• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Biochemicus en apotheker Frida F.Arendt deelt haar kritiek op de invoering van de maximumprijzen voor geneesmiddelen.

In verband met het Landsbesluit van de Minister van Economische Ontwikkeling betreffende de maximumprijzen voor geneesmiddelen die formeel op 1 juli aanstaande van kracht wordt gesteld,het volgende.

In Nederland blijkt het uit de begroting dat voor apothekers geen extra bezuinigingen op de agenda staan voor 2012. En er zijn vrije tarieven ingevoerd! De bekostiging van farmaceutische zorg zal voorlopig niet worden opgenomen in de integrale bekostiging. Dat blijkt uit de Miljoenennota voor 2012.

Verder stelt het Nederlandse kabinet voor bepaalde dure geneesmiddelen,waaronder op termijn hiv-remmers, over te hevelen naar het ziekenhuis. Dat betekent dat patiënten voor zeer dure geneesmiddelen en voorlichting naar het ziekenhuis moeten. Nu kunnen zij hiervoor nog terecht bij de openbare apotheek.

Het bevorderen van doelmatig voorschrijven door huisartsen en specialisten blijft ook in 2012 een aandachtspunt. In Curaçao, daar tegenover, wordt alleen door niet kundige bestuurders geprobeerd bezuinigingen uit te voeren op de rug van importeurs, apotheken en patienten en dat kan en zou alleen leiden tot meer zorgen, meer kosten van de zorg in het algemeen en over de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor grote groepen patienten met alle consequenties van dien.

Dat zou eindelijk de overheid veel meer geld kosten en de professionele en wettelijke taak van de apotheker wordt hiermee belemmerd en is een onrechtwaardige interferentie op het verantwoordelijk uitoefenen van zijn taak.

Op dit moment, in Curacao, blijft de verantwoordelijkheid van de zorg compleet in de handen van mensen in de overheid zonder enige kennis over het gebied dat ze besturen. Minstens een uitstel van de introductie van de maatregel die voor 1 juli 2012 gepland was, is op zijn plaats zodat de overheid tezamen met de kundige mensen in alle beroepen in de zorg tot een goed doordachte manier voor bezuinigingen kunnen nadenken. Er zijn fouten gedaan, het is niks mis met deze onmiddellijk te corrigeren!

6 reacties op “Ingezonden: maximumprijzen medicijnen”

 1. Aan Sakiwebu: Ik zou u minstens 1 argument geven waarom deze maatregel niet goed is:
  Ingaande 1 juli,dus morgen,mogen de apotheken geen geneesmiddelen verkopen/afleveren die niet aan de maximum prijs zoals gesteld in het Landsbesluit.Als u of uw moeder/vader
  medicijnen al jarenlang inneemt voor b.v.b. kanker bestrijding,nierfalen,hart en hogebloeddrukproblemen die boven deze maximum prijs zijn ingekocht paar dagen/weken geleden,ook als de apotheek deze nog in stock heeft,kunnen ze niet afgeleverd worden aan uw moeder/vader,ook niet als ze bijbetaling willen doen omdat dat is tegen de wet.

  Consequentie: uw moeder/vader moet iets anders voorgeschreven krijgen;daarvoor moeten ze opnieuw naar de huisarts/specialist voor 1 passende recept volgens de nieuwe situatie,niet volgens de behandeling die ze al jarenlang hebben ingenomen en met welke ze better voelen en gezonder zijn.Ze moeten zich opnieuw aanpassen,en het is ook niet zeker of het nieuwe geneesmiddel goed voor hun ziu werken.
  Eventueel moeten ze meerdere keer nieuwe geneesmiddelen uitproberen totdat ze gestabiliceerd zijn.
  Als u de berekening doet van deze gehele procedure heeft u al veel hogere kosten als nu,bovendien is het niet goed lichamelijk weder geestelijk voor de patient om deze experimenten met dit soort klachten te doen. En dat zijn de meerderheid van de patienten.
  En ik heb nog niet gesproken over de beschikbaarheid op zo een korte termijn van nieuwe geeigende geneesmiddelen

  Voor mijn bewering over de Miljoenennota 2012,u kan het zelf nakijken via internet en zoek wat over bekostiging geneesmiddelen is te vinden.
  En u kan ook de site bezoeken van de Pharmaceutische Weekblad,s.v.p. zie editie 29/06/2012.

  Ik doe geen bewering waarvoor ik niet de kennis heb,maar goed dat u het heeft gevraagd.

  Als u meer argumenten nodig heeft,laat het weten.

 2. Laat de regering eerst eens ingrijpen op het grootschalige uitvoeren van medicijnen naar Haiti en de Dom Rep en NL. Gaat als volgd opa en oma zijn ziek in genoemde landen. Familie gaat hier dokter met hetzelfde ziekte beeld. Hoppa een receptje voor teveel medicijn en dan naar de botica teveel medicijnen ophalen en opsturen naar de familie in genoemde landen. Btw dit gebeurd op bestelling en SVB maar betalen. Dan zijn er ook nog een paar dokters die de AO kaarten uitschrijven en verlengen zonder de patient te zien u raad het al SVB betaald. Regering doe hier iets aan en maak geen deals met bevriende producent om de zak te vullen. Als

 3. Is de uitslag van het kort geding al bekend?

 4. Het heeft vast een relatie met het verlagen van de electriciteitsprijs vorig jaar. Geen ander doel dan een politiek doel en tenslotte absoluut kostenverhogend. Het gevolg van eigenwijs bestuur, zonder enige kennis van zaken. Niets bijzonders dus.

 5. Dat er door de overheid beslisingen worden genomen door mensen die geen enkele kennis hebben van de materie waarover ze beslissen is voor iedereen wel duidelijk. Ik kan in dit stuk helaas geen enkel argument vinden waarom deze beslissing niet een goede is.
  Mevrouw Arendt zal vast wel gelijk hebben, maar als je een stuk schrijft is het wel zo mooi om je beweringen te onderbouwen met argumenten.

 6. Ik ben het er mee eens dat het reguleren van de prijzen geen positieve invloed op de markt zal hebben. Echter in het verleden was de geneesmiddelen groothandel / importeur in handen van een groep botica’s wat volgens de wet eigenlijk niet zou mogen. Dat stimuleerd de markt werking dus niet.

  Naar mijn idee zou de regering een geneesmiddelen groothandel / importeur moeten starten, die kunnen ze dan reguleren in de prijs. Daarna zal de marktwerking zijn werk doen om te voorkomen dat de commerciele bedrijven blijven bestaan, zij zullen dus wel zakken met de prijs om te overleven.