• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het plan om het onderwijs gratis te maken, zou volgens de regering komend schooljaar al van start kunnen gaan. Dit houdt in dat de overheid opdraait voor de kosten die ouders moesten betalen, ongeacht hun inkomsten. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers of ze het een eerlijk plan vinden.

“Het lijkt me op zich een goed idee”, reageert de 25-jarige Humprey. “Ik maak me weleens zorgen om hoe je al die kosten gaat betalen van kinderen: school, eten en kleding. Als de school betaald wordt, is dat al iets. Ik vind wel dat rijkere mensen gewoon wat geld kunnen geven. Zij kunnen het missen en daarvan kan misschien lesmateriaal worden gekocht.” De 52-jarige Henny vindt de regeling niks. “Dat geld moet ergens vandaan komen. Er is al een tekort en nu kan de overheid dit ineens betalen? Sprookjes en droompjes, dat heeft deze regering.”

Goed idee
“Het is vreemd dat er betaald moest worden voor onderwijs”, reageert de 34-jarige Christina. “Het zou overal gratis moeten zijn. Je wordt toch ook verplicht om je kinderen naar school te sturen?” De 41-jarige Aimena is moeder van drie kinderen en juicht het idee ook toe. “Wij kunnen het op zich betalen, maar er zijn mensen die het niet kunnen. Voor hen is het sowieso een goed idee. Ik zou het wel krom vinden als wij dan zouden opdraaien voor mensen die het niet kunnen betalen. Wij hebben hard gewerkt om hier te komen dus verdienen ook dezelfde regels. Je moet mensen wel blijven motiveren om te studeren en een goede baan te vinden.”

Grenzen stellen
De 29-jarige Shonjan is het deels eens met gratis onderwijs. “Voor armere mensen is het heel goed. Die mensen kunnen echt geen cent missen. Ik vind wel dat rijkere mensen moeten betalen, maar dan bijvoorbeeld maximaal duizend gulden. Ze moeten grenzen stellen gebaseerd om wat iemand verdient net als met belasting. Verdien je heel goed, dan betaal je het meest.”

19 reacties op “‘Grenzen stellen aan gratis onderwijs’”

 1. Oh ja en nog een ding: Inkomen zegt ook niet alles. Veel mensen met een hoger inkomen hebben ook een flinke studieschuld om aan dat inkomen te kunnen komen. En raar genoeg kijken ze niet naar die schuld. Super vals!

 2. en betalen rijke mensen ook niet al procentueel meer belasting? jamoloodin moet gewoon beter leren begroten!

 3. trouwens wordt de kwaliteit van het onderwijs dan ook beter? En mag het volk dan ook bepalen wat de instructietaal wordt, als wij betalen??

 4. In de commentaren wordt regelmatig het argument gebruikt dat het logisch is dat het onderwijs gratis is, omdat je ook verplicht wordt je kind te sturen. Dit klinkt heel logisch, maar kijk nu eens naar de praktijk: je bent verplicht je auto te keuren, je auto te verzekeren, wegenbelasting te betalen, je honden op je terrein te houden, je belasting te betalen etcetc en di edingen worden toch ook niet door de overheid gefinancieerd.

  Ik vind het schandalig dat iedereen voor de scholen moet betalen. Ook diegenen die bewust geen kinderen krijgen wegens de kosten die het meebrengt en de druk op de maatschappij. Laat mensen maar eerst nadenken voordat ze aan kinderen beginnen, of ze ook voor de zorg van dat kind kunnen betalen. Je ziet in de onderklassen dat ze al beginnen op hun 14e en doorfokken als konijnen.
  Ik weiger dan ook voor al die domme en egoistische mensen te betalen!

 5. In Nederland “neem” je kinderen, als je dat kan betalen dus een huis met voor elk kind een kamer, de school kan betalen en de studie kan betalen etcetera etcetera. Hoe is dat hier? We hebben jarenlang onze hand bij Nederland opgehouden en nu op kleinere schaal moeten we extra belasting betalen voor kinderen van anderen, die blijkbaar weinig verantwoordelijkheidsgevoel en zelfrespect kennen.

 6. ik heb niks tegen gratis onderwijs voor mensen die het niet kunnen betalen.
  ben zelfs voor allerlei hulp voor onderstands gezinnen.
  want zonder een fatsoenlike scholing maakt niemend kansen in deze maatschappij.
  Schotte is natuurlijk de uitzondering op de regel….

 7. What’s next, mensen die een terrein hebben groot genoeg voor 2 huizen moet dat afstaan om een ander? Welke idioot in de regering heeft zijn geschiedenis boeken niet gelezen?

  Er is al een mooi systeem dat inkomens afhankelijk bepaald wat je moet bepalen aan het welzijn van de gemeenschap. Het heet BELASTING. En inderdaad, als mensen met een inkomen van 100K dat niet betalen gaat het inderdaad snel met dat gat.
  Als je geen begroting kan maken, gaat het ook snel.

  Dus de redenatie is als volgt: Ik kan het geld van het land niet beheren, maar wil wel
  meer doen voor het volk. Awel, laat ze het zelf maar betalen. 5 cent bij de benzine extra bijdrage van de “rijken”. Ik hoorde 3400 naf per maand als grens “rijk”.

  Nog een goed idee voor de overheid. Preventie van ongewenste kinderen. Mensen die maar 1 of 2 kinderen hebben, hebben geld over. Deze mensen kunnen dus wel betalen voor voorlichting om zo ongewenste kinderen te kunnen voorkomen.

  Weet niemand in de regering het effect van het duurder maken van de levensomstandigheden van de mensen waar je economie op draait? 6%OB + 5ct per liter + rijke-aanslag = economische krimp = minder belasting = een gat zo groot dat Jamalodin het in zijn zwembad moet doen, want op zijn potchi wc kan ie niet meer zitten….

 8. Waar was dat geld ook alweer gebleven wat voor het onderwijs was bedoeld?

 9. Dit briljante idee is waarschijnlijk ingefluisterd door oom Hugo. Onvoorstelbaar genoeg willen bepaalde politici zich maar al te graag spiegelen aan die maatschappij.
  Ach, je kan ook niet anders verwachten van een kabinet met een straatschoffie als MP. Ik kan hem zo noemen omdat ik hem van kinds af aan ken, weet hoe hij denkt, en weet waar hij door pure domheid toe in staat is.

  Mijn grootste angst is de grote achterban van deze regering, die er helaas toch nog steeds is.
  Ta unda nos ta bai ?!!

 10. De rijken betalen natuurlijk al extra doordat ze veel meer loonbelasting betalen. Ik schrik elke maand weer van de belasting die ik betaal en ik heb echt maar een gewone baan. En ik huur dus ik heb geen belastingteruggave of enig andere subsidie.

 11. Gratis onderwijs??????? dan toch wel voor alle kinderen
  waarom moeten de rijken nu meer betalen voor het gratis onderwijs van andere kinderen.
  dit is een taak van de overheid niet van de rijken.

  betaal ook al meer belasting dus waarom nu gaan betalen en anderen niet of is dit de nieuwe 80/20 20 procent gaat betalen voor de andere 80 procent

  maar ja als je miljoenen schuld maakt laat je gewoon anderen voor jou betalen

 12. jongens het eiland dat ooit eens dushi Korsou was is bijna bankroet.
  niet voor niks willen die idioten in het parlement nu vuurwapens hebben. Ze weten het einde is nabij en er zal een revolutie komen

 13. Dit houd dus in dat ik zo’n 1200 gulden per jaar moetgaan betalen voor andermans kinder. Dit alleen omdat ik niet onder een boom of bij de snack ben gaan hangen, maar me best heb gedaan om wat van mezelf te maken. Een sociale houding ok dat kan maar vind het gewoon teveel. Als ik een kind op de wereld zet wil ik graag meebetalen als mijn kind er gebruik van maakt of gaat maken.

  Dit wordt ingevoerd om stemmen te winnen bij de volgende verkiezing want ze weten dat de regering binnenkort zal vallen.

 14. En waarom zijn de rijken rijk? Wellicht omdat ze een eigen bedrijf zijn begonnen ipv een 8-5 baantje te nemen en hij 80uur per week werkt ook in het weekend! De ander zit onder een boom en wil alleen maar zoveel dushsi zwanger maken.
  Straks gaan de rijken het eiland verlaten en wie gaat het dan betalen?

 15. hier zie je weer “de rijken moeten geven” terwijl de rijke zijn tijd investeert in studie , om later een goed leven te hebben zitten “die” te feesten. en nu het ze niet goed doen moeten wij dokken. als je geen plaats heb voor een hond moet je die ook niet nemen toch.dat soort heeft helemaal geen verantwoordelijkheidsgevoel.

 16. De ministers kunnen ook 2de klas de wereld rondreizen en hun daggeldvergoeding kan omlaag.

  Laten we ook een snekbelasting invoeren want omdat de ‘vaders; daar de hele dag rondhangen is er geen geld om de kinderen naar school te sturen.

 17. ach waarom maak ik mij druk binnenkort beginnen wij naar het gas en de olie te boren en iedereen wordt steenrijk, probleem opgelost.

 18. ik blijf onder de boom zitten en vind ” dat de rijkere mensen GEWOON wat geld kunnen geven. schaam je om dit te zeggen en te denken. de volgende stap is zeker als ze het niet GEWOON geven gaan wij het GEWOON bij hun halen.

  Dat er iets moet gebeuren is zeker maar laten wij dan eerst eens beginnnen om de reislust van de ministers te temperen. als sommige ministers hun schulden een betalen kan natuurlijk ook een steentje bij dragen enz enz. en kijken welke mensen (kinderen) echt hulp nodig hebben.

 19. Lossen we hiermee de problemen op in het onderwijs?
  Typisch voor deze regering of ze zijn op reis of ze besteden de aandacht aan zaken die geen urgentie hebben. Weet U nog alle tijd en aandacht die er werd besteed door Minister Rosaria aan het veranderen van de naam van het Peter Stuyvesant College.