• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De subsidie aan het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) stopt, maar er wordt in 2013 wel herdacht dat er 150 jaar eerder een einde kwam aan de slavernij. Die boodschap had staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) vandaag voor de Tweede Kamer.

GroenLinks is bezorgd over de gevolgen van het stopzetten van de subsidie aan NiNsee. Zijlstra deelt die zorgen niet en wijst erop dat de Kamer vorig jaar besloot alle eenjarige subsidies te stoppen, waaronder die aan NiNsee. Voor de herdenking heeft dat volgens de bewindsman geen gevolgen: ‘De herdenking gaat door; die staat los van het subsidiëren van het NiNsee’.

Geld gereserveerd
“Wij hebben aangegeven dat er bij het Mondriaan Fons geld klaarstaat voor een herdenking. Het geld is gereserveerd. Ook het kabinet vindt het heel belangrijk dat wordt stilgestaan bij het belangrijke moment, namelijk het stopzetten van slavernij”, aldus Zijlstra. Tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden afgelopen zondag in Amsterdam sprak Barryl Biekman (Landelijk Platform Slavernijverleden) zich uit tegen het stopzetten van de subsidie aan NiNsee.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Herdenking 150 jaar einde slavernij gaat door”

  1. @ Philipe Maaskant. Maar Duitsland maakt geen deel uit van het Koninkrijk. Curacao hoeft niet te worden herinnerd aan de slaventijd, in Nederland ligt dat anders, omdat geschiedenisboeken die materie niet behandelden.

  2. Dat NL de slavernij herdenking betaalt is net zo gek als dat Duitsland de 4 mei herdenking in NL zou betalen. We zouden dit vanuit Curacao moeten steunen. Waar is onze trots?

  3. In 2163 (151 jaar later) kan het volgende herdenking gevierd worden; dat de hedendaagse slavernij wellicht afgeschaft is…