• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De gemeente Amsterdam trekt 750.000 euro uit voor een uitgebreide herdenking van de slavernij. Die begint in 2013 en loopt door tot in 2014. Op 1 juli volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen.

 
Dat maakte een woordvoerder van de gemeente vandaag bekend. Het geld gaat naar de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013. Die gaat allerlei activiteiten organiseren. Daaronder zijn fototentoonstellingen, theaterstukken, symposia en een educatief programma voor kinderen.

Belangrijke rol
Wethouder Andrée van Es (burgerschap en diversiteit, GroenLinks) zegt dat Amsterdam uitgebreid bij het Nederlandse slavernijverleden wil stilstaan omdat de stad daar een belangrijke rol in speelde. Daarbij is het slavernijverleden volgens haar ‘voor veel Amsterdammers verweven in hun persoonlijke geschiedenis’.

Nationale herdenking
Zondag vindt de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Burgemeester Eberhard van der Laan houdt een toespraak en ook premier Mark Rutte is er bij. De Voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, zal na afloop namens de Staten-Generaal een krans leggen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

17 reacties op “750.000 euro voor herdenking slavernij”

 1. Ik stel voor dat die 750.000 euro die de gemeente Amsterdam heeft bestemd voor de herdenking van het slavernijverleden regelrecht gaan naar een Fonds om Ninsee in stand te houden.
  Als iedereen net zo begaan is met het lot van dat Instituut als men beweert, dan lijkt mij dat tegen dit voorstel geen enkel bezwaar bestaat.
  Die som geld is beter besteed aan het Insee dan aan dat betrekkelijk vruchteloze herdenken van het slavernijverleden.
  Ik vraag mij af wie van de donkergekleurde Nederlanders eigenlijk nog echt en te goeder trouw last heeft van dat verleden. Het komt mij voor dat menigeen die zich daarover publiekelijk druk maakt er meer op uit is om het eigen ego te laten klinken dan om een waarachtig gevoel te uiten.

 2. @JPS,, mijn bericht werd afgebroken, maar wij herdenken onze gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog met een ingetogen viering. En wat dat kost gaat niemand, behalve ons (Nederlandse Nederlanders) wat aan, wij betalen dat graag.

 3. Gelukkig hebben ze in Amsterdam niet het plan om Tula te misbruiken voor politieke propaganda. Dat doen we wel in Curaçao.

 4. Het gaat om wat het betekent voor de overlevenden/nabestaanden. De tijdsduur doet er toch niet toe. Trouwens er zijn zat plaatsen in Nederland waar ze het ontzet van de Spaanse overheersing als feestdag vieren (op 1 april verloor Alfa zijn bril). De Fransen hebben 14 juli, de Amerikanen Independence Day. Voorbeelden te over van nationale en internationale feestdagen voor historische bevrijdingen of zelfstandig-wordingen van eeuwen oud.

 5. En hoeveel van de doden die herdacht worden leven er dan nog?

 6. @JMS, dodenherdenking is niet van 400 jaar geleden.. wat gaan we anders meer herdenken? slag bij nieuwpoort? tijden van Napeleon, beleg van naarden? beleg van Haarlem? slag bij duinkerken. etc..

 7. @ JPS. De dodenherdenking is van Nederland en de slavernij is van de voormalige kolonien, waarvan niemand meer leeft of er moet nog een minstens 150-jarige in de grotten van Hato of de oerwouden van Suriname leven.

 8. En dat zonder schoudertax of 5 cent op een liter benzine te heffen.

 9. Jee, dacht ik dat ik ingelogd had op Versgeperst, blijk ik per ongeluk bij de Telegraaf te zitten te zien aan de commentaren hier. De krant van azijnzeikend Nederland. Hoeveel denken jullie dat die dodenherdenking op 4 mei elk jaar kost???

 10. @Donkeykong, ja je doet je naam wel eer aan. Maar de enige winnaars uit het slaventijdperk ,waar wij het over hebben, zijn wij, nazaten van die slaven. Vergeleken met onze verre verre familie in Afrika leiden wij nu een luxe tot zeer luxe leven. Maar klagen zit in onze genen en daar went de rest van de wereld heus wel aan, als ze dat al niet gedaan hebben.En typetjes zoals jij, ja daar hebben wij ook geleerd mee te leven.

 11. Hey Donkey Kong, hoeveel hebben de zwarte koningen in Afrika verdiend aan het verhandelen van hun eigen volk.
  Dit is net zo’n onzin opruiende statement als de jouwe, loser!!

 12. Met alle RESPECT maar een sobere herdenking lijkt mij meer dan voldoende en dan heel snel blijvend vooruit kijken en niet nog EEUWig achteruit en maar zielig blijven doen. Niemand van nu heeft het meegemaakt, ja toch? Dat geld had veel beter aan bijvoorbeeld arme en zieke mensen van NU besteed kunnen worden. DAAR heb je NU wèl wat aan.

 13. @donkeykong, hoeveel hebben de afrikanen verdiend aan slavernij en had jij nu liever in ruanda gezeten?

 14. Ja ,en ben bang dat Wiels het nog veel te weinig vindt

 15. hoeveel heeft NL verdiend aan de slavernij

 16. Belachelijk , typisch iets van dat groelinkse/pvda zooitje in Amsterdam.!!

  En dat in een tijd, waarbij iedereen in Nederland moet inleveren en bezuinigen!!

  Geniet er nog maar lekker van, zou ik zo maar zeggen!!

  Want na 12 september bestaat dit Sinterklaasclubje niet meer, dan worden ze met de snelheid van een wervelwind weggevaagd uit de Nederlandse politiek!!

  Dit (s)links gebaar, zal wel weer de nodige (terechte) stof doen opwaaien in Nederland !!

 17. Zonde van het geld…