CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag Philippe Maaskant over de kritiek van de Raad van Advies over het wetgevingsproces.

De Raad van Advies heeft onlangs weer een advies op haar website gepubliceerd en is uitermate kritisch over het wetgevingsproces. De Raad vindt de voorbereiding nog steeds erg slordig en verzucht dat er veel wetstechnische en redactionele onvolkomenheden in het wetsontwerp zitten die ambtelijk toch voorkomen hadden moeten worden. Bij het overdragen van een Word document zouden ambtenaren zich toch tenminste bewust moeten zijn dat de veranderingen bijvoorbeeld zichtbaar kunnen blijven…[oops] .

Al lezend begin je toch langzaam te blozen. Het is gênant dat het nodig is om het ministerie te wijzen op de eigen wetten en hoe daarnaar verwezen moet worden. Het ministerie moet nog gewezen worden op het juist gebruik van tekstverwerkers. De Raad moet zelfs de punten, komma’s en het “ knip en plak werk” van het ministerie nog verbeteren. De topambtenaar op dit ministerie zou toch beoordeeld zou moeten worden op dit soort gerommel in onze wetgeving.

Het blijkt dat bij de “Ontwerplandsverordening tot wijziging van de Eilandsverordening Passagiersfaciliteitengelden 1988 en de Eilandsverordening landings- en parkeergelden”, het Bureau Telecommunicatie en Post zal worden belast met het reguleren van de tarieven. Maar omdat de tarieven bij ministeriele regeling met algemene werking worden vastgesteld, is het voor de Raad niet duidelijk wat onder “reguleren van de tarieven door het BTP” dan nog precies dient te worden verstaan. Bovendien heeft het BTP al meer taken die ook nog niet bij landsverordening zijn geregeld. Doe dat eerst en maak het rond de BTP niet erger dan het al is, adviseert de Raad.

Bij nieuwe wetgeving is het in een democratie ook gebruikelijk om even aan te geven waarom de oude wetgeving niet meer voldeed. De Raad kon het in dit geval niet vinden…

8 reacties op “Ingezonden: Kritiek RvA op wetgevingsproces”

 1. wetsvoorstel voor gratis onderwijs geeft aan dat de indieners eerst zelf maar eens onderwijs moeten gaan ‘genieten’! wat een wanvertoning en sulligheid. Gouverneur heeft groot gelijk om het weer terug te sturen. Curakukels!

 2. @ Ergernis, Augius ?

 3. @Carlos

  Sorry, ik had de verkeerde link doorgegeven,
  Wel even flink naar beneden scrollen dan kom je bij 2011 etc.

  http://www.vrcurassow.com/2dvrc/stateofaffairs/circus/2007.html

 4. @william, mis ik iets of zie ik daar alleen maar reclame?

 5. http://www.vrcurassow.com/index.html

  Altijd goed om alle zaken Curacao betreffende regelmatig door te lezen. De vrcurassow link is hier geeigend voor.

 6. Zullen wel veel soberanos in dienst zijn als ambtenaar..

 7. Wat kan je anders verwachten van ambtenaren die onder het gezag staan van ministers die totaal geen schoolling hebben gevolgt tans diploma hebben vervalst .

 8. Ach ja, dat krijg je als je totale nitwits in de management teams van een ministerie stopt. Dit probleem geldt in alle ministeries. Wie pakt de bezem?