• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Naar aanleiding van het verzoek om parlementsleden een wapen te laten dragen, is een discussie ontstaan. De voorzitter van het parlement, Ivar Asjes, wil hier nu graag duidelijkheid over scheppen. “Het verzoek was al op 27 april 2011 bij de minister van Justitie gedaan.”

Volgens Asjes heeft hij bijgaande brief langer dan een jaar geleden opgestuurd naar de minister van Justitie, Elmer Wilsoe, na een gesprek met de vice-voorzitter van het parlement, Amerigo Thodé. Asjes zegt dat het niet gaat om een voorstel tot wijziging van een wet vanuit het parlement, maar een aanpassing in de uitvoering van de wet, wat de regering kan doen via een gouvernementeel decreet.

Decreet
Asjes licht toe dat het dragen van een wapen geregeld is in de wet genaamd ‘Ordening van Wapens 1931’. In januari 1978 heeft de toenmalige regering van de Antillen met Leo Chance als minister-president, een decreet getekend om de uitvoering van deze wet aan te passen. Hierdoor kregen mensen in de volgende functies de gelegenheid om een wapen te dragen: gouverneur en zijn adjudant, ministers, secretaris van de Raad van Ministers, gezaghebbers van de eilandsgebieden, rechters, procureurs-generaal, advocaten-generaal, officieren van justitie en medewerkers van het Openbaar Ministerie die in eerste instantie in de rechtbank werken. In augustus 1983 heeft de regering met Don Martina als premier, een decreet getekend om de uitvoering van de wet aan te passen en ook afgetreden ministers nog gedurende vier jaar na hun aftreden toe te staan een wapen te dragen.

Trias politica
De Statenvoorzitter wil duidelijk maken dat het verzoek aan Wilsoe is gedaan om gelijkheid te creëren tussen de functies in onze trias politica. “Ministers die er ook zijn om het volk te dienen en rechters, hadden tot 1978 niet het recht om een wapen te dragen tot de aanpassing die het mogelijk maakte dat dit tot de dag van vandaag gewoon is”. Asjes betreurt dat enkele politici een verkeerd beeld hebben geschetst waardoor het lijkt dat de parlementariërs wapens nodig hebben om zich te kunnen verdedigen tegen het volk.

Brief die vorig jaar is verstuurd naar minister Elmer Wilsoe van Justitie
[scribd id=98313085 key=key-13tnusapf2t5ocyhqf7f mode=list]

19 reacties op “Asjes schept duidelijkheid over wapens”

 1. Zie het al voor me, een “troupe” van onze statenleden op weg naar Nederland, melden zich op Hato, lopen gewoon door, want ze mogen niet gecontrolleerd worden, stappen in en het vliegtuig vertrekt. Na de start loopt dat kleine driftige mannetje naar de cockpit en zegt tegen de gezagvoerder om even op Bonaire te landen om Soleana op te pikken. De gezagvoerder wijgert dit en next thing heeft hij een rond gaatje in z’n voorhoofd. Wat ik niet zie is wat er daarna gebeurd.

 2. @jozef

  criminelen weten allang hoe ze met wapens om moeten gaan.
  jong geleerd , oud gedaan

 3. Nu nog maar hopen dat de trias politica zijn werk doet……en dit voorstel de grond in boort!

 4. Had Kennedy nog geleefd als die een wapen bij zich had? Nee, als iemand een politicus wil vermoorden dan zal een wapen echt geen zin hebben. Je kunt alleen terug schieten. En een goede moordenaar zal 1 kogel nodig hebben. Politici willen het als een soort van fallus symbool gebruiken om zich boven de bevolking te kunnen verheffen.

 5. heel begrijpelijk dat Hr Asjes wil dat de statenleden een wapen krijgen, je leest zoveel over afrekeningen bij criminelen.
  Ook bij Schotte is er al een keer ingebroken.Eigenlijk moet iedereen recht hebben om een wapen te hebben.
  Neem Jama nu , zit hij rustig op het Wilheminaplein iets te drinken dan kan hij, als hij bedreigd word zich tenminste verdedigen.

 6. Toch wel grappig om te zien/horen hoe onze huidige volksvertegenwoordigers er altijd weer in slagen iets wat krom is recht te praten. Toch blijft het wel merkwaardig dat de door hen zo verguisde PAR niet de behoefte heeft gehad zich tegen het volk te wapenen. Maar ja ook hier gaat hun slogan op “mas serka di bo” ja want anders kunnen ze met hun pistooltjes niemand raken.

 7. Gaan al die gewapende notabelen ook periodiek op schietcursus? Of worden zij zonder enig benul van het schiettuig op de brave burger losgelaten. Colijn loste dat de vorige eeuw aardig op, toen had zelfs het Nederlandse leger houten geweertjes. Misschien een oplossing voor ons mooie eiland, wel een stuk veiliger.

 8. Als het levensgevaarlijk is op Curacao voor onze statenleden en ministers dan kunnen ze zich beter vestigen op Klein Curacao waar ze veilig zullen zijn.

 9. De Statenleden zijn bang voor het volk OF erkennen impliciet dat ze de veiligheid ook niet meer kunnen verbeteren en dat we er mee moeten leven. Kortom een zwaktebod. Echt derde wereld.

 10. Er heerst een griepepedimie in de staten, deze moet geruimd worden met een duidelijk wapen.wie schiet het eerst?.

 11. het innen van gelden, voor de verkiezingsgelden zal straks een stuk makkelijker worden.

  I wiill make you a offer , you not can resist

 12. Het is lachwekkend dat de Statenleden zich macho met wapens op straat willen begeven terwijl ze in hun werk alles behalve macho zijn. Daarin volgen ze bang en slaafs de MFK en PS ministers in de hoop ook wat kruimels te vangen van hetgeen godfather Robbie dos Santos uitdeelt.

  Natuurlijk is het van de zotte en o zo bananenrepbliek, de bewapening van welke politicus dan ook. Hetis ook een bekende manier van mislukkelingen (met bijvoorbeeld slechts een MAVO3 diploma en een strafblad vol fraudes) om te pogen zich nog enige status te verschaffen. In dat beeld past ook het dragen van een kogelvrijvest, het nemen van een privefotograaf, het zich voortbewegen met escortes en zwaailichten en het reizen met een slaafse blonde troetelpoedel.

 13. Ik zie in Nederland alle kabinets- en tweedekamerleden al met een pistool lopen…Dat is echt onvoorstelbaar. Is typisch iets voor een bananenrepubliek waar er geen volksvertegenwoordigers zijn maar machthebbers ! Ik kan mij overigens wel voorstellen dat Asjes gewapend wil zijn……

 14. Duidelijkheid is altijd goed en daarna onmiddellijk die vooroorlogse wapenwet de prullenbak in. Ze moeten straks niets anders dan de sollicitatieplicht aan hun hoofd hebben.

 15. De debatten in de staten zullen met vuurwapens natuurlijk veel effectiever worden.
  Zonder enige twijfel zit “het volk” hierop te wachten.
  Bah!

 16. Dacht dat de Statenleden er zijn om het volk te vertegenwoordigen t.o het parlement.

  Waar zijn ze dan bang voor, het volk?, dan hebben ze zeker boter op het hoofd om zich zo bedreigd te voelen en wapens te willen dragen.
  Op wie willen ze dan gaan schieten? op dezelfde mensen die ze vertegenwoordigen?

 17. Grote vraag blijft waarom dienen de ministers en statenleden wapens te dragen? worden zij bedreigt of berooft?

 18. Nu nog een baret en een camouflagebroek zoals in andere bananenrepublieken.

 19. Is Asjes soms bang dat het volk hem en zijn PS trawanten het hiernamaals in willen schieten? Voor hem en zijn dikke lijf heb je wel een extra zwaar wapen nodig.