aan. Maar als er tien tot 20.000 mensen naar Nederland gaan, gezien de grote gemeenschap die het land heeft, dat kunnen zij wel aan.” Elvis zegt dat het spijkers op laag water zoeken is. “Het is aannemelijk dat de VVD met zoiets komt. De verkiezingen komen eraan en dit is gewoon lokale politiek. En laten we eerlijk zijn, de Nederlandse bevolking wil juist dit soort dingen horen. Kijk maar naar Geert Wilders, die is ook groot geworden omdat hij zich onder andere negatief uitlaat over de Antillianen.” Daarnaast vindt Elvis dat het statuut maar een stukje papier is. “Zegt het statuut niet dat we gelijke partners zijn binnen het Koninkrijk? Op  papier is alles prachtig, maar of het  nageleefd wordt is nog maar de vraag. Eigenlijk moeten er geen regels gelden, want we hebben allemaal een Nederlands paspoort. Dat geldt zowel voor Nederland als Curaçao.” Of dat ooit zal gebeuren dat weet Elvis niet, ‘het is wishful thinking’.

Dupe
“Ik vind dat we de VVD in zekere zin wel gelijk heeft”, is de 70-jarige Yvette van mening. “Ik hoop alleen dat dit geen gevolgen heeft voor de studenten die jaarlijks naar Nederland gaan om te studeren. Het moet niet zo zijn dat mensen die met een goed doel naar Nederland willen hier de dupe van worden. Aan de andere kant is het wel goed voor criminelen die naar Nederland willen vertrekken. Voor hen is deze wet goed, helaas dat het dan wel ten koste moet gaan voor degene die geen slechte bedoelingen hebben.” Yvette vindt het jammer dat er dit soort regels  moeten komen. “Maar als deze regels op Curaçao worden nageleefd, dan moet dat in Nederland ook kunnen. Of anders helemaal niet.”

Deel van Nederland
De 55-jarige Ruben vindt niet dat de VVD dit kan doen. “We maken toch deel uit van Nederland en ze mogen hier toch ook komen. En de situatie in Nederland kun je niet vergelijken met Curaçao, Nederland is een veel groter land. We hebben toch dezelfde wetten en regels? Eigenlijk mag het van beide kanten niet uitmaken waar iemand wil wonen. Aan de andere kant is het wel zo dat Curaçao maar een klein eilandje is. Dus stel dat we die eisen niet zouden stellen dan zou binnen de kortste keren heel Nederland hier naartoe komen. Dat kunnen we hier niet aan en zou het overvol zijn. Hier wonen 150.000 mensen en in Nederland wonen meer dan vijftien miljoen mensen. Ik zou het wel goed vinden als er een wet zou komen die criminelen tegen weet te houden. Vanuit Nederland als van Curaçao.

 

15 reacties op “‘Dit is gewoon lokale politiek’”

 1. jammer genoeg is het geen lokale politiek.

  wij van curaçao moeten goed opletten.
  heeft dan niemand opgelet wat de afgelopen 2 jaar is gebeurd met deze regering.
  daardoor is Nederland zo vervreemd.
  de volgende zaken zijn feiten

  1 oprichting van een kazerne voor S.Maarten
  2 verlenging van de landingsbaan Bonaire
  3 Aruba krijgt heel veel geld en aandacht van nederland
  4 geen vingertje voor Curacao voor wat betreft regering of schulden
  5 kustwacht gebouw op Bonaire
  6 verplaatsing van de KMAR op de andere eilanden en minder op Curacao

  dus Nederland is langzaam zijn belangen aan het afbouwen op Curaçao.
  In Nederland is de Nederlandse regering de uitzondering positie voor hun rijksgenoten ook aan het afbouwen, geen gelden meer voor OCAN, geen antillen gemeenten maar gewoon op 1 hoop bij de Turken en Marokkanen.

 2. @Serka di Bo

  Reken maar vast op een hele grote leegloop precies zoals met de vele overzeese gebiedsdelen gebeurde. Engeland, Frankrijk, Nederland met Suriname enz. Het zal dringen worden bij de balies op Spl, Helmientje, Schotte en de rest van het gespuis voorop. Ik zie het al gebeuren namelijk.

 3. @me

  Ik denk dat ‘me’ Helmientje is. Namelijk dezelfde trant van schrijven. Funny je haalt de aliassen’ er zo uit.

 4. @ME,

  Je leeft nog in de jaren 80.
  Wat een oude denkwijze. Tegenwoordig hebben Witte Nederlanders veel Donkere Nederlanders als vrienden.
  Velen wilden naar Nederland om zijn/hun kansen te vergroten. Logisch ja. Eenmaal hier komen ze erachter dat ze er al beter bijzitten…wanneer ze in een stoel blijven zitten.
  En schijt aan Nederland? Ja, met die gasten kan Nederland wat. Die personen die zo hypocriet zijn dat ze..wél naar Nederland komen…maar er toch schijt aan hebben, en lopen te mopperen.
  Nu weet je waar die regels voor zijn! JUIST tegen die gasten. dus niet tegen “zwartjes”!!!
  (zoals jij die mensen noemt)

  @Ben,
  Ben het helemaal met je eens!

 5. @me wat ben je zielig.het probleem ligt altijd bij een ander.

 6. Jammer en triest dat ze de slecht gemaakte beslissingen van de afgelopen jaren politiek nu afrekenen op de bevolking. Als nederland eerder had gereageerd op het verwisselen van de instructie taal op school had dit nu niet nodig geweest. Willicht ligt de nederlandse taal niet dichtbij de Curacaosche tong naar Engels zou ook een optie zijn. Papiaments moet gesproken worden dat hoort bij onze identiteit maar het hoort niet op school, de mensen die het al hun hele leven spreken kunnen het nu niet schrijven door alle regeltjes en accenten.
  Dit heeft de eenvoud en charme verpest. Communicatie is een eerste vereiste voor elke emigrant waar ook naar toe. Eilands kinderen blijven verloren achter in een snel levend land als Nederland zonder communicatieve skills en blijven om deze reden plakken in hun eigen cirkel of aan alles wat enigzins bekend of vertrouwd voelt als er in zo een cirkel 1 rot appeltje zit is de rest zo aangestoken.

 7. Binnenkort is Curacao toch onafhankelijk en hebben ze geen Nederlands paspoort meer want die haten ze.. zijn deze problemen ook meteen opgelost!

 8. Een advies voor pm Rutte neem je tijd en goed de statut doornemen voor je begint met niet verstandig koude oorlog.op Curcao en Sint maarten is ongeveer 30.000 euro nederlanden wonende.alle aktie roep voor reactie.of is pm de nieuwe wilders om kies stemmen te winnen.(en kat in nauw doe raar beslissingen pm hersteld comback to earth.

 9. Leuk! Makkelijke denkwijze van die Ruben.
  Nederland scherpt de regels aan. Dat kunnen ze ook omdat Curacao al jaren de regeltjes harder aantrekt.
  Dat Nederland groter is..is geen excuus. Maar wordt hier gebruikt als excuus.

  Wanneer Curacao die regeltjes niet zou maken…dan komen alle Nederlanders hier naartoe? Laat mij niet lachen. Het grootste gedeelte van Nederland wil nog altijd Nederlands leven dus blijft liever thuis.
  Ook blijft het grootste gedeelte van Nederland liever thuis in verband met de Sociale zekerheid en algemene zekerheid. Dat Curacao nu nog een “band” met Nederland heeft…wil niet zeggen dat Nederlanders allemaal naar Curacao willen.
  Tuurlijk roepen de meesten dat wel. Maar ja, dat is de Nederlandse manier van mopperen op het weer e.d. Wanneer je Nederlanders vraagt; zou je daar willen wonen? Dan zeggen de meesten; ja!.. Maar doen het niet. Zekerheid! Daar draait het bij de meeste Nederlanders om.
  De Nederlanders die daar wél naartoe willen? Dat zijn meer de Nederlanders die een uitdaging niet uit de weg gaan. En/of daar een bedrijfje willen beginnen. Maar ook dáár heeft Curacao al regeltjes tegen.

  Wat ik nog niet snap; Hoe kunnen we op Curacao roepen: Hoe minder Nederland hoe beter.
  En aan de andere kant roepen; We hebben toch allemaal hetzelfde paspoort? ja, nog wel.
  Na 10-2010 moet Curacao meer zelf doen. (wilde iedereen toch?)
  Nederland kan dus ook iets meer afstand nemen. Toch?
  En WIlders? Denkt iedereen nu écht dat alle Nederlanders achter die man staan? tsjonge

  In Nederland zijn ze echt wel bedacht op het feit dat er “rotte appels” naar Nederland zijn gekomen en dat niet iedere Antilliaanse Nederlander zo is. Er zitten er in Nederland ook genoeg Antilliaanse Nederlanders op Universiteiten e.d.
  Ik denk dan Nederland inderdaad goed eraan doet om ervoor te zorgen dat “de rotte appels” het land niet meer zo makkelijk binnenkomen. (vanuit welk land dan ook)
  En de “goede appels” komen écht wel binnen. Wil je naar de universiteit in Nederland? Dan kom je écht wel binnen.
  Probeer die regels eens met gezond en helder verstand te bekijken en niet vanuit racistisch oogpunt.

 10. Net zomin als Curaçao zit te wachten op hooligans en criminelen uit Nederland zit Nederland te wachten op bolletjesslikkers en criminelen uit het land Curaçao. Helaas wordt er dan direct weer geroepen dat er gediscrimineerd wordt en wordt de kolonialisatie er weer bijgehaald. De mensen die dat roepen gaan wel heel kort door de bocht.

 11. goed zo VVD en nu de geldkraan dicht.

 12. Het zou fijn zijn als de mensen zich zouden baseren op feiten en niet op gevoelens.
  ‘Curacao is zo klein’, ‘Nederland kan het er wel bij hebben’
  Curacao is ongeveer 450 vierkante kilometer groot met (laten we het ruimer nemen dan de officiele getallen) 150.000 inwoners.
  Nederland heeft 33,883 vierkante kilometer land en meer dan 16,700,000 inwoners.
  Dus Curacao 334 mensen / vierkante km en Nederland 493 mensen per vierkante km.
  Er wonen dus verhoudingsgewijs veel meer mensen in Nederland dan in Curacao en Nederland is dus ook veel ‘voller’ dan Curacao.
  Om dezelfde drukte als Nederland te bereiken zouden we hier met 222.000 man moeten wonen, dus er kan nog heel wat bij voordat wij mogen gaan klagen..

 13. @ Lionel en Elvis. “Dit eiland is te klein en kan niet alsmaar mensen toelaten, dat kunnen we niet dragen.”

  Probeer dat Schotte maar eens wijs te maken, want die wil hier 350.000 inwoners hebben en de rita’s, dajanara’s en miss poezen zijn niet beschikbaar om hem te helpen.

 14. Als je op curacao kansarm bent (verklaard) betekent dat niet dat je dat in nederland ook bent. De mensen die hier weinig mogelijkheden hebben voor een degelijk bestaan gaan naar nederland om hun kansen op een redelijke toekomst te vergroten. Logisch toch. Het probleem ligt naar mijn idee bij de nederlandse bevolking die over het algemeen bang is voor, en daardoor de pest heeft aan die ‘zwartjes’. Dan heb je als curacaoenaar weinig meer nodig om schijt te hebben aan dat kikkerland, en zo ook in nederland geen hoop meer heeft op ee normaal bestaan.

 15. Iedere keer als de discussie over toelatingseisen oplaait wordt er gezegd dat Curaçao wel eisen mag stellen omdat er anders teveel Nederlanders naar Curaçao zouden komen. Maar waarom stelt Curaçao dan geen quota in, in plaats van kwalitatieve vestigingseisen?? Alleen dan kun je de gevreesde invasie van makambas effectief tegen gaan.
  Het feit dat dit niet gebeurt geeft aan dat het stellen van vestigingseisen aan Nederlanders een onzinnige regeling is en dat binnen het Koninkrijk met twee maten wordt gemeten Als NL hetzelfde doet is op Curaçao de wereld te klein.