• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag is Arjan Linthorst van stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) aan het woord over de uitstoot van Raffinaderij Isla.

De Isla is aan het verbouwen en dat mag ook wel, want de oudste koffiemolen van Curaçao bromt en bromt maar steeds halfgebakken door. Halfgebakken want de productiviteit is de laatste paar jaar aanzienlijk minder. Naar het schijnt wordt een groot gedeelte van het Isla-terrein nauwelijks gebruikt, maar als de activiteit plots toeneemt dan kan de Isla nog steeds heel raar brommen. De uitstoot van vervuilende stoffen neemt dan fors toe.

Uitstoot TSP
SMOC heeft al diverse van deze stoffen onder de aandacht gebracht. Dit keer is er aandacht voor TSP. Afgelopen week steeg de uitstoot van TSP (Total Suspended Matter) namelijk, zo blijkt uit eerste metingen, naar waarden van zelfs 270 microgram per kubieke meter. Dit trok mijn aandacht. Waarom?

Onderzoek
Vrij recent publiceerden Lipfert en Murray hun artikel “Air pollution and daily mortality: A new approach to an old problem” in het wetenschappelijk tijdschrift Atmospheric Environment (accepted for publication March 2, 2012)). Lipfert en Murray laten zien dat elke stijging van 10 microgram TSP per kubieke meter in de atmosfeer zorgt voor een significante stijging in de mortaliteit onder de zwakkeren van de samenleving. Die stijging is er vooral op de korte termijn (lees als: dagen in plaats van jaren). Met dit gegeven zou ik een onderzoeksonderwerp hebben als ik huisarts zou zijn op Curaçao of bij de GGD werkzaam zou zijn: is het werk van Lipfert en Murray ook van toepassing inzake de Isla? Vast en zeker, want Eco-RYS wist al eerder een relatie te leggen tussen de uitstoot van de Isla en het aantal vroegtijdige doden per jaar. Met het werk van Lipfert en Murray neemt de kans toe om de dood van individuen oorzakelijk te kunnen relateren aan de Isla. Ja, dan komt het wel erg dichtbij als je familieleden hebt die hartproblemen of longproblemen hebben.

Nieuwe (huis)arts
In de beginjaren 80 hadden we op Dushi Korsou Dr. Kroon die als arts flink van zich liet horen inzake de Isla. Welke (huis)arts wordt nu de nieuwe Dr. Kroon?

9 reacties op “Ingezonden: waar zijn de (huis)artsen?”

 1. Volgens mij is 20 jaar geleden al lang aangetoond dat de rook uit de Isla schadelijk is voor de mensen die onder de rook leven. De regering weet dit alleen doet er niks aan. Dan kun je als arts wel nog een keer gaan aantonen dat dit slecht is, maar als er niks mee wordt gedaan wat heeft dit dan voor nut?

 2. @Makayu

  Wat dan?? Nou, dan moet de burger in actie komen. Maar een zondebok zoeken omdat de verantwoordelijken haar taken niet doen is de omgekeerde wereld.
  Als er bij jou is ingebroken en de politie komt niet, ga jij dan maar boos worden op de buren? Die hadden misschien iets kunnen zien of horen en de inbreker kunnen wegjagen?
  Dat is het soort logica dat in dit stukje gebezigd wordt.

 3. @zakeitjes:
  Er liggen een serie gerechtelijke uitspraken waar regering gewoon “lak” aan heeft en negeert en WAT DAN …..???
  Huisartsen hebben wel degelijk een pro-actieve signaleringsplicht en maatschappelijke verantwoording vanwege hun plaats in de samenleving !!!!
  Struisvogeltje spelen is natuurlijk wel wat veiliger met deze indoctrinerende en chanterende regeerders in je nek MAAR waar blijft de “eer” en het “geweten” van deze mensen ????

 4. Een huisarts met een normale praktijk heeft echt geen tijd om zich daarmee bezig te houden en zeker niet als het boter aan de galg gesmeerd is. Die hebben ook nog hun eigen problemen met de minister zoals de slechte betaling.

 5. Je kan wel klagen over de artsen, maar het is toch echt de overheid die moet controleren, toezien en handhaven. In een NORMAAL land gebeurd dat, hier moet je naar de rechter om af te dwingen dat de overheid haar werk doet. Dat de overheid zich in bochten wringt om haar werk niet uit te voeren, haar verantwoordelijkheid niet wil nemen en haar burgers niet wil beschermen is het echte punt waar het over zou moeten gaan. Hier zou de pers meer aandacht aan moeten geven. Maar ja, de pers op curacao wil zich niet branden aan de echt belangrijke en pijnlijke onderwerpen….

 6. @OnderEenSteenWonendeHypocrieteEilandbewoner:
  Gooi die steen eens omhoog en trek die balk voor je ogen weg………
  Hoeveel “vang’ je van de ISLA-NAFFIA ???
  Het zijn wel je “eigen landskinderen” die door deze genocide (bewust!!!) worden uitgemoord of voor hun leven gehandicapt zijn door de troep die de ISLA nog steeds uitstoot!!!!!!!
  Verbaasd me inderdaad dat er geen lokale artsen meer van zich laten horen….. of worden deze ook met bloedgeld van de ISLA en regeringen stil gehouden ????
  BERGUENSA TOTAL en HOPI TRISTU

 7. Hoeveel vervuiling kom er van andere landen over ons eiland heen> niet te bewijzen.
  Hoe kan je een geld bedrag terug rekenen naar een mensenleven? hangt daar een prijskaartje aan een mensenleven.

  Een ding geef ik je wel gelijk. de huisartsen moeten het doen. Gezien zij niks roepen is er voor mij nisk aan de hand. Denk echt wel dat de isla vervuild maar of het de gezondheid aantast zoals beweerd wordt heb ik mijn twijfels over.

 8. Hoeveel vervuiling komt er van raffinaderij / branden Bonaire ook nog eens naar ons toe ??

 9. Treffend stukje van Arjan Linthorst!

  Als ik een huisarts op Curacao was, zou ik me niet alleen verantwoordelijk voelen en oog hebben voor mijn patienten, maar ook voor de (ongezonde) leefomgeving onder de rook van de raffinaderij.

  Waarom horen we toch alleen maar Peter van Leeuwen knokken? Bestaan er nog betrokken huisartsen zoals Dr. Kroon?