• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag is de Kòrsou Uní aan het woord over de recente gebeurtenissen op het eiland.

Twee incidenten hebben deze weken aangetoond dat Curaçao de meest penibele situatie in zijn bestaan als land is binnengetreden, binnen twee jaar nadat het eiland zijn nieuwe status binnen het Koninkrijk heeft verkregen.

Het eerste incident betreft het feit dat onze regering – die constant in een interne strijd verwikkeld is – is blijven zitten uit vrees voor elkaar. Een coalitiepartner beweert bewijzen te hebben van diefstal en corruptie en dreigt ermee enkele aanvoerders van de andere partner te laten opsluiten, zodra de regering ten val komt. De andere partner, in plaats van die aantijgingen te weerleggen en de eer aan zich te houden, slikt die dreigementen en buigt het hoofd. In dezelfde week vond het tweede incident plaats. De minister president verzekert dat gratis onderwijs niet mogelijk is, omdat het project niet goed onderbouwd is. Toch slikt zijn regering haar woorden binnen enkele dagen weer in en de minister van onderwijs kondigt aan dat onderwijs gratis wordt.

Het eerste incident legt bloot dat de coalitiepartner zelf medeplichtig is aan alles waarvan hij de anderen beticht. Immers, hoewel hij beschikt over bewijs van diefstal en corruptie, gaat hij door dit toe te dekken om maar te blijven regeren. Maar nog erger is dat er bewindslieden zijn die bang zijn voor chantage en het hoofd laten zakken voor welke eis dan ook, zoals het tweede incident laat zien. Dit schept het meest gevaarlijke scenario voor Curaçao: een voorbarige en onbezonnen onafhankelijkheid tegen de wil van de meerderheid.

Kòrsou Uní is een gevarieerd collectief van personen en organisaties. In onze organisatie zitten mensen van allerlei pluimage, zowel voor als tegen onafhankelijkheid. Maar onze organisatie staat wel voor eerbied voor het referendum. Dat betekent respect voor een overweldigende meerderheid die in een referendum heeft gekozen om deel te blijven uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

Nu al hebben wij ervaren hoe een coalitiepartij de betrekkingen in het Koninkrijk op allerlei manieren op de proef stelt om tegen de wil van de bevolking in een onafhankelijkheid af te dwingen. Omdat de coalitie te chanteren is kan het gebeuren dat de bevolking van Curaçao van de ene op de andere dag wordt opgezadeld met een onafhankelijkheid die het niet gewild had.

Kòrsou Uní doet een dringend beroep op alle personen, groepen en organisaties om hun lot serieus te nemen, om goed kennis te nemen van dit gevaar en om nogmaals te bevestigen dat alleen de bevolking in een referendum aanspraak kan doen om het Koninkrijk te verlaten en onafhankelijk te worden.

13 reacties op “Ingezonden: gebeurtenissen op Kòrsou”

 1. It definitely never seems to end:
  Schoftenpremie: Regering Schotte geeft 16 miljoen meer uit aan onbehoorlijk personeelsbeleid

  Schoftenpremie: Regering Schotte geeft 16 miljoen meer uit aan onbehoorlijk personeelsbeleid

  Regering Schotte kondigt een lening aan van ruim 10 miljoen bij de bank van de ‘’overheid’’, PSB om haar drogredenering van gratis onderwijs te betalen. Nog erger is dat doodleuk een ordinaire schouderpremie van 1 tot 2 procent wordt aangekondigd om de drogredenering plus de lening plus rente te betalen.

  Diep triest is dat deze regering in 18 maanden een begrotingssurplus van 50 miljoen veranderde in een deficit van 163 miljoen.
  Een van de ”financiële boosdoeners” is het onbehoorlijk personeelsbeleid waaruit blijkt dat meer dan 16 miljoen onverantwoordelijk is uitgegeven.
  6 Personen op niet bestaande functies
  pm
  10 Fractiemedewerkers bij Staten in functies die niet bestaan pm
  32 Overtollig personeel
  3 mln
  74 Non-actieve ambtenaren

  Oneigenlijke toelagen 8 miln

  Hogere kosten omdat een stichting opgericht door de vorige regering werd afgeschaft en het personeel in dienst van de overheid werd overgenomen tegen hogere salarissen 1.4 miln
  164 personeelsuitbreiding
  pm
  286 Totaal 12.4 mln

  28 implementatiemanagers, een inventie om politieke vrienden te accomoderen, 4.032.000

  Conclusie: regering Schotte had met alle gemak het zgn. gratis onderwijs, ruim 10 miljoen, kunnen betalen uit de algemene middelen. Met de schouderbelasting went de regering haar onbehoorlijk bestuur af op de burgers. De schouderpremie is daarom niets anders dan een ‘’schoftenpremie.’’

  Aldus Ata palabra, van Omayra Leeflang.

 2. @Serka di Bo

  Met je eens, maar als je een andere oplossing hebt voor die boeven hier dan hoor ik het graag.

 3. @jones, over twee jaar zal Curacao zijn leeggeroofd, zal de overheid wel overal gebouwen huren tegen megabedragen en kunnen de contracten niet zo maar worden stopgezet, zit de overheid weer met een overtal aan personeel (denk aan de incompetente implementatiemanagers) en zullen er bij de overheids NV’s alleen nog maar Regeringsgetrouwen zitten en voornamelijk mensen zonder kennis met een megasalaris).

 4. Ben het eens met Henriques.
  Overigens ligt Curacao voorde VS zeer strategisch (op weg naar Zuid Amerikaanse landen). Er is ook niet voor niets een USOF gestationeerd, en niet voor niets stond er 2 mnd geleden het US vliegtuig dat Clinton vervoerde naar Brasil op Hato.

  Jammer dat mensen alleen willen zien wat ze zien. Natuurlijk is het een zootje met deze regering en de staten en dat zal de komende 2 jr ben ik bang zo blijven. Of de vlam moet in de pan slaan maar dat zie ik zo snel niet gebeuren.
  Zolang iedereen te eten en drinken heeft gebeurt er niets.
  Dat weten de pastechi eters binnen deze regering en parlement.
  Het enige waar we voor moeten zorgen met zijn allen dat er voldoende bewijsmateriaal verzamelt wordt tegen deze boeven. Dan kan er na 2 jr alsnog collectief aangifte gedaan worden.
  Gelukkig zijn er voldoende mensen mee bezig. De media is een uitstekend medium hiervoor. En vlak natuurlijk de social media niet uit.

  De dag des oordeels komt wel voor allen binnen de Forti. En wie weet gaat alles wel in een stroomversnelling.

  Wees alert is het motto.

 5. Als Wiels belastende informatie heeft over Schotte en Jamalodin dan is deze informatie ook in handen van andere personen. Hoe doen zij er hun voordeel mee?
  Benoemingen? Contractjes? Erfpacht terreintje?
  En zo wordt de olievlek des verderfs steeds groter. We komen op het punt dat je als gewone belastingbetaler er ook geen zin meer in hebt. Waarom moet ik eerlijk zijn? Iedereen zit zich rijk te stelen in deze Kleptocratie. Het hele animo onder de bevolking om je als goed en integer te gragen komt in het gedrag door deze Looney Toons.

 6. Hoe kan ik lid worden?

 7. @C. Weenink

  Als u de cables van Wikileaks had bestudeerd dan had u eveneens kunnen lezen waar Baselmans naar refereerd.
  Ik ben het niet altijd eens met Baselmans, maar dit keer is het gewoon een kwestie van wat er al op papier stond. De Wikileaks zijn niet voor niets ‘gelekt’.

 8. John Baselmans schrijft grote onzin, want Curacao heeft niets waar de VS (of Nederland) in geinteresseerd zijn.

  Veel bedenkelijker is dat Wiels zegt bewijsmateriaal te hebben over criminele daden van Schotte en Jamaloodin en deze te gebruiken zodra de MFK PS laat vallen. Het is ongehoord dat de Staten dergelijk gedrag tolereren. Wiels moet aangifte doen of opstappen!

  En nog bedenkelijker is dat Schotte en Jamaloodin niet reageren! Als een integer mens op een dergelijke wijze beschuldigd wordt vraagt hij Wiels om over de brug te komen met bewijzen. Niet Schotte en Jamaloodin, wat hun integeiteit voor de zoveelste maal ernstig in twijfel trekt.

 9. Korsou met Comandante Wiels en General Wilsoe aan de macht. Schotte hebben ze intussen het Schotte-gat ingelazerd en Asjes is bezig aan een afslankingskur wanneer alle integere Curaçaoenaars via Bonaire naar elders vluchten. Achtergebleven zijn de illegalen die nu Curacaoenaars kunnen worden om in de 80-20 regeling te vallen. Dit doem scenario lijkt eraan te komen als er niet snel actie wordt ondernomen.

 10. En het volk van Korosu buigt het hoofd en zwijgt….. lands eer zullen we maar zeggen no?

 11. Ik heb wel respect voor de arabieren.. die weten wel hoe je corrupte regeringen moet aanpakken.

 12. mag ik de vertrek cijfers van Kranchi hoeveel van onze landgenoten al zijn vertrokken.
  want de onafhankelijkheid zal er wel komen, ben alleen bang dat ons eiland dan weer de naam heeft die de spanjaarden ons land gaven bij het ontdekken.

 13. Onafhankelijkheid zal niet kunnen en is een onmogelijke zaak. America heeft in hun “cables” duidelijk laten weten dat ze de “Antillen” nog tolereren zo lang ze onder de vlag van Nederland vallen. De minuut dat Nederland zich geheel terugtrekt (zoals Suriname, Indonesië) Zal Amerika in gaan grijpen. (Bron cable Ambasade Willemstad, later bevestigd door Gouverneur Goedgedrag)