CURAÇAO – De route Suriname-Nederland was in 2011 de meest gebruikte route voor drugssmokkel. Dat blijkt uit cijfers van de Raad van Europa, meldt Crimesite. De route van de voormalige Nederlandse Antillen-Nederland staat op de derde plek, na de route Argentinië-Spanje.

 
In Europese landen is volgens de cijfers de laatste jaren een afname te zien van het aantal kilo’s drugs dat op luchthavens wordt onderschept.

Drugs
De meest onderschepte drugs is cocaïne en daarna qat, amfetamines (waaronder xtc), wiet en heroïne. Cocaïne gaat vooral naar Nederland en Spanje. Op Italiaanse luchthavens wordt de meeste heroïne gevangen. Nederlandse luchthavens staan op de vierde plaats van de Europese luchthavens waar de meeste drugs in beslag wordt genomen.

Cijfers
De cijfers zijn door een Spaanse vertegenwoordiger van de zogeheten Pompidou-groep, die binnen de Raad van Europa adviseert over drugsbestrijding, aan het Spaanse persbureau EFE gegeven.

3 reacties op “Drugsroute Suriname-Nederland meest gebruikt”

  1. @Joshua, je reactie doet mij vermoeden dat je enige aanvulling nodig hebt, ik zeg niet dat er minder kilo’s Nederland ingesmokkeld worden. Ik zeg dat Nederland niet meer op de eerste plaats staat.
    En dit overzicht is opgesteld door een Europese organisatie, dus niet door Nederland en het verwonderd mij dat ze in Europa dus echt wel eens van Curaçao gehoord hebben, of dit gehoord hebben positief of negatief geinterpreteerd moet worden, laat ik even aan jou over !

  2. @Wimpiri. Niet te snel juichen. De daling in onderschepte kilo’s betekent niet vanzelf een daling in de daadwerkelijk gesmokkelde kilo’s.

  3. Toch wel een positief bericht, Nederland is gezakt naar de vierde plaats. Het negatieve is echter dat nu blijkt dat onze regio als koploper beschouwd wordt als het herkomst van drugstransporten aangaat.