• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De regering vindt het noodzakelijk om gratis onderwijs te kunnen bieden”, aldus minister Carlos Monk (Onderwijs) gisteren in Fort Amsterdam. Volgens Monk zal het onderwijs komend schooljaar gratis zijn. “Er bestaat geen enkele wet waarin is geregeld dat scholen schoolgeld mogen vragen.”

“Het is een gat in het beleid dat heeft gemaakt dat dit gewoon is geworden. Evenmin als er een Landsverordening bestaat voor het heffen van schoolgeld evenmin hoeven wij een landsverordening te hebben voor het opheffen van schoolgeld”, zei Monk op de vraag of het haalbaar is dat onderwijs het komende schooljaar al gratis is.

Kosten
“Natuurlijk gaan wij het besluit uitwerken in beleid en dit presenteren aan de Staten”, aldus de minister. Volgens de berekening van regering, gaat het plan 17.2 miljoen kosten. “Dat is minder dan 1 procent van de totale begroting van het land.”

Kwaliteit
Volgens Monk zal de kwaliteit van het onderwijs juist verbeteren. “Het financiële gedeelte is het onderwijssysteem binnengedrongen waardoor er segregatie en soms zelfs discriminatie is ontstaan. Daarom wil de regering alle jongeren gelijke kansen bieden ongeacht de inkomens van de ouders.”

Schoolbesturen
De minister herkent ook de onrust die ontstaat onder de schoolbesturen over de financiële middelen zodra de het onderwijs gratis zal worden. “We hebben sessies gehad met verschillende schoolbesturen. Het beleid voor het gratis onderwijs is in overleg met de schoolbesturen tot stand gekomen. Nu de Raad van Minister heeft ingestemd met het beleid, zal er een brief uitgaan naar de besturen waarin staat hoe het officiële proces eruit ziet.” De brief, waarin ondermeer staat dat regering de kosten van schoolboeken en ouderlijke bijdragen zal dragen, is vandaag verstuurd.

Stichting Studiefinanciering
De fondsen van de Stichting Studiefinanciering zullen een onderdeel worden van het fonds dat gaat betalen voor het gratis onderwijs. De fondsen werden eerst gebruikt om de onderwijskosten van minder daadkrachtige te dragen. “We gaan nu een transitieperiode in, een periode waarin gewerkt wordt aan beleid van centrale inkoop van boeken, en een beleid om meer gebruik van e-books te maken”, zegt Monk.

21 reacties op “‘Gratis onderwijs haalbaar voor komend schooljaar’”

 1. Dit gratis onderwijs gaat de burger dus veel meer kosten..

 2. Deze regeling wordt een heel gedoe. Op basis van het gelijkheidsprincipe zullen alle scholen evenveel geld per leerling moeten krijgen. Voor de ene school is dat een zegen en voor de andere school een ramp, want er komt natuurlijk een gemiddelde uit. De scholen die dan tekort komen gaan de ouders om aanvulling vragen en dan zijn we weer terug bij `af` maar nu met een hogere belasting. Vervolgens zal de schoolbijdrage door de regering afhankelijk gemaakt worden van een paar voorwaarden; als papiements geen voertaal is, minder geld bijv.; als de afro cultuur niet op het programma zit; minder geld. Wie de geldstroom bestuurt heeft immers invloed. Vraag Robbie maar…

 3. Laat mij maar betalen voor mijn kinderen, dan heb ik teminste enige idee waar mijn geld naartoe gaat.

  Met de huidige regering denk je echt dat iemand vertrouwen moet hebben dat ze dit goed aanpakken?

 4. Ik denk serieus dat, als de regering 1/3 minder stomzinnige reisjes zou maken, ditzelfde bedrag op de tafel zou komen.

  Maar, geen probleem hoor mensen, gewoon een t-shirt, een sticker met een anti NL tekst en een polar…..en kijk, nos ta tur tur pa Schotte!

 5. @ Juny weet nu nog steeds niet dat het de omgekeerde wereld ixxs ?op Cura dez Vendaratta,S,H.J.C.R.M.W.W.S.E.O.et cetra

 6. @ Juny. Gewelidg idee! Of gewoon 10 cent van de benzine inhouden en komende maand alleen een 5 cent verlaging invoeren. Doen ze nu ook al met het die 5 cent. Komen ze nu al het geld waarmee de gaten in het begrotingstekort gevuld wordt tekort???

 7. Waarom doen we geen extra heffing om mensen die geen belastingen betalen. Mensen die gebruik maken van de inkeerregeling krijgen een 5 procent extra boete en dit gaat naar het fonds! Mensen die politieke partijen sponseren betalen 5 procent extra dat naar het fonds gaat

 8. He he, kunnen eindelijk alle kinderen naar de international school!!! Jippie!!

 9. Hebben schotte en zijn rovers een handeltje in schoolboeken opgezet waardoor ze straks legaal zichzelf dik kunnen betalen ? Mooie manier om wit te wassen.

 10. fijn gratis onderwijs, kan de minister vertellen voor wie, welke scholen etc.
  gaat het alleen op voor kinderen tot welke leeftijd, of geldt het ook voor ouderen.
  of gaan we spreken van discriminatie?
  hoe word het inkomen gecontroleerd.

 11. dit even doordrukken en dan de regering laten vallen. par mag het opknappen.die zit met dan met een miljoenen schuld.en een ontevreden volk

 12. Monk = Mierda

 13. @dalakochi, ik denk niet dat het bedreigingen zijn maar chantage. Schotte en Jamaloodin horen de cel in te gaan. dus Wiels is nu medeplichtig!

 14. @dalakochi,
  En Dos Santos heeft Wiels bij zijn balletjes….

 15. Wiels heeft sinds vorige week MFK en MAN bij hun ballen , wat je allemaal met bedrijgingen kan klaar spelen.

 16. De regering doet aan paniekvoetbal nu ze door hebben dat ze aan de laatste lotjes!”van Dos Santos” aan het trekken zijn,ze denken met gratis onderwijs,80/20 regeling,potje voor speelveldjes,al hun fouten onder de mat te schuifen,wie trapt daar na 20 maanden nu nog in,ik niet in ieder geval,zijn allemaal potjes voor hun zelf geloof mij maar,MET LEUGEACHTIGE REDEVOERINGEN EN WAANZINIGE IDEE OPLICHTINGSPRAKTIJKEN BELAZEREN ZIJ HUN EIGEN VOLK.EN ZORGEN ZIJ VOOR HUN EIGEN ZAKKEN.

 17. Waarom betaal ik al belastingen? Nu word ik dubbel aangeslagen en ik heb geen kinderen!

 18. Door deze regeling is er dus blijkbaar nog steeds geen regel mbt schoolgeld… alleen dat het gratis is?

  Echt en al die andere populistische redenen… hoelang moeten we nog wachten op de verkiezingen?? pffff

 19. Wij hebben geen schoolgaande kinderen, maar ik snap er steeds minder van. Er is geen landsverordening en er komt dus geen aangepaste landsverordening. Hoe gaat men dit doen als de ouder-bijdragen per school verschillen?

  citaat `De brief, waarin ondermeer staat dat regering de kosten van schoolboeken en ouderlijke bijdragen zal dragen…`

  Er fijn voor de scholen met eem hoge bijdrage?

  Dat van ebooks is een hulp. Die zijn ook niet gratis en dwingen iedereen tot de aanschaf van ereader of tablet? Gaat de regering dat ook betalen?

  Ziet er uit als geforceerd allemaal.

 20. Wat gebeurt er met ons belastinggeld?

 21. En wat als je de school al hebt betaald ?
  Kan je dan je geld terug vragen?
  En gel dit ook voor het VPCO.?