• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Aqualectra heeft gisteren in bijzijn van premier Gerrit Schotte en premier Kuupik Kleist van Groenland een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het bedrijf Assyce Fotovoltaica S.L. Het gaat om de productie van duurzame energie, opgewekt door zonnepanelen op grote schaal.

In de MoU, hebben Aqualectra en het Spaanse bedrijf Assyce Fotovoltaica S.L. de voorwaarden van een ‘power purchase agreement’, afgesproken. De MoU opent de mogelijkheid voor de productie van 75 MW op basis van zonne-energie. Het akkoord met het Spaanse bedrijf kost rond de 160 miljoen gulden.

‘Green-o-meter’
Premier Schotte, verantwoordelijk voor energie, heeft de ‘Green-o-meter’ geïntroduceerd. Op deze meter kan de bevolking zien hoeveel duurzame energie Curaçao produceert. Op dit moment toont de meter de productie van het windmolenpark van Tera Kòrá en de prognose tot eind juli. Het doel is dat in december de Green-o-meter op 35 procent staat. Het publiek kan de ontwikkeling volgen op de website van de regering en van Aqualectra.

14 reacties op “Akkoord Aqualectra voor zonnepanelen”

 1. Het Spaanse bedrijf heeft al 7 maanden het personeel niet betaald en daarmee sluit Schotte een MoU. Zouden ze Schotte al zijn fee hebben betaald?

 2. Ze vergeten wel mooi 1 HEEL groot ding: namelijk dat die 75 MWh maar voor een klein gedeelte van de dag beschikbaar is wanneer er aan de wolkenloze hemel volop zon schijnt, zeg maar een uur vóór en een uur na twaalven.

  De rest van de dag hou je een (steeds kleiner wordende) fractie ervan over en na zonsondergang vervolgens NIETS!

  In een artikel in de Amigoe van een paar weken geleden (die ging over de introductie van een “Recovery Tax” bij Aqualectra) stond er dat de totale dagelijkse vraag op Curacao ongeveer 130 tot 135 MWh is. Wat de **** gaan ze dan ‘s nachts aanwenden voor onze elektra-slurpende airco’s?

  Die minkukel van een Schotte mag eens Googlen naar de term “Base Load”, het MINIMUM aantal kilowatts welke je ten allen tijde móét kunnen leveren.

  Elk prudent bedrijf zet niet al zijn eieren in 1 mand. In dit geval zijn het er twee manden maar allebei kunnen dus uitvallen.
  – Windstil (of gewoon ontoereikend wind) kán gebeuren, óók op Curacao, óók aan de Noordkant.
  – Een dagelijks wegvallen van méér dan 50% van je opwekkingscapaciteit doordat je de zon en wolken niet in je perfecte sprookplaatje had ingecalculeerd kun je óók niet zomaar even opvangen. Wat doe je dan? Wederom AGGREKO’s laten aanrukken?

  Ik vrees dat we ook op Curacao te laat erachter zullen komen (net als o.a. in Duitsland, Frankrijk en Spanje) dat het enige “duurzame” aan de huidige opties voor hernieuwbare energie de jaarlijkse stapels aan subsidies zullen zijn.

 3. @kanoa, als aqualectra gaat werken als een normaal bedrijf en zonder inmenging van politiek dan kan het wel wat worden. Feit is dat wij nu geen geld hebben dus waar gaan we dit van betalen?

 4. dat ons eiland van de starre monopolie positie de A&E heeft verlost word is mooi.
  alleen de bedragen en de mensen die erbij zijn betrokken maken me erg bang.

  verleden jaar is er nog een grote fraude zaak geweest in Spanje voor wat betreft een farm die zonnepanelen had.

  160 miljoen is wel de toekomstige begrotings tekort voor 2012,

  gaarne onderzoek wie de adviseurs zijn, aandeelhouder en wie de bertegenwoordiger van deze firma op ons eiland word.

 5. Als het op een opdracht aankomt, zullen de comptabiliteitsregels (3 offertes) in acht genomen moeten worden.

 6. Schotte heeft de green-o-meter geintroduceerd.

  Waarschijnlijk omdat de corrupt-o-meter het wegens overbelasting heeft begeven.

 7. @Rignald, er moet eens een begin gemaakt worden, of wil jij doorgaan met alles op de toekomstige generaties te verschuiven?
  Wil jij dat jouw koelkast zijn werk blijft doen of wil jij elke week de inhoud ervan blijven weggooien?

 8. Waarom tekent de premier van Groenland mee? Gaat Schotte’s EcoEnergy dan groene stroom aan Groenland leveren of andersom tegen een “aantrekkelijke” prijs met commissie voor consultant Schotte? Weet iemand hoe het staat met de Spaanse banken?

 9. Pabien. Ga zo door!

 10. Het is de bedoeling dat de meter in december op 35% staat. Op 100% durft zelfs Schotte niet in te zetten voor de rest van dit jaar ….

 11. Net als al die mooie lantaarnpalen met een zonnepaneel er op die het nooit doen? Hoeveel geld is er daar voor betaald? Boven en onder de tafel.

 12. Zie Wikipedia voor het contrast tussen de premiers van Groenland (Kleist) en Curacao (Schotte):

  Kleist:
  He attended the Birkerød State School in Denmark from 1975–1978. Kleist graduated from Roskilde University Centre in 1983 with a master’s degree in social work (socionom). He taught journalism in Nuuk from 1988–1991.

  Schotte:
  He did not complete his high school, but gained some entrepreneurial and management skills instead. He founded “The Shoppers”, a purchasing and import office, (1995-2000), “Bad BoyzToyz”, a paintball store, and “Food4U Delivery Service” (2000-2002).
  Gerrit Schotte was convicted by the court in Willemstad, Curaçao for several cases of credit card fraud.[3] Furthermore, he caused a car accident, leaving an elderly woman dead after Gerrit Schotte drove with approximately 100 kilometers per hour on a road where 30 kilometers per hour is permitted. Finally there are reports of insurance fraud and diploma fraud.[4]

 13. En wie gaat die 160 miljoen betalen?

 14. Dus het zonnepanelen project is zoals verwacht voor EcoEnergy een grote mislukking geworden. Welke elleboogbelasting moeten wij nu weer gaan betalen?