• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) heeft vragen van Kamerlid Andre Bosman (VVD), over de 27 weken zwangere vrouw die op luchthaven Hato werd geweigerd, beantwoord. Bosman wil van Spies weten of het klopt dat als de vrouw zou bevallen, de Curaçaose regering de kosten zou moeten betalen.

Daarnaast wil de VVD-er weten of het vaker is voorgekomen dat Nederlanders met een geldig paspoort de toegang tot Curaçao is geweigerd en of Nederlanders met een geldig paspoort vaker zijn geweigerd.

Fout
Spies geeft aan dat door een fout van een individuele immigratiefunctionaris op Hato de vrouw niet direcht toegang kreeg tot Curaçao, terwijl zij in het bezit was van een geldig paspoort. “Toen de fout aan het licht kwam is de toeriste meteen toegelaten.” Vervolgens geeft de minister aan dat het toegangsbeleid een landsaangelegenheid is. “Ik beschik niet over informatie waaruit blijkt dat Nederlanders vaker de toegang tot Curaçao geweigerd wordt.”

Toegang
De minister is wel van mening dat het uitgangspunt is dat met een geldig Nederlands paspoort gereisd kan worden binnen het Koninkrijk. “Inwoners van Nederland zouden met een geldig Nederlands paspoort toegang moeten krijgen tot Curaçao.” Bosman wil ook weten of de verantwoordelijke minister van Curaçao voor voorval moet worden aangesproken. Spies betreurt het voorval maar ziet geen aanleiding om de verantwoordelijke minister hiervoor aan te spreken.

Geweigerd
Vorige maand kwam de zwangere vrouw aan op ons eiland voor vakantie, maar de douane weigerde haar de toegang omdat ze zwanger was. Nadat zij drie uur later haar verzekeringspapieren kon laten zien, mocht zij genieten van een vakantie op Curacao.

[scribd id=98292260 key=key-1efq3qqfu43m4zkm4brd mode=list]

6 reacties op “Vragen over weigering zwangere toerist”

 1. @Koenoek, de regels in Nederland zijn: ah mevrouwtje, de sociale dienst is hier de straat uit ,dan links (ja, man robes), kruispunt over en dan ziet u het kantoor ook weer aan de linkerkant, ja juist weer aan de man robes kant.
  Is uw man niet bij u, nee, oh zeker zo’n Curaçaose man , verwekken en dan vertrekken !

 2. Dit soort situaties en eigen regeltjes verzinnen moet afgelopen zijn in het Koninkrijk der Nederlanden. Onze parlementariers en ministers hebben de plicht hun volk te vrijwaren van welke discriminatie dan ook.
  Waar blijft de Rijkswet Personenverkeer wele gelijkheid garandeerd voor alle inwoners in welk deel dan ook van ons Koninkrijk ? Spies maakt zich hier veel te gemakkelijk vanaf en zal hier zeker op afgerekend worden.

 3. Moeten we in Nederland ook onze verzekeringspapieren laten zien als we zwanger of ziek zijn?
  Dit is vragen om moeilijkheden…reciprociteit heet dat.

 4. Ik vraag me af wat de regels hieromtrent in Nederland zijn.

 5. Belachelijk dat dit weer eens op korsou moet gebeuren…Curacaoenaars zouden in zulke specifieke gevallen juist coulant moeten zijn. Stel je voor als ze op Schiphol hetzelfde zouden doen.

 6. Alhoewel mevrouw Spies zich tegen de regering Schotte altijd op zijn Stella van Rijns heeft opgsteld (geen woord van kritiek op de MAVO3 premier en zijn rariteitenkabinet) heeft zij nu wel gelijk.

  Dit was een incident dat Curacao zelf kan oplossen. Ingrijpen van Nederland is nodig bij onze regering vol dos Santos trekpoppen, niet bij een incidentje als met deze zwangere vrouw, hoe vervelend ook.