CURAÇAO – NTR is op Radio 5 gestart met een reportage over ‘het oprukkende nationalisme op Curaçao’. De omroep geeft vooral aandacht aan Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. “Hij heeft een radioshow waarin hij kiezers informeert of juist aanzet tot nationalisme?”, is een vraag waarop het programma ingaat.

Verslaggever Patricia Cronie loopt met de PS-leider mee in zijn radioprogramma en onderwerpt hem aan wat heftige vragen. Ook worden Nederlanders gevraagd naar hun gevoel. “Ze worden regelmatig voor ‘Makamba’ uitgemaakt, uitgescholden en voelen zich soms bedreigd als ze weer in een discussie bij de plaatselijke snackbar staan.”

Leren
De reportageserie gaat door op het onderwijs. “Nationalisme in het onderwijs is al jaren een heikel punt. Waarom moeten onze kinderen nog steeds over de watersnoodramp leren terwijl er nergens iets staat over bijvoorbeeld de val van de Julianabrug?” Om antwoord op deze vraag te krijgen, wordt er gesproken met Curaçaoënaar  en schrijver Karel  Josefa.

80/20
Andere dingen die de reportageserie behandelt zijn de ‘donkere’ Curaçaoënaars die volgens NTR steeds trotser worden op hun eiland dankzij Wiels. Aan de andere kant stellen ze aan de kaak dat juist dit de lokale mensen en Nederlanders uit elkaar drijft. Hierbij komt ook naar voren hoe het staat met de werkgelegenheid op het eiland. Statenvoorzitter Ivar Asjes ligt in het programma de 80/20-regeling toe, die is aangenomen in de Staten.

Wanneer
De reportageserie wordt behandeld in het programma Dichtbij Nederland van NTR. Het programma wordt iedere werkdag om 21.00 uur (Nederlandse tijd) uitgezonden bij de NTR op Radio 5. De reportageserie is gisteren begonnen.

16 reacties op “Reportages over Curaçao op Nederlandse radio”

 1. @paulina. ik noem donkere mensen geen negers want ik ben goed opgevoed en weet dat het kwetsend is.. daarom weet ik ook dat ydk die mij makamba noemt geen goede opvoeding thuis heeft gehad want het is een scheldwoord.

  Trots op je land zijn is iets anders dan racistisch zijn naar andere mensen van andere eilanden en landen. dus leg aub uit wat racisme en trots op eigen land is. Volgens mij zaten de nederlanders eerder op curacao en hebben zij het opgebouwd dus eigenlijk ben jij de gast.. als je het niet bevalt kan je terug naar afrika gaan.

  Trouwens ydk staan zelf niet open voor contact met makambas.. jullie gaan juist steeds met eigen volk om. jullie zijn toch van hier.. wees dan een gastheer!

  hmm het stoken tussen eigen culturen doen jullie zelf aangezien jullie je superieur voelt boven de latinos en mensen van haiti en jamaica.. zelfs de arabieren en portugezen moeten maar meubels verkopen en tuinen onderhouden.. alleen jullie voelen je minderwaardig mbt de makambas.. en daarom haten jullie ze.. want zij zijn eenmaal beter en pikken jullie arrogante gedrag niet! niet voor niets wilde alle eilanden van de NA zich los trekken van Curacao! denk daar maar heel goed over na!

 2. @Paulina, als ik over straat loop en de mensen bij o.a. de snèk hoor praten dan nemen ze het woord makamba meerdere malen in hun mond. Als je in NL loopt, zul je misschien 1 tot 2 keer per jaar het woord neger horen. Dus je vergelijkt 10 appels met 1 peer.

 3. @#Kombombu, ik haal het aan om de werkelijkheid weer te geven en aan te kaarten dat het wel meevalt, zoals o.a. Irving schetst

 4. Dit is dus precies het probleem, Paulina. Je keurt iets fout en doet vervolgens precies hetzelfde? Ik zou t nooit in mijn hoofd halen iemand een neger te noemen, maar wordt regelmatig met makamba uitgesproken. Zij doen t dus ik doe t ook? Kom op, Paulina! Je kunt beter dan dat! Anders ben je ook geen haar beter dan die racistische Nederlanders hier.

 5. NL’ers zijn ook trots dat ze NL’ers zijn, waarom mogen wij niet trots zijn dat we Curaçaonaars zijn?! Met zo’n mooie eiland mogen we zeker trots op zijn!? Klein maar PRACHTIG, met mooie mensen!

  Ze moeten zich niet aanstellen, wij noemen NL’ers in papiaments Makamba. Jullie noemen ons negers toch? Nu voelen de NL’ers wat veel Curaçaonaars meemaken in NL.
  Het is gewoon 1=1

  Dus behandel een ander zoals je behandelt wil worden. Verbeter de wereld begin bij jullie zelf!

  Als een Makamba zich gewoon gedroeg zonder Curaçaonaars te beledigen accepteren we ze gewoon. Hoeveel Makamba’s gaan om met Curaçaonaars op Curaçao, ze gaan met alleen Makamba’s om. Dát is apartheid vormen, zoals jullie in Afrika hebben gedaan.

  Dus uit elkaar drijven is juist wat jullie Makamba’s doen, naar ons land komen en onrust zaaien tussen onze eigen cultuur en andere culturen.

 6. Henkie, misschien is het dan ook beter dat de donkere YDK niet al om 8 uur in de ochtend bier zit te drinken in de sneks..

 7. Jammer dat die nationalistische aanhangers van Wiels niet doorhebben dat hij toch best wel afhankelijk is van de blanke medemens (vrienden)…. Ach ja om zieltjes te winnen moet je nou eenmaal super hypocriet zijn!

 8. 80/20 dit is een wens om de zogenaamde eigen burger aan het werk te brengen .Maar dat het niet zal plaats vinden wat de Initianten ook weet , dat het probleem bij onze eigen mensen van onze duschi korsouw liggen.Bij STEEKPROEVEN in Isla vallen ze door de mand omdat velen Drugs gebruiken en daarom zal de buitenlandse arbeider steeds hier werken ze nemen hun werk seriös willen wel clean blijven wat ze hier verdienen is veel geld in vergelijk met hun land. En wij dus onze eigen Burger klagen dat ze gediscrimieneerd worden .Ik zeg nee we hebben het aan ons zelf te danken dus blijf geen haat saaien en steeds de Finger naar anderen wijzen en sta voor je verantwoordelijkheid en steek je hand in eigen boezem ,roep eerst deze mensen tot Orde probeer hun met betere Begeleiding is Overtuiging dat ze beter af zijn zonder drugs en dan ook kans maken op een Job . Hier zie je dat het niet de ander het Probleem is maar Wij zelf. Laat je niet van een schreeuwende Stem in de waar brengen degene die spreken kan zonder je aan teschreeuwen zal je beter begrijpen. Schreeuwende mensen zijn bange mensen die voor eigen schaduw schrikken.

 9. @Alvin, zoals jij zijn er duizenden. Wat is jou punt?

 10. Gelukkig is de groep die achter Wiels staat niet zo heel erg groot. Ik ben geboren en getogen op Curacao, maar omdat mijn moeder een echte Makamba is heb ik van haar een blonde kop en lichte ogen. Ik wordt meteen gezien als Makamba, totdat men met mij een gesprek aan gaat. 99% van de mensen hebben een positieve instelling jegens mij. Van die 1% die overblijft gaat minstens 60% ‘overstag’ zodra ze weten dat ze te doen hebben met een Yu’i Korsou. En ja die paar mensen die te dom zijn om een mens te waarderen ongeacht de kleur van zijn/haar huid, moet maar lekker dom blijven. Dit zijn in mijn ogen extremisten en die heb je overal over de hele wereld…

  Enne, nationalisme is goed. Als we maar niet doorslaan. We zitten immers maar op een eilandje met 150K inwoners en de mogelijkheden zijn beperkt. Wij MOETEN wel meer weten over cultuur en geschiedenis van de andere grote continenten willen we niet met z’n allen dom worden. Het is nu al een cultuurschok voor diegenen die in het buitenland gaan studeren. Laat staan als we nog minder over de buitenwereld weten…

 11. Hey, goeie tip! Ga er naar op zoek! Ik mis Curaçao 🙁 doeg!!!!

 12. @henkie, een gedeelte van deze reportage was al te zien op de site van Pueblo Soberano.
  Mensen konden bellen en hun mening geven, het was niet negatief maar juist zeer interessant en vooral leerzaam.

 13. Goed gezegd Henkie.

 14. trotser worden dankzij wiels.. om corruptie racisme vriendjesdiensten?

 15. Nationalisme hoeft niet slecht te zijn zolang het maar niet uitmond in extremen en disproportionele visies. Er is niets mis mee met het willen dat we alles zelf moeten kunnen; dat is in mijn optiek een voorwaarde voor volwassenheid. Wel moeten we niet worden zoals de populisten onder ons die alles en iedereen de schuld geven om maar vooral te blijven doen wat we doen.
  En verder, in Nederland mag men het best weten. We worden daar toch alleen maar zwart gemaakt (been there), maar dat wordt door de Nederlandse media met alles gedaan dat ‘allochtoon’ aandoet.
  Als laatste: Wiels drijft de lokalen en Nederlanders uit elkaar? Die zijn nooit bij elkaar geweest! En Wiels speelt daar handig op in, wat ik ook zeer krachtig afkeur.

 16. jammer dat de NTR hier aandacht aan geeft, zo komen we weer in een kwaad daglicht te staan.
  Omdat iemand denkt dat hij de messias is, wil niet zeggen dat wij allemaal zo denken.
  de 80/20 % regeling is inderdaad goed voor ons land, alleen jammer dat de regering het alleen toepast als de makamba’s zich aanmelden.
  Kijk maar bij de ISLA daar waren laatst buitenlanders bezig , omdat er zogenaamd geen lokale arbeidskrachten.

  Geschiedenis van en over ons land is belangrijk, maar dan moeten we het niet eenzijdig belichten en in de juiste context plaatsen.

  zo van er waren Arowaken de echte bewoners van Curaçao, toen kwamen de Spanjaarden, deze hebben er voor gezorgd dat de Indianen zijn verdwenen.
  Enz.
  toen ik op school zat kreeg ik ook lokale geschiedenisles op de Marnix, maar dat de eerste Ford op 1911 op ons eiland kwam is toch echt niet interessant.

  Ook is het belangrijk dat zoals ze aanhalen dat de donkere Curaçaoënaar i
  inderdaad achtergesteld is dan de minder gekleurde. Maar niet zo door de buitenlanders maar meer door onze eigen landskinderen.