• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Hensley Koeiman (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) heeft dinsdag een Commissie Algemeen Werknemerspensioen opgericht. Deze commissie gaat aan de slag met het introduceren van het ‘Verplicht Algemeen Pensioen voor Curaçao.’

 
Een algemeen pensioen moet ervoor zorgen dat iedereen die werkt, een pensioengarantie heeft wanneer zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

AOV
“Het is geen geheim dat helaas het merendeel van onze ouderen tot op heden moet leven van alleen een AOV. Dit is een ongewenste situatie en komt de sociale ontwikkeling van ons volk niet ten goede”, aldus de minister. Op 20 januari heeft de Raad van Ministers op voorstel van minister Koeiman, ingestemd met de invoering van een Verplicht Algemeen Pensioen voor Curaçao.

Voorstel
Het voorstel van de commissie moet uiterlijk 15 oktober worden ingediend bij de Raad van Ministers. Het voorstel moet een datum bevatten voor de introductie van het Algemeen Pensioen voor alle werknemers.

Commissie
De directeur Sector Sociale Ontwikkeling, Victor Monk, is gekozen tot voorzitter van de commissie. Daarnaast zitten verschillende vertegenwoordigers uit de sectoren APNA, vakbonden, Kamer van Koophandel, Werkgevers, Particuliere verzekeringen (NAVV) en Raad van Ouderen in de commissie. Ook zijn overheidsjurist Mariella Fernando en deskundige op het gebied van pensioen en arbeidsvoorwaarden, Jan de Wit van WitCo Caribbean N.V, bij de commissie betrokken.

5 reacties op “Commissie voor introductie Algemeen Pensioen”

 1. Fhilipp@

  Weet niet hoeveel % van de bevolking momenteel een pensioen opbouwd,daar moet gewoon iets aan gebeuren.De belangrijkste sectoren, toerisme en bouw voor Curacao zijn nou niet de baantjes waar dik voor betaald wordt.Als je als b.v. volwassen schilder,timmerman 17 a 1800 gulden nettoper maand verdient met een gezin is dat geen vetpot.vandaar dat de meeste 7 dagen per week werken.
  De ondernemers hebben de laatste jaren wel hun zakken gevuld en de prijzen laten stijgen voor hun eigen portemenee.Hun iets minder en de werknemers in ieder geval nog een uitzicht ooit nog een klein pensoentje te krijgen is het minste wat ze mogen verwachten
  of moeten ze tot hun dood blijven werken??
  Misschien wordt hun motivatie ook iets beter dan.Wat me nog meer steekt is dat de werknemers uitgebuit worden door hun eigen volk .

 2. Als je vanaf 65 jaar nog 10 jaar van je pensioen wil genieten, en je moet dan 10 jaarsalarissen hebben gespaard in -pakweg- 40 jaar werken, hoeveel % van je salaris moet je dan al die 40 jaar opzij hebben gelegd? Ok, nog wat sterfte risico incalculeren… minus de AOV franchise, en maar even niet nadenken over een inflatie die hoger is dan de rente die dat spaarpotje opbrengt en je kunt zien dat het lastig wordt. Tenslotte…er zijn geen garanties bij pensioenfondsen. Ook in Nederland worden pensioenen verlaagd als de beleggingsopbrengsten tegenvallen. Denk dus dat de verwachtingen niet te hoog hoeven te zijn. Als Curacao concurrerend wil blijven, dan is een loonkosten stijging niet het beste middel.

 3. @Peter, waar kan de PAR wat van leren? Van de belastingen te verhogen? Benzine kunstmatig hoog houden? strafbladen hebben? Zaken doen met maffia? De hele wereld rondvliegen voor je eigen netwerk?

 4. @ Peter. Het pensioenplan van de PAR staat al lang op papier, maar je weet wat er met de plannen van de PAR door deze regering meestal gedaan wordt. Ken je het verhaal van het nieuwe ziekenhuis, AOV, etcetera? Eerst informeren en dan pas reageren.

 5. Zijn ze eindelijk wakker geworden om de rechten van de werknemers te verbeteren en de werkgevers verplichten om ook mee te betalen voor een pensioen voor de werknemers.

  Hier kan de PAR nog van leren!