• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao doet te weinig om mensenhandel te stoppen. Dat zijn resultaten uit de laatste rapportage van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Curaçao moet zich meer inspannen. In tegenstelling tot voorgaande jaren, heeft de regering in 2011 geen meldingen gedaan van mensenhandel.”

Volgens het rapport is Curaçao een bron voor de doorvoer van vrouwen, kinderen en mannen die gedwongen worden tot prostitutie of dwangarbeid. “Er zijn aanwijzingen dat kinderprostitie kan leiden tot een probleem op Curaçao en dat er vrouwen zijn die slachtoffers zijn van vrouwenhandel.” Daarnaast is ook het wervingsproces van vrouwen die werkzaam zijn in het bordeel Campo Alegre volgens de opstellers van het rapport niet duidelijk.

Moderne slavernij
“De lokale autoriteiten zijn van mening dat migranten gedwongen huishoudelijke, bouw-, tuin- en winkelwerkzaamheden moeten uitvoeren omdat zij schulden hebben.” De slachtoffers van de moderne slavernij komen vooral uit Colombia, Dominicaanse Republiek, Haïti en Azië.

Aanpak zwak
Vorig jaar werd een nieuw wetboek van strafrecht aangenomen om gedwongen arbeid en mensenhandel tegen te gaan. “Maar er zijn er in 2011 geen onderzoeken gedaan om daders te vervolgen. Daarnaast bood de overheid ook geen trainingen aan ambtenaren zodat zij signalen van de praktijken kunnen herkennen. De bescherming van slachtoffers of maatregelen die zijn genomen door de overheid over de agfelopen jaar, wordt ‘zwak’ genoemd. “Vorig jaar zijn geen meldingen geweest ondanks dat er aanzienlijk veel vrouwen van buitenlandse afkomst werken in de prostitutie.” In 2009 werden er zestien meldingen gedaan van slachtoffers van mensenhandel, in 2010 waren dat er nog maar vier.

Geen rapporteur
De rapporteurs vinden de genomen stappen van de regering, zoals campagnes over de bewustmaking van gedwongen prostitutie en arbeid, niet voldoende. “Er is geen rapporteur die aanpak van mensenhandel volgt of evalueert.” Tot slot vinden de opstellers dat Curaçao het probleem van kinderseks toerisme op het eiland niet identificeert.

Advies
De rapporteurs adviseren Curaçao om slachtoffers te identificeren en potentiële slachtoffers bij te staan door beschermende maatregelen te implementeren. Hierdoor zou het mogelijk moeten worden dat ambtenaren, waaronder gezondheidwerkers, signalen herkennen als het gaat om mensenhandel of gedwongen arbeid. Daarnaast vinden de onderzoekers dat personen die zich schuldig maken aan dit soort praktijken of medeplichtigen zijn, streng vervolgd moeten worden.

Op pagina 134 en 135 worden de bevindingen over Curaçao beschreven
[scribd id=97718127 key=key-nhiwnzm5l4cru95kjfw mode=list]

7 reacties op “‘Curaçao moet mensenhandel harder aanpakken’”

 1. Binnenkort met 80-20 regerling zal dit ook afgelopen zijn. de YDK kan gaan werken in Campo, mag ook tuinen schoonmaken en huizen schoonmaken!

 2. Ach die yu’i Korsou zitten nog massal te huilen over die die 50% van hun bloed die door de andere 50%, 150 jaar geleden als slaaf is gebruikt. Ze gebruiken het slavenverleden te pas en te onpas en het kan hun niets verrekken dat het voor andere de dagelijkse realiteit is. sterker nog, als ze in de positie verkeren nuiten ze maar al te graag hun medemens uit.

 3. @ Sjors, Nu hebben ze iets te klagen over het verleden, maar dat houd ooit eens op.
  Dan moeten ze weer iets te klagen hebben over iets dat erna gebeurd is.

  Zolang ze niet zelf slachtoffer zijn komt het ze goed uit dat er “iets” gebeurd waarover in de toekomst geklaagd kan worden.
  In de tussentijd is het lekker goedkoop naaien!

 4. @ Sjors, komt ze even niet goed uit.

 5. Moderne $lavernij wordt gedoogd en al die hypocriete $trui$vogel$ hier op het eiland houden hun $navel$ ???? Ja du$ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Mensenhandel op Curacao, iedereen weet hier van en er gebeurt niks, ons grootste openlucht adult resort en de bekende bars werken hier aan mee. Na sluitingstijd(werktijd) moet geld aan de bar eigenaar betalen om een meisje mee te mogen nemen, na 18:00 uur verplicht binnen zijn. ‘s avonds een meisje meenemen bij CA moet je betalen 750 nafl, 250 is voor CA en 500 voor het meisje. Het zijn mensen en geen slaven maar iedereen sluit zijn ogen.

 7. Elke dag klagen over slavernij van 400 jaar geleden maar over dit zijn ze stil…