• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het parlement van Curaçao heeft vanochtend een speciale plechtige zitting gehouden in verband met Dia di Bandera. Vandaag is het 61 jaar geleden dat de Eilandsraad voor het eerst bij elkaar kwam. 33 jaar later, op 2 juli 1984 werd deze feestelijke dag uitgeroepen tot Dia di Himno y Bandera.

De plechtige zitting van het parlement begon om 07.30 uur, waarbij de fractievoorzitters elk drie minuten het woord mochten voeren. De band Karabela mocht ook dit jaar weer het volkslied van Curaçao bij aanvang en slot van de vergadering zingen. Na de derde spreker voerde de band ook een ‘ritmisch’ gedicht op.

‘Zorgwekkend’
Statenlid Dennis Jackson van de PAR greep zijn drie minuten spreektijd aan om ‘zorgwekkende ontwikkelingen’ aan te kaarten. “Er moet duidelijkheid komen rond het nieuwe ziekenhuis en de economie moet onder handen worden genomen. Verder zijn er veel beschuldigingen richting de regering geuit en het is niet acceptabel dat de regering zich mengt in de verdachte zaken om onderzoeken te belemmeren. Het parlement en de overheid moeten zorgen voor een oplossing, zodat er weer vreugde en stabiliteit kan zijn in ons land.”

Trots
Monique Koeijers-Felida, statenlid voor regeringspartij MFK, koos voor een positievere toespraak: “dit is een belangrijke dag voor het volk van Curaçao, een dag waar elke Curaçaoënaar trots op kan zijn. Dia di Bandera betekent ook dat men trots kan zijn op onze leiders, die ervoor hebben gezorgd dat deze dag mogelijk is geworden.”

Yu di Kòrsou
“Wij staan op het historisch punt om met veel gehaal en getrek oude dingen te veranderen, met nieuwe zaken te komen, aanzienlijk veranderingen teweeg te brengen”, aldus Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. “Een land dat groeit, een volk dat volwassen wordt, dat met al haar problemen één vlag heeft. En deze vlag zal de komende eeuwen dienen om dit volk te identificeren en daadwerkelijk vast te stellen wie Yu di Kòrsou is. Voorzitter, onze fractie is van mening dat het moment daar is om te zien wie er met ons is en wie er niet met ons is.”

Brionplein
Na de vergadering vertrokken de parlementsleden onder leiding van Statenvoorzitter Ivar Asjes naar het Brionplein voor de jaarlijkse officiële ceremonie om de Dia di Bandera met het volk van Curaçao te vieren. Bekijk de speciale zitting van het parlement hier terug:

14 reacties op “Staten opent Dia di Bandera”

 1. ons land is iets waar we trots op kunnen zijn.
  onze vlag is waar we elkaar kunnen vinden in het buitenland

  onze leiders is waar we ons voor schamen
  lang leve Curaçao, lang leve de contra revolutie.

 2. @benieuwd,een jaar geleden stond er op zijn facebook dat hij voor socialmedewerker in Rotterdam had gestudeerd,nu is dit gegeven niet meer te vinden,alleen dat hij in het parlement zit! (en van vrouwen houd),ja inderdaat zitten,schreeuwen en zijn hand ophouden,wat betrefd die opleiding dat had moeten zijn dictoraalasocialmedewerker past beter bij hem.

 3. Monique isn’t better than a 5th grader.

 4. Waar vind ik het c.v. van Wiels? Ben in het bijzonder geïnteresseerd in wat hij tot 10.10.10 heeft gerealiseerd voor Curaçao maar ook in zijn scholing/opleiding. Waar?

 5. Nou heb ik toch met mijn eigen ogen gezien dat Wiels twee vlaggen heeft, één met een kalashnikov erop en de andere een blauwe met twee gele sterren.

 6. `Dia di Bandera betekent ook dat men trots kan zijn op onze leiders, die ervoor hebben gezorgd dat deze dag mogelijk is geworden.”

  …trots had moeten kunnen zijn…maar helaas…

  Dit kunnen ze toch niet serieus menen?

 7. Dit parlement had beter de piratenvlag kunnen hijsen,had idereen het beter begrepen waar ze naar toe willen,zo snel mogelijk naar de statis Haïti.

 8. Monique Koeijers, trots zijn op onze leiders? Lees even verder.

  Schotte was born on the island of Curaçao on 9 September 1974, to Hendrik Schotte, a teacher, and Maria Ruiz. He did not complete his high school, but gained some entrepreneurial and management skills instead. He founded “The Shoppers”, a purchasing and import office, (1995-2000), “Bad BoyzToyz”, a paintball store, and “Food4U Delivery Service” (2000-2002). He was later recruited to become the general manager of the Lido Hotel Resort & Casino N.V. (2001 to 2005).

  Gerrit Schotte was convicted by the court in Willemstad, Curaçao for several cases of credit card fraud.[3] Furthermore, he caused a car accident, leaving an elderly woman dead after Gerrit Schotte drove with approximately 100 kilometers per hour on a road where 30 kilometers per hour is permitted. Finally there are reports of insurance fraud and diploma fraud.[4]

 9. persoonlijk kan ik niet meer trots zijn op Pais Curacao.
  sinds deze regering, die een aanfluiting is voor mensen met een gemiddelde opleiding en hoger, is aangetreden, kan ik me alleen nog maar schamen.

  diep triest dat het stemvee zonder enige opleiding nog in deze criminelen gelooft.

 10. Misselijkmakende narcistische opmerking van Monique Koeijers-Felida trouwens.

 11. Ik ben niet met payaso Wiels. Zet mij maar op het lijstje.

 12. . Voorzitter, onze fractie is van mening dat het moment daar is om te zien wie er met ons is en wie er niet met ons is.”

  juist nu jeeen dag van eenheid hebt roept deze roeptoeter weer om verdeling en splitsing van de samenleving.
  geweldslustige maniak die tegen NL is maar wel ervan profiteert en nu weer onrust zaait op curacao.
  dit is oproepen tot haat en dus schadelijk.
  als ik nu niet van curacao kom maar hier nu woon en werk ben ik niet welkom omdat ik geen yu ben?????????? dit is puur racisme en dicriminatie.

  leuk voorbeeld van een leider om trots op te zijn??????????????

 13. Deze ongeschoolde criminelen kunnen beter in de Staten verschijnen als het er echt toe doet, maar dan schitteren ze door afwezigheid.

  Op deze feestdag krijgen ze zeker een extra toelage.

 14. Trots zijn op onze leiders? Op dat stelletje ongschoolde criminelen?

  Kunnen we Monique Felida eens een IQ test afnemen?