• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Vrije Universiteit onderzocht wie de Amsterdamse slaveneigenaren waren in 1863, toen de slavernij werd afgeschaft. Een team onderzoekers onder leiding van docent Dienke Hondius presenteert dinsdag een kaart met 80 namen en adressen van slaveneigenaren in Amsterdam.

Nooit eerder is er onderzoek gedaan naar slaveneigenaren die in Nederland woonden ten tijde van de afschaffing van de slavernij, stelt de VU. Deze slaveneigenaren lieten hun zaken regelen door vertegenwoordigers in Suriname en de Antillen, de plekken waar de slaven verbleven.

Archieven
Bij de afschaffing van de slavernij kregen de eigenaren een financiële vergoeding. Deze gegevens zijn bewaard gebleven in archieven. Hondius en haar onderzoekers konden aan de hand van deze gegevens en met informatie uit bevolkingsregisters achterhalen waar de slaveneigenaren in Amsterdam moeten hebben gewoond. Bij de afschaffing kregen de slaven zelf overigens niets.

Mede-eigenaar
In de hoofdstad woonden veel slaveneigenaren, omdat Amsterdam mede-eigenaar was van Suriname. In de 17e en 18e eeuw waren er nog veel meer eigenaren vanwege de grotere economische activiteit en de grotere betrokkenheid van Amsterdamse families en firma’s. Toen aan het begin van de 19e eeuw duidelijk werd dat er aan de slavernij een einde zou komen, verkochten nogal wat handelaren en eigenaren hun aandelen, belangen of slaven.

Kaarten
Hondius en haar team willen ook kaarten samenstellen voor de 17e en 18e eeuw. De presentatie van de kaart met de 80 adressen is een eerste stap. De onderzoekers hopen dat de huidige bewoners, eigenaren of passanten van deze locaties hun kennis willen delen over de vorige bewoners. “Zo kan een completer en complexer beeld tot stand komen van het tot nu toe zo weinig zichtbare Amsterdamse slavernijverleden.” Volgend jaar wordt 150 jaar afschaffing van de slavernij herdacht.

(c) ANP

12 reacties op “VU doet onderzoek naar slaveneigenaren”

 1. @ henkie, als die grond van jullie familie is opgekocht zal er toch minsten één familielid van jou die grond verkocht moeten hebben !

 2. Ik vind het idee erg goed, ik hoop ook dat het resultaat, echt zo zal zijn, dat alle partijen en betrokkenen zich erin kunnen vinden en aksepteren.

  Het wordt tijd dat wij, de bevolking van Curacao, de grootheid van Tula inzien, en vooral ervan leren en ons laten inspireren.

  Zijn moed om ,ondanks gevaar voor zijn leven ,voor de vrijheid voor alle slaven te vechten.

  Ik hoop ook dat we met zijn allen deze gebeurtenis in de geest van die tijd kunnen zien.

  Het zal niet makkelijk zijn, ik hoop dat het onze bevolking helpt om het verleden te confronteren, erover te rouwen en verder te kunnen groeien.

  It takes guts to do this job, thank you for trying!

 3. Ik sta altijd versteld van de reacties van “vooral niet doen”. Waar zijn we dan zo bang voor? Gezien de ontwikkelingen om ons heen zal iedereen die nog in het verleden leeft vanzelf oplossen. En zolang het verleden niet helder is of helder genoeg is zullen haatzaaiers en populisten vrij spel hebben!
  Kennis van het verleden gecombineert met het heden zal ons hopelijk sterken in het vinden van ons eigen plek en richting in ‘de vaart der volkeren’.

 4. Donkeykongs reactie is een van de vele redenen dat dit een drama wordt.

 5. het is goed om te weten waar we vandaan komen en wie onze voorouders zijn, ik heb altijd gehoord van de familie dat ooit we grond hadden maar dat alles is opgekocht. het land hadden we toen gekregen omdat we familie waren van de plantage houder op een of andere manier. Ook al zagen we er anders uit.

 6. Misschien zit er wel een Schotte tussen….of een andere zich op zijn Curaçaose afkomst op de borst kloppende coryfee wiens afkomst dan toch ietsje anders blijkt te zijn. .. Kom maar op met dat lijstje!

 7. Hmm misschien kunnen we meer tijd besteden aan de moderne slavernij op Curacao?

 8. Waarom deze oude koeien uit de sloot halen? Is voor de nabestaanden toch niet leuk dat dit algemeen bekend wordt? Je schendt er hun privacy mee. En wat schiet wie daarmee op? Nutteloos onderzoek. Tenzij ook alle misdadigers van oorlogen en dergelijke worden achterhaald met hun adresgegevens? Zo kun je wel bezig blijven.

 9. Heleboel van die slaven hebben gewoon land gekregen hoor…
  Let even bijv. in st. rosa op. Was ooi plantage. Bijna alles wat er nu staat (van toen) zijn oude (ex)slaven huizen.

 10. Wat heeft het nou voor nut om te weten hoe een slaven eigenaar heette ?? Stel je voor dat er in de 18e eeuw een slavenhandelaar/eigenaar was die Jan Jansen heettte?? Wat heb men daar nou daar aan?? Ik ben ook geen voorstander van slavernij en zeker niet in deze tijd/eeuw,maar toendertijd was het nou eenmaal zo en dachten mensen heel anders daar over,nu weet men wel beter gelukkig,maar ga straks nou niet wijzen naar alle Jansens van deze tijd dat zij de nakomelingen zijn van slaven eigenaars,want volgens mij ga je dat dan wel krijgen!

 11. En daar gaan we weer.

 12. laat ze ook postuum ophangen.