• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De premier van Groenland, Kuupik Kleist is, vandaag op Curaçao voor een werkbezoek. Kleist bezoekt verschillende (ei)landen die deel uitmaken van de Landen Gebieden Overzee (LGO). Onlangs is Kleist verkozen tot president van de LGO Bond (Overseas Countries and Territories Association: OCTA).

Gedurende het bezoek zal Kleist een ontmoeting hebben met premier Gerrit Schotte en minister Nasser El Hakim van Economische Ontwikkeling. Enkele onderwerpen die op tafel zullen komen zijn financiën, politieke mogelijkheden en duurzame ontwikkeling.

Lezing
Tijdens het bezoek zal Kleist tevens als uitgenodigde spreker optreden tijdens een lezing omtrent groene oftewel duurzame ontwikkeling. De lezing, geheten ‘Green growth in OCT´s, how cool is green’, zal in de Curaçao World Trade Center plaatsvinden. De Groenlandse premier blijft tot en met woensdag op ons eiland.

5 reacties op “Premier Groenland bezoekt Curaçao”

 1. Het is inderdaad goed dat de LGO landen overleggen. De EU wil in 2013 de relatie met de LGO`s veranderen. Dat is onder meer het gevolg van de recente uitbreidingen van de EU. Als het gemiddeld inkomen in Slovakia bijvoorbeeld lager is dan in Curacao, dan is niet vol te houden dat er nog ontwikkelingsgeld naar Curacao gaat. De LGO`s zijn een erfenis van maar 4 EU landen en de rest heeft daar geen boodschap aan. Men schrijft..

  ….`Anderzijds wordt eraan getwijfeld, vooral sinds de uitbreiding van 1 mei 2004, of het wel nodig is dat de Gemeenschap de duurzame ontwikkeling van de LGO stimuleert, met name wanneer het BNP van een LGO per hoofd van de bevolking dicht bij het EU-gemiddelde ligt of wanneer een lidstaat zijn eigen LGO geen bilaterale ontwikkelingshulp meer verleent`….

  Heel concreet voor Curacao..Als Nederland het niet meer nodig heeft om geld aan Curacao te geven, waarom zouden wij (Griekenland, Luxemburg, Slovakia, Polen en noem maar op)..dat dan wel moeten doen?

  De huidige regeling voor LGO is eenzijdig. Men krijgt wel geld, heeft wel rechten, maar er staat niets tegenover. Men schrijft bijv…

  ….`Als EU-burgers genieten de onderdanen van de LGO ook de rechten die het burgerschap van de Unie met zich meebrengt (artikelen 18–22 van het EG-Verdrag), zoals het recht vrij op het grondgebied van de lidstaten te reizen en te verblijven (maar niet te werken). `… Dat laatste wist ik overigens niet.

  De LGO hoef zich nietbte houden aan de normen en waarden die binnen de EU gelden. Ook dat wekt wrevel op. Alleen maar de hand ophouden, een hoog inkomensniveau…Op het gebied van milieu stelt de EU..

  ……`Het huidige LGO-besluit wijst de LGO echter geen verantwoordelijkheden toe waarmee zij doeltreffend kunnen werken aan milieubescherming en milieubehoud overeenkomstig de normen van de Gemeenschap….`

  Kortom: Als men bij de EU wil horen als LGO dan horen daar ook verplichtingen bij.
  Naast toezicht vanuit NL kunnen we dus verplichtingen vanuit de EU verwachten.

  Voor het hele stuk over dit onderwerp zie..

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52008DC0383:EN:NOT

 2. Ben benieuwd met welke nieuwe ‘groene’ en “goede” ideeen Gerritje komt, na het bezoek van dhr. Kleist, ……… zucht!

  In ieder geval (100% zeker) weer een fotomomentje, handenschuddend en glimlachend op de foto met een hele echte premier,……..

  Mischien wat roepen over hydro-power en geothermal energy ofzo…….ach ja, Curacao en zijn huidige machthebbers!

 3. @Abraham. natuurlijk in Groenland zijn geen hete latina vrouwen, kan je niet flink shoppen en uitgaan en is het te koud.. Daar wil hij niet naar toe.

 4. Shotte laat ze nu zelf over komen,nu dat hij zelf niet meer kan reizen.

 5. MIsschien kan Schotte een bezoek brengen aan Groenland!